Ryba z koprem włoskim - sandacz: z piekarnika | Przepisy.pl pixel

Sandacz duszony w koprze włoskim

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

27

heart
215 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

524 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

531 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

2 łyżeczki

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

0.5 sztuki

20 mililitrów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sandacza umyj, osusz i podziel na porcje. Oprósz przyprawą Knorr.

Sandacz duszony w koprze włoskim - Krok 1

Krok 2

Koper włoski pokrój w plastry, marchewkę w drobne paski, czosnek w plasterki.

Sandacz duszony w koprze włoskim - Krok 2

Krok 3

Na rozgrzanym maśle zeszklij czosnek, dodaj koper włoski oraz marchewkę. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. Po chwili zalej je winem, a następnie śmietaną.

Sandacz duszony w koprze włoskim - Krok 3

Krok 4

Do żaroodpornego naczynia przełóż warzywa i ułóż na nim sandacza. Piecz w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 45 minut. Podawaj z ryżem. Najlepiej białym wymieszanym z dzikim.

Sandacz duszony w koprze włoskim - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Joanna

    Joanna , 30.05.2022

    Prosty i wspanialy przepis!!Wysmienite danie,ktore robilam pierwszy raz i na pewno bede robic czesto!! Polecam !

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sandacz duszony w koprze włoskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sandacz duszony w koprze włoskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sandacz duszony w koprze włoskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sandacz duszony w koprze włoskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sandacz duszony w koprze włoskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sandacz duszony w koprze włoskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sandacz duszony w koprze włoskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sandacz duszony w koprze włoskim - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sandacz duszony w koprze włoskimSandacz duszony w koprze włoskim

Sandacz duszony w koprze włoskim to ciekawa alternatywa dla klasycznej ryby po grecku. Do jego przygotowania potrzebujesz warzyw korzeniowych: marchewki i kopru włoskiego, zwanego inaczej fenkułem. To warzywo, które zyskuje w Polsce coraz większą popularność. Surowy fenkuł ma lekko anyżowy smak, który traci po ugotowaniu. Jest łagodny i dobrze pasuje do pozostałych składników proponowanego dania. Aby je przygotować, na początek podduś warzywa na patelni i podlej je śmietanką. Następnie przełóż je do żaroodpornego naczynia i ułóż na nich kawałki przyprawionego wcześniej sandacza. Jeśli wolisz inne ryby, dokonaj zmiany. Zamiast sandacza w takim wydaniu sprawdzi się również szczupak czy sum. Duszony sandacz w koprze włoskim to bardzo dobra propozycja na wigilijną, uroczystą kolację. Jego mięso jest wyjątkowo smaczne, chude i delikatne, zawiera też mało ości. Gotowe danie posyp koperkiem lub zielonym koprem włoskim i podaj z gotowanymi ziemniakami albo bez dodatków – w takiej wersji również będzie smaczne. Sprawdź nasz przepis i przygotuj duszonego sandacza na Wigilię.