Szczupak faszerowany

Autor: straga.pl Straga

ratingratingratingratingrating

12

6 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
7 os.
Drukuj

368 osób wydrukowało

Pobierz pdf

135 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

2 sztuki

2 sztuki

4 sztuki

5 sztuk

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ze szczupaka usuwamy łuskę i oczy. Skórę wokół głowy nacinamy i delikatnie ściągamy skórę, aż do ogona, odcinamy skórę przy ogonie, skórę dokładnie myjemy i suszymy. Z pozostałej części usuwamy wnętrzności, odcinamy głowę i filetujemy. Mięso odkładamy.

Krok 2

W garnku układamy kręgosłup szczupaka, obrane marchewki i pietruszki, dodajemy ziele i liść laurowy, kostkę rosołową, zalewamy wodą i gotujemy, po 10 minutach dodajemy głowę szczupaka i gotujemy kolejne 10 minut.

Krok 3

Gdy marchewka i pietruszka są miękkie wkładamy je do rozdrabniacza, dodajemy umyte mięso szczupaka i trochę natki pietruszki i dokładnie rozdrabniamy, gdy całość jest zmielona dodajemy jajko, doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą chilli i gałki muszkatołowej, dodajemy 2 łyżki kaszki manny i całość dokładnie mieszamy.

Krok 4

Bierzemy skórę szczupaka i nakładamy do środka farsz, nie napełniamy zbyt mocno, gdyż skóra podczas gotowania może pęknąć, gdy cała masa jest w środku, rozkładamy folię spożywczą, układamy na środku naszego szczupaka i dokładnie go zawijamy folią, resztki ryby wyciągamy z wywaru.

Krok 5

Wkładamy do wywaru naszego szczupaka, gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut pod przykryciem, następnie wyłączamy i studzimy pod przykryciem.

Krok 6

Gdy ryba wystygnie razem z folią wkładamy ją na całą noc do lodówki Następnego dnia wyciągamy rybę z folii, delikatnie kroimy w plastry, układamy na podłużnym półmisku i dekorujemy natką pietruszki, majonezem i keczupem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szczupak faszerowany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szczupak faszerowany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szczupak faszerowany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szczupak faszerowany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szczupak faszerowany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szczupak faszerowany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szczupak faszerowany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szczupak faszerowanySzczupak faszerowany

Szczupak to smaczna ryba o delikatnym i chudym białym mięsie. Dobrze nadaje się do faszerowania, ponieważ posiada dość grubą skórkę. Przygotowanie szczupaka w takiej wersji zacznij od filetowania i przyrządzenia aromatycznego bulionu z warzyw oraz części ryby. Uważaj, by nie uszkodzić skórki, w którą następnie zawiniesz dodatki. Marchewkę i pietruszkę po ugotowaniu zmiel razem z mięsem szczupaka, a żeby całość stworzyła zwartą masę, dodaj do niej również nieco kaszy manny. Wchłonie ona nadmiar płynów i nada nadzieniu zwartej konsystencji. Wbij jajko, by składniki dobrze się połączyły – tak przygotowaną masą rybno-warzywną nadziej szczupaka. Zawiń go w folię aluminiową i włóż do przygotowanego wcześniej wywaru. Ugotuj rybę pod przykryciem, dobrze schłodź i podawaj pokrojoną w plastry. Szczupak faszerowany jest delikatny w smaku i apetycznie wygląda – sprawdzi się więc na świątecznym stole, a także na inne uroczyste okazje. Przygotuj to danie dla gości. Z tym przepisem na pewno Ci się uda!