PRZEPISY.PL
Szczupak faszerowany - autor: Bejciu24

Szczupak faszerowany

  • 90
  • 7
  • Średnie
  • 0
6
osób dodało do Mniamlisty
6
osób dodało do Mniamlisty

Składniki

  • jajko1 szt
  • chilli1 szczypta
  • gałka muszkatołowa1 szczypta
  • kasza manna2 łyżki
  • sól1 szczypta
  • pieprz1 szczypta
  • Krok 1

    Ze szczupaka usuwamy łuskę i oczy. Skórę wokół głowy nacinamy i delikatnie ściągamy skórę, aż do ogona, odcinamy skórę przy ogonie, skórę dokładnie myjemy i suszymy. Z pozostałej części usuwamy wnętrzności, odcinamy głowę i filetujemy. Mięso odkładamy.
  • Krok 2

    W garnku układamy kręgosłup szczupaka, obrane marchewki i pietruszki, dodajemy ziele i liść laurowy, kostkę rosołową, zalewamy wodą i gotujemy, po 10 minutach dodajemy głowę szczupaka i gotujemy kolejne 10 minut.
  • Krok 3

    Gdy marchewka i pietruszka są miękkie wkładamy je do rozdrabniacza, dodajemy umyte mięso szczupaka i trochę natki pietruszki i dokładnie rozdrabniamy, gdy całość jest zmielona dodajemy jajko, doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą chilli i gałki muszkatołowej, dodajemy 2 łyżki kaszki manny i całość dokładnie mieszamy.
  • Krok 4

    Bierzemy skórę szczupaka i nakładamy do środka farsz, nie napełniamy zbyt mocno, gdyż skóra podczas gotowania może pęknąć, gdy cała masa jest w środku, rozkładamy folię spożywczą, układamy na środku naszego szczupaka i dokładnie go zawijamy folią, resztki ryby wyciągamy z wywaru.
  • Krok 5

    Wkładamy do wywaru naszego szczupaka, gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut pod przykryciem, następnie wyłączamy i studzimy pod przykryciem.
  • Krok 6

    Gdy ryba wystygnie razem z folią wkładamy ją na całą noc do lodówki Następnego dnia wyciągamy rybę z folii, delikatnie kroimy w plastry, układamy na podłużnym półmisku i dekorujemy natką pietruszki, majonezem i keczupem.

Więcej przepisów z tym produktem

Rosół szlachetny drobiowo-warzywny KnorrZobacz wszystkie

Komentarze (0)

Podobne przepisy:

286
osób dodało do Mniamlisty
60''
6
Łatwe
135
osób dodało do Mniamlisty
90''
6
Łatwe
143
osoby dodały do Mniamlisty
90''
6
Łatwe
220
osób dodało do Mniamlisty
30''
4
Łatwe