Pyszna zapiekanka z tuńczyka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

92 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

46 osób wydrukowało

Pobierz pdf

95 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

170 gramów

4 sztuki

250 mililitrów

2 łyżki

3 sztuki

1 łyżeczka

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do rondelka wlej mleko. Dodaj margarynę i wsyp zawartość opakowania Knorr. Wymieszaj i odstaw z ognia.

Krok 2

Jajka ubij mikserem, tosty pokrój w kostkę.

Krok 3

W dużej misce połącz wszystkie składniki: przygotowany Fix, ubite jajka, pokrojone tosty, odcedzonego tuńczyka, posiekaną natkę oraz starty ser.

Krok 4

Naczynie żaroodporne lub formę wyłóż papierem do pieczenia i wypełnij przygotowaną masą. Wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika i piecz 30 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pyszna zapiekanka z tuńczyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pyszna zapiekanka z tuńczyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pyszna zapiekanka z tuńczyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pyszna zapiekanka z tuńczyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pyszna zapiekanka z tuńczyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pyszna zapiekanka z tuńczyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pyszna zapiekanka z tuńczyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Fix Schab a'la stroganoff Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Fix Schab a'la stroganoff Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pyszna zapiekanka z tuńczykaPyszna zapiekanka z tuńczyka

Pyszna zapiekanka z tuńczyka to ciekawy sposób na obiad. Klasyczne zapiekanki przygotowuje się bowiem na bazie ziemniaków czy makaronu, rzadziej kaszy, a w naszym przepisie dodatkiem do ryby i sosu są kromki tostowego chleba. Możesz wybrać pszenny albo wieloziarnisty – sprawdzą się obydwa. Jeśli nie jadasz tego typu pieczywa, zamień je na zwykły chleb mieszany. Pokrój kromki w nieduże kostki, a następnie połącz je z innymi składnikami. Na bazie mleka i margaryny przygotuj sos i wymieszaj z nim pieczywo oraz ubite na puszystą masę jajka, które po upieczeniu nadadzą zapiekance odpowiedniej konsystencji. Dodaj tuńczyka z puszki odsączonego z zalewy, po czym przełóż całość do żaroodpornego naczynia. Zapiekanka z tuńczyka wymaga jedynie pół godziny pieczenia. W tym czasie możesz przygotować do niej sałatkę, np. z miksu sałat i pomidorków koktajlowych albo kapusty pekińskiej. To proste danie sprawdzi się zawsze, kiedy będziesz potrzebować szybkiego ciepłego posiłku. Zainspiruj się naszym przepisem!