Dorsz po hiszpańsku przepis – Zobacz na przepisy.pl

Dorsz po hiszpańsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

53

717 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

609 osób wydrukowało

Pobierz pdf

999 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

80 dekagramów

4 sztuki

80 dekagramów

40 dekagramów

150 mililitrów

1 łyżka

1 szczypta

1 łyżeczka

50 mililitrów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety umyj, wysusz i pokrój na kawałki. Posyp przyprawą Knorr.

Dorsz po hiszpańsku - Krok 1

Krok 2

W rondlu rozgrzej oliwę, zeszklij na niej obraną i drobno posiekaną cebulę.

Dorsz po hiszpańsku - Krok 2

Krok 3

Dodaj obrane, umyte i pokrojone w plastry ziemniaki. Dopraw solą i pieprzem.

Dorsz po hiszpańsku - Krok 3

Krok 4

Dodaj sparzone, obrane ze skórek i pokrojone w plasterki pomidory, wodę oraz kawałki dorsza. Duś pod przykryciem do czasu, gdy ziemniaki będą miękkie. Posyp natką.

Dorsz po hiszpańsku - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

2

Opinie o przepisie

  • Irena Adamska

    Irena Adamska , 31.01.2018

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • dorka kamyk

    dorka kamyk , 24.09.2015

    bardzoo pyszne i szybkie danie :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dorsz po hiszpańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dorsz po hiszpańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dorsz po hiszpańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dorsz po hiszpańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dorsz po hiszpańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dorsz po hiszpańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dorsz po hiszpańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dorsz po hiszpańskuDorsz po hiszpańsku

Na wigilijnym lub bożonarodzeniowym stole nie może zabraknąć ryby. Jeśli szukasz innowacji w kuchni i lubisz urozmaicać klasyczne dania, koniecznie przyrządź dorsza po hiszpańsku. Filety wspomnianej ryby należy najpierw odpowiednio przygotować: dokładnie je umyj, wysusz za pomocą jednorazowych ręczników kuchennych, pokrój na kawałki podobnej wielkości i oprósz sugerowanymi w przepisie przyprawami. W czasie, gdy ryba będzie się marynowała, rozgrzej w rondlu oliwę i zeszklij na niej drobno poszatkowaną cebulę. Dobrym wyborem będzie żółta lub szalotka, które charakteryzują się dość łagodnym smakiem. Jeśli jednak preferujesz wyrazistość, wybierz białą lub czosnkową. Następnie dodaj pokrojone w talarki ziemniaki, sparzone i obrane ze skórek pomidory (sporo czasu zaoszczędzisz wykorzystując konserwowe, wybierając je, unikaj jednak tych, które są doprawione ziołami) oraz przygotowane wcześniej kawałki rybiego mięsa. Całość możesz podawać, kiedy ziemniaki osiągną odpowiednią miękkość. Do tak przygotowanego dorsza pasować będzie purée przygotowane z zielonego groszku lub klasyczne ziemniaczane, dobrze doprawione koperkiem. Serwuj z ulubionymi sałatkami. Zobacz nasz sprawdzony przepis.