Pyszna zapiekanka z tuńczyka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pyszna zapiekanka z tuńczyka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

95 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

54 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

119 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

170 gramów

1 opakowanie

4 sztuki

250 mililitrów

2 łyżki

3 sztuki

1 łyżeczka

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do rondelka wlej mleko. Dodaj margarynę i wsyp zawartość opakowania Knorr. Wymieszaj i odstaw z ognia.

Krok 2

Jajka ubij mikserem, tosty pokrój w kostkę.

Krok 3

W dużej misce połącz wszystkie składniki: przygotowany Fix, ubite jajka, pokrojone tosty, odcedzonego tuńczyka, posiekaną natkę oraz starty ser.

Krok 4

Naczynie żaroodporne lub formę wyłóż papierem do pieczenia i wypełnij przygotowaną masą. Wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika i piecz 30 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pyszna zapiekanka z tuńczyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pyszna zapiekanka z tuńczyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pyszna zapiekanka z tuńczyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pyszna zapiekanka z tuńczyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pyszna zapiekanka z tuńczyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pyszna zapiekanka z tuńczyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pyszna zapiekanka z tuńczyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pyszna zapiekanka z tuńczyka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pyszna zapiekanka z tuńczykaPyszna zapiekanka z tuńczyka

Pyszna zapiekanka z tuńczyka to ciekawy sposób na obiad. Klasyczne zapiekanki przygotowuje się bowiem na bazie ziemniaków czy makaronu, rzadziej kaszy, a w naszym przepisie dodatkiem do ryby i sosu są kromki tostowego chleba. Możesz wybrać pszenny albo wieloziarnisty – sprawdzą się obydwa. Jeśli nie jadasz tego typu pieczywa, zamień je na zwykły chleb mieszany. Pokrój kromki w nieduże kostki, a następnie połącz je z innymi składnikami. Na bazie mleka i margaryny przygotuj sos i wymieszaj z nim pieczywo oraz ubite na puszystą masę jajka, które po upieczeniu nadadzą zapiekance odpowiedniej konsystencji. Dodaj tuńczyka z puszki odsączonego z zalewy, po czym przełóż całość do żaroodpornego naczynia. Zapiekanka z tuńczyka wymaga jedynie pół godziny pieczenia. W tym czasie możesz przygotować do niej sałatkę, np. z miksu sałat i pomidorków koktajlowych albo kapusty pekińskiej. To proste danie sprawdzi się zawsze, kiedy będziesz potrzebować szybkiego ciepłego posiłku. Zainspiruj się naszym przepisem!