Sałatka ziemniaczana w łososiowym musie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka ziemniaczana w łososiowym musie

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
10 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

0.5 szklanki

200 gramów

0.5 szklanki

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem i gotujemy na parze ok 10 min (aż staną się miękkie, ale nie będą się rozpadać). Ugotowane ziemniaki przekładamy do miski.

Krok 2

Kiełki blanszujemy 1 minutę we wrzątku, siekamy, dodajemy do ziemniaków.

Krok 3

Dodajemy też oliwki pokrojone w kawałki.

Krok 4

W blenderze miksujemy łososia, rozkruszoną kostkę czosnkową i majonez. Takim sosem polewamy sałatkę przed podaniem, lub podajemy w sosjerce obok.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka ziemniaczana w łososiowym musie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka ziemniaczana w łososiowym musie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka ziemniaczana w łososiowym musie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka ziemniaczana w łososiowym musie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka ziemniaczana w łososiowym musie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka ziemniaczana w łososiowym musie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka ziemniaczana w łososiowym musie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka ziemniaczana w łososiowym musie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Kulki mięsne
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej