Sandacz duszony w koprze włoskim przepis – Zobacz na przepisy.pl

Sandacz duszony w koprze włoskim

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

23

180 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

439 osób wydrukowało

Pobierz pdf

403 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

600 gramów

2 łyżeczki

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

0.5 sztuki

20 mililitrów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sandacza umyj, osusz i podziel na porcje. Oprósz przyprawą Knorr.

Sandacz duszony w koprze włoskim - Krok 1

Krok 2

Koper włoski pokrój w plastry, marchewkę w drobne paski, czosnek w plasterki.

Sandacz duszony w koprze włoskim - Krok 2

Krok 3

Na rozgrzanym maśle zeszklij czosnek, dodaj koper włoski oraz marchewkę. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. Po chwili zalej je winem, a następnie śmietaną.

Sandacz duszony w koprze włoskim - Krok 3

Krok 4

Do żaroodpornego naczynia przełóż warzywa i ułóż na nim sandacza. Piecz w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 45 minut. Podawaj z ryżem. Najlepiej białym wymieszanym z dzikim.

Sandacz duszony w koprze włoskim - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sandacz duszony w koprze włoskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sandacz duszony w koprze włoskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sandacz duszony w koprze włoskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sandacz duszony w koprze włoskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sandacz duszony w koprze włoskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sandacz duszony w koprze włoskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sandacz duszony w koprze włoskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sandacz duszony w koprze włoskimSandacz duszony w koprze włoskim

Sandacz duszony w koprze włoskim to ciekawa alternatywa dla klasycznej ryby po grecku. Do jego przygotowania potrzebujesz warzyw korzeniowych: marchewki i kopru włoskiego, zwanego inaczej fenkułem. To warzywo, które zyskuje w Polsce coraz większą popularność. Surowy fenkuł ma lekko anyżowy smak, który traci po ugotowaniu. Jest łagodny i dobrze pasuje do pozostałych składników proponowanego dania. Aby je przygotować, na początek podduś warzywa na patelni i podlej je śmietanką. Następnie przełóż je do żaroodpornego naczynia i ułóż na nich kawałki przyprawionego wcześniej sandacza. Jeśli wolisz inne ryby, dokonaj zmiany. Zamiast sandacza w takim wydaniu sprawdzi się również szczupak czy sum. Duszony sandacz w koprze włoskim to bardzo dobra propozycja na wigilijną, uroczystą kolację. Jego mięso jest wyjątkowo smaczne, chude i delikatne, zawiera też mało ości. Gotowe danie posyp koperkiem lub zielonym koprem włoskim i podaj z gotowanymi ziemniakami albo bez dodatków – w takiej wersji również będzie smaczne. Sprawdź nasz przepis i przygotuj duszonego sandacza na Wigilię.