Sałatka ziemniaczana w łososiowym musie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka ziemniaczana w łososiowym musie

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
10 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

0.5 szklanki

200 gramów

0.5 szklanki

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem i gotujemy na parze ok 10 min (aż staną się miękkie, ale nie będą się rozpadać). Ugotowane ziemniaki przekładamy do miski.

Krok 2

Kiełki blanszujemy 1 minutę we wrzątku, siekamy, dodajemy do ziemniaków.

Krok 3

Dodajemy też oliwki pokrojone w kawałki.

Krok 4

W blenderze miksujemy łososia, rozkruszoną kostkę czosnkową i majonez. Takim sosem polewamy sałatkę przed podaniem, lub podajemy w sosjerce obok.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka ziemniaczana w łososiowym musie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka ziemniaczana w łososiowym musie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka ziemniaczana w łososiowym musie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka ziemniaczana w łososiowym musie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka ziemniaczana w łososiowym musie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka ziemniaczana w łososiowym musie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka ziemniaczana w łososiowym musie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka ziemniaczana w łososiowym musie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej