Szczupak faszerowany

- Krok 1Ze szczupaka usuwamy łuskę i oczy. Skórę wokół głowy nacinamy i delikatnie ściągamy skórę, aż do ogona, odcinamy skórę przy ogonie, skórę dokładnie myjemy i suszymy. Z pozostałej części usuwamy wnętrzności, odcinamy głowę i filetujemy. Mięso odkładamy.
- Krok 2W garnku układamy kręgosłup szczupaka, obrane marchewki i pietruszki, dodajemy ziele i liść laurowy, kostkę rosołową, zalewamy wodą i gotujemy, po 10 minutach dodajemy głowę szczupaka i gotujemy kolejne 10 minut.
- Krok 3Gdy marchewka i pietruszka są miękkie wkładamy je do rozdrabniacza, dodajemy umyte mięso szczupaka i trochę natki pietruszki i dokładnie rozdrabniamy, gdy całość jest zmielona dodajemy jajko, doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą chilli i gałki muszkatołowej, dodajemy 2 łyżki kaszki manny i całość dokładnie mieszamy.
- Krok 4Bierzemy skórę szczupaka i nakładamy do środka farsz, nie napełniamy zbyt mocno, gdyż skóra podczas gotowania może pęknąć, gdy cała masa jest w środku, rozkładamy folię spożywczą, układamy na środku naszego szczupaka i dokładnie go zawijamy folią, resztki ryby wyciągamy z wywaru.
- Krok 5Wkładamy do wywaru naszego szczupaka, gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut pod przykryciem, następnie wyłączamy i studzimy pod przykryciem.
- Krok 6Gdy ryba wystygnie razem z folią wkładamy ją na całą noc do lodówki Następnego dnia wyciągamy rybę z folii, delikatnie kroimy w plastry, układamy na podłużnym półmisku i dekorujemy natką pietruszki, majonezem i keczupem.

Szczupak to smaczna ryba o delikatnym i chudym białym mięsie. Dobrze nadaje się do faszerowania, ponieważ posiada dość grubą skórkę. Przygotowanie szczupaka w takiej wersji zacznij od filetowania i przyrządzenia aromatycznego bulionu z warzyw oraz części ryby. Uważaj, by nie uszkodzić skórki, w którą następnie zawiniesz dodatki. Marchewkę i pietruszkę po ugotowaniu zmiel razem z mięsem szczupaka, a żeby całość stworzyła zwartą masę, dodaj do niej również nieco kaszy manny. Wchłonie ona nadmiar płynów i nada nadzieniu zwartej konsystencji. Wbij jajko, by składniki dobrze się połączyły – tak przygotowaną masą rybno-warzywną nadziej szczupaka. Zawiń go w folię aluminiową i włóż do przygotowanego wcześniej wywaru. Ugotuj rybę pod przykryciem, dobrze schłodź i podawaj pokrojoną w plastry. Szczupak faszerowany jest delikatny w smaku i apetycznie wygląda – sprawdzi się więc na świątecznym stole, a także na inne uroczyste okazje. Przygotuj to danie dla gości. Z tym przepisem na pewno Ci się uda!