Pyszna zapiekanka z tuńczyka przepis – Zobacz na przepisy.pl

Pyszna zapiekanka z tuńczyka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

93 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

48 osób wydrukowało

Pobierz pdf

98 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

170 gramów

1 opakowanie

4 sztuki

250 mililitrów

2 łyżki

3 sztuki

1 łyżeczka

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do rondelka wlej mleko. Dodaj margarynę i wsyp zawartość opakowania Knorr. Wymieszaj i odstaw z ognia.

Krok 2

Jajka ubij mikserem, tosty pokrój w kostkę.

Krok 3

W dużej misce połącz wszystkie składniki: przygotowany Fix, ubite jajka, pokrojone tosty, odcedzonego tuńczyka, posiekaną natkę oraz starty ser.

Krok 4

Naczynie żaroodporne lub formę wyłóż papierem do pieczenia i wypełnij przygotowaną masą. Wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika i piecz 30 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pyszna zapiekanka z tuńczyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pyszna zapiekanka z tuńczyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pyszna zapiekanka z tuńczyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pyszna zapiekanka z tuńczyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pyszna zapiekanka z tuńczyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pyszna zapiekanka z tuńczyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pyszna zapiekanka z tuńczyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Quiche z cukinią
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

średnie

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pyszna zapiekanka z tuńczykaPyszna zapiekanka z tuńczyka

Pyszna zapiekanka z tuńczyka to ciekawy sposób na obiad. Klasyczne zapiekanki przygotowuje się bowiem na bazie ziemniaków czy makaronu, rzadziej kaszy, a w naszym przepisie dodatkiem do ryby i sosu są kromki tostowego chleba. Możesz wybrać pszenny albo wieloziarnisty – sprawdzą się obydwa. Jeśli nie jadasz tego typu pieczywa, zamień je na zwykły chleb mieszany. Pokrój kromki w nieduże kostki, a następnie połącz je z innymi składnikami. Na bazie mleka i margaryny przygotuj sos i wymieszaj z nim pieczywo oraz ubite na puszystą masę jajka, które po upieczeniu nadadzą zapiekance odpowiedniej konsystencji. Dodaj tuńczyka z puszki odsączonego z zalewy, po czym przełóż całość do żaroodpornego naczynia. Zapiekanka z tuńczyka wymaga jedynie pół godziny pieczenia. W tym czasie możesz przygotować do niej sałatkę, np. z miksu sałat i pomidorków koktajlowych albo kapusty pekińskiej. To proste danie sprawdzi się zawsze, kiedy będziesz potrzebować szybkiego ciepłego posiłku. Zainspiruj się naszym przepisem!