
Składniki
80 dekagramów
1 łyżeczka
4 sztuki
80 dekagramów
40 dekagramów
150 mililitrów
1 łyżka
50 mililitrów
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Filety umyj, wysusz i pokrój na kawałki. Posyp przyprawą Knorr.

Krok 2
W rondlu rozgrzej oliwę, zeszklij na niej obraną i drobno posiekaną cebulę.

Krok 3
Dodaj obrane, umyte i pokrojone w plastry ziemniaki. Dopraw solą i pieprzem.

Krok 4
Dodaj sparzone, obrane ze skórek i pokrojone w plasterki pomidory, wodę oraz kawałki dorsza. Duś pod przykryciem do czasu, gdy ziemniaki będą miękkie. Posyp natką.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa Orientalna Grubo Mielona Do Drobiu i Owoców Morza Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Dorsz po hiszpańsku
Na wigilijnym lub bożonarodzeniowym stole nie może zabraknąć ryby. Jeśli szukasz innowacji w kuchni i lubisz urozmaicać klasyczne dania, koniecznie przyrządź dorsza po hiszpańsku. Filety wspomnianej ryby należy najpierw odpowiednio przygotować: dokładnie je umyj, wysusz za pomocą jednorazowych ręczników kuchennych, pokrój na kawałki podobnej wielkości i oprósz sugerowanymi w przepisie przyprawami. W czasie, gdy ryba będzie się marynowała, rozgrzej w rondlu oliwę i zeszklij na niej drobno poszatkowaną cebulę. Dobrym wyborem będzie żółta lub szalotka, które charakteryzują się dość łagodnym smakiem. Jeśli jednak preferujesz wyrazistość, wybierz białą lub czosnkową. Następnie dodaj pokrojone w talarki ziemniaki, sparzone i obrane ze skórek pomidory (sporo czasu zaoszczędzisz wykorzystując konserwowe, wybierając je, unikaj jednak tych, które są doprawione ziołami) oraz przygotowane wcześniej kawałki rybiego mięsa. Całość możesz podawać, kiedy ziemniaki osiągną odpowiednią miękkość. Do tak przygotowanego dorsza pasować będzie purée przygotowane z zielonego groszku lub klasyczne ziemniaczane, dobrze doprawione koperkiem. Serwuj z ulubionymi sałatkami. Zobacz nasz sprawdzony przepis.