Szczupak faszerowany

Autor: straga.pl Straga

ratingratingratingratingrating

12

6 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
7 os.
Drukuj

368 osób wydrukowało

Pobierz pdf

135 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

2 sztuki

2 sztuki

4 sztuki

5 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ze szczupaka usuwamy łuskę i oczy. Skórę wokół głowy nacinamy i delikatnie ściągamy skórę, aż do ogona, odcinamy skórę przy ogonie, skórę dokładnie myjemy i suszymy. Z pozostałej części usuwamy wnętrzności, odcinamy głowę i filetujemy. Mięso odkładamy.

Krok 2

W garnku układamy kręgosłup szczupaka, obrane marchewki i pietruszki, dodajemy ziele i liść laurowy, kostkę rosołową, zalewamy wodą i gotujemy, po 10 minutach dodajemy głowę szczupaka i gotujemy kolejne 10 minut.

Krok 3

Gdy marchewka i pietruszka są miękkie wkładamy je do rozdrabniacza, dodajemy umyte mięso szczupaka i trochę natki pietruszki i dokładnie rozdrabniamy, gdy całość jest zmielona dodajemy jajko, doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą chilli i gałki muszkatołowej, dodajemy 2 łyżki kaszki manny i całość dokładnie mieszamy.

Krok 4

Bierzemy skórę szczupaka i nakładamy do środka farsz, nie napełniamy zbyt mocno, gdyż skóra podczas gotowania może pęknąć, gdy cała masa jest w środku, rozkładamy folię spożywczą, układamy na środku naszego szczupaka i dokładnie go zawijamy folią, resztki ryby wyciągamy z wywaru.

Krok 5

Wkładamy do wywaru naszego szczupaka, gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut pod przykryciem, następnie wyłączamy i studzimy pod przykryciem.

Krok 6

Gdy ryba wystygnie razem z folią wkładamy ją na całą noc do lodówki Następnego dnia wyciągamy rybę z folii, delikatnie kroimy w plastry, układamy na podłużnym półmisku i dekorujemy natką pietruszki, majonezem i keczupem.

straga.pl Straga

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szczupak faszerowany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szczupak faszerowany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szczupak faszerowany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szczupak faszerowany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szczupak faszerowany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szczupak faszerowany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szczupak faszerowany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szczupak faszerowanySzczupak faszerowany

Szczupak to smaczna ryba o delikatnym i chudym białym mięsie. Dobrze nadaje się do faszerowania, ponieważ posiada dość grubą skórkę. Przygotowanie szczupaka w takiej wersji zacznij od filetowania i przyrządzenia aromatycznego bulionu z warzyw oraz części ryby. Uważaj, by nie uszkodzić skórki, w którą następnie zawiniesz dodatki. Marchewkę i pietruszkę po ugotowaniu zmiel razem z mięsem szczupaka, a żeby całość stworzyła zwartą masę, dodaj do niej również nieco kaszy manny. Wchłonie ona nadmiar płynów i nada nadzieniu zwartej konsystencji. Wbij jajko, by składniki dobrze się połączyły – tak przygotowaną masą rybno-warzywną nadziej szczupaka. Zawiń go w folię aluminiową i włóż do przygotowanego wcześniej wywaru. Ugotuj rybę pod przykryciem, dobrze schłodź i podawaj pokrojoną w plastry. Szczupak faszerowany jest delikatny w smaku i apetycznie wygląda – sprawdzi się więc na świątecznym stole, a także na inne uroczyste okazje. Przygotuj to danie dla gości. Z tym przepisem na pewno Ci się uda!