Sandacz duszony w koprze włoskim przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sandacz duszony w koprze włoskim

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

26

207 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

482 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

477 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

2 łyżeczki

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

0.5 sztuki

20 mililitrów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sandacza umyj, osusz i podziel na porcje. Oprósz przyprawą Knorr.

Sandacz duszony w koprze włoskim - Krok 1

Krok 2

Koper włoski pokrój w plastry, marchewkę w drobne paski, czosnek w plasterki.

Sandacz duszony w koprze włoskim - Krok 2

Krok 3

Na rozgrzanym maśle zeszklij czosnek, dodaj koper włoski oraz marchewkę. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. Po chwili zalej je winem, a następnie śmietaną.

Sandacz duszony w koprze włoskim - Krok 3

Krok 4

Do żaroodpornego naczynia przełóż warzywa i ułóż na nim sandacza. Piecz w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 45 minut. Podawaj z ryżem. Najlepiej białym wymieszanym z dzikim.

Sandacz duszony w koprze włoskim - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Joanna

    Joanna , 30.05.2022

    Prosty i wspanialy przepis!!Wysmienite danie,ktore robilam pierwszy raz i na pewno bede robic czesto!! Polecam !

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sandacz duszony w koprze włoskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sandacz duszony w koprze włoskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sandacz duszony w koprze włoskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sandacz duszony w koprze włoskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sandacz duszony w koprze włoskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sandacz duszony w koprze włoskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sandacz duszony w koprze włoskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sandacz duszony w koprze włoskim - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pełna składników odżywczych i chrupiąca – taka powinna być idealna fasolka szparagowa. Kluczowy okazuje się proces gotowania. Sprawdź nasze porady i ciesz się fasolką w jej najsmaczniejszym wydaniu.

Czytaj więcej

Soczysty, orzeźwiający, idealny na lato – taki właśnie jest arbuz! Czy wiesz, jak pokroić arbuza, by nie zrobić zbędnego bałaganu w kuchni? Jest na to, co najmniej kilka sprytnych sposobów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sandacz duszony w koprze włoskimSandacz duszony w koprze włoskim

Sandacz duszony w koprze włoskim to ciekawa alternatywa dla klasycznej ryby po grecku. Do jego przygotowania potrzebujesz warzyw korzeniowych: marchewki i kopru włoskiego, zwanego inaczej fenkułem. To warzywo, które zyskuje w Polsce coraz większą popularność. Surowy fenkuł ma lekko anyżowy smak, który traci po ugotowaniu. Jest łagodny i dobrze pasuje do pozostałych składników proponowanego dania. Aby je przygotować, na początek podduś warzywa na patelni i podlej je śmietanką. Następnie przełóż je do żaroodpornego naczynia i ułóż na nich kawałki przyprawionego wcześniej sandacza. Jeśli wolisz inne ryby, dokonaj zmiany. Zamiast sandacza w takim wydaniu sprawdzi się również szczupak czy sum. Duszony sandacz w koprze włoskim to bardzo dobra propozycja na wigilijną, uroczystą kolację. Jego mięso jest wyjątkowo smaczne, chude i delikatne, zawiera też mało ości. Gotowe danie posyp koperkiem lub zielonym koprem włoskim i podaj z gotowanymi ziemniakami albo bez dodatków – w takiej wersji również będzie smaczne. Sprawdź nasz przepis i przygotuj duszonego sandacza na Wigilię.