Dorsz po hiszpańsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

52

706 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

603 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

990 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

80 dekagramów

4 sztuki

1 łyżeczka

80 dekagramów

40 dekagramów

150 mililitrów

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety umyj, wysusz i pokrój na kawałki. Posyp przyprawą Knorr.

Dorsz po hiszpańsku - Krok 1

Krok 2

W rondlu rozgrzej oliwę, zeszklij na niej obraną i drobno posiekaną cebulę.

Dorsz po hiszpańsku - Krok 2

Krok 3

Dodaj obrane, umyte i pokrojone w plastry ziemniaki. Dopraw solą i pieprzem.

Dorsz po hiszpańsku - Krok 3

Krok 4

Dodaj sparzone, obrane ze skórek i pokrojone w plasterki pomidory, wodę oraz kawałki dorsza. Duś pod przykryciem do czasu, gdy ziemniaki będą miękkie. Posyp natką.

Dorsz po hiszpańsku - Krok 4
2

Opinie o przepisie

  • Irena Adamska

    Irena Adamska, 31.01.2018

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • dorka kamyk

    dorka kamyk, 24.09.2015

    bardzoo pyszne i szybkie danie :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dorsz po hiszpańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dorsz po hiszpańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dorsz po hiszpańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dorsz po hiszpańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dorsz po hiszpańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dorsz po hiszpańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dorsz po hiszpańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dorsz po hiszpańskuDorsz po hiszpańsku

Na wigilijnym lub bożonarodzeniowym stole nie może zabraknąć ryby. Jeśli szukasz innowacji w kuchni i lubisz urozmaicać klasyczne dania, koniecznie przyrządź dorsza po hiszpańsku. Filety wspomnianej ryby należy najpierw odpowiednio przygotować: dokładnie je umyj, wysusz za pomocą jednorazowych ręczników kuchennych, pokrój na kawałki podobnej wielkości i oprósz sugerowanymi w przepisie przyprawami. W czasie, gdy ryba będzie się marynowała, rozgrzej w rondlu oliwę i zeszklij na niej drobno poszatkowaną cebulę. Dobrym wyborem będzie żółta lub szalotka, które charakteryzują się dość łagodnym smakiem. Jeśli jednak preferujesz wyrazistość, wybierz białą lub czosnkową. Następnie dodaj pokrojone w talarki ziemniaki, sparzone i obrane ze skórek pomidory (sporo czasu zaoszczędzisz wykorzystując konserwowe, wybierając je, unikaj jednak tych, które są doprawione ziołami) oraz przygotowane wcześniej kawałki rybiego mięsa. Całość możesz podawać, kiedy ziemniaki osiągną odpowiednią miękkość. Do tak przygotowanego dorsza pasować będzie purée przygotowane z zielonego groszku lub klasyczne ziemniaczane, dobrze doprawione koperkiem. Serwuj z ulubionymi sałatkami. Zobacz nasz sprawdzony przepis.