Składniki
1.5 kilograma
2 sztuki
2 sztuki
4 sztuki
5 sztuk
1 sztuka
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
2 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ze szczupaka usuwamy łuskę i oczy. Skórę wokół głowy nacinamy i delikatnie ściągamy skórę, aż do ogona, odcinamy skórę przy ogonie, skórę dokładnie myjemy i suszymy. Z pozostałej części usuwamy wnętrzności, odcinamy głowę i filetujemy. Mięso odkładamy.
Krok 2
W garnku układamy kręgosłup szczupaka, obrane marchewki i pietruszki, dodajemy ziele i liść laurowy, kostkę rosołową, zalewamy wodą i gotujemy, po 10 minutach dodajemy głowę szczupaka i gotujemy kolejne 10 minut.
Krok 3
Gdy marchewka i pietruszka są miękkie wkładamy je do rozdrabniacza, dodajemy umyte mięso szczupaka i trochę natki pietruszki i dokładnie rozdrabniamy, gdy całość jest zmielona dodajemy jajko, doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą chilli i gałki muszkatołowej, dodajemy 2 łyżki kaszki manny i całość dokładnie mieszamy.
Krok 4
Bierzemy skórę szczupaka i nakładamy do środka farsz, nie napełniamy zbyt mocno, gdyż skóra podczas gotowania może pęknąć, gdy cała masa jest w środku, rozkładamy folię spożywczą, układamy na środku naszego szczupaka i dokładnie go zawijamy folią, resztki ryby wyciągamy z wywaru.
Krok 5
Wkładamy do wywaru naszego szczupaka, gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut pod przykryciem, następnie wyłączamy i studzimy pod przykryciem.
Krok 6
Gdy ryba wystygnie razem z folią wkładamy ją na całą noc do lodówki Następnego dnia wyciągamy rybę z folii, delikatnie kroimy w plastry, układamy na podłużnym półmisku i dekorujemy natką pietruszki, majonezem i keczupem.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNa zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szczupak faszerowany
Szczupak to smaczna ryba o delikatnym i chudym białym mięsie. Dobrze nadaje się do faszerowania, ponieważ posiada dość grubą skórkę. Przygotowanie szczupaka w takiej wersji zacznij od filetowania i przyrządzenia aromatycznego bulionu z warzyw oraz części ryby. Uważaj, by nie uszkodzić skórki, w którą następnie zawiniesz dodatki. Marchewkę i pietruszkę po ugotowaniu zmiel razem z mięsem szczupaka, a żeby całość stworzyła zwartą masę, dodaj do niej również nieco kaszy manny. Wchłonie ona nadmiar płynów i nada nadzieniu zwartej konsystencji. Wbij jajko, by składniki dobrze się połączyły – tak przygotowaną masą rybno-warzywną nadziej szczupaka. Zawiń go w folię aluminiową i włóż do przygotowanego wcześniej wywaru. Ugotuj rybę pod przykryciem, dobrze schłodź i podawaj pokrojoną w plastry. Szczupak faszerowany jest delikatny w smaku i apetycznie wygląda – sprawdzi się więc na świątecznym stole, a także na inne uroczyste okazje. Przygotuj to danie dla gości. Z tym przepisem na pewno Ci się uda!