
Składniki
600 gramów
2 łyżeczki
2 sztuki
2 sztuki
2 sztuki
0.5 sztuki
20 mililitrów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Sandacza umyj, osusz i podziel na porcje. Oprósz przyprawą Knorr.

Krok 2
Koper włoski pokrój w plastry, marchewkę w drobne paski, czosnek w plasterki.

Krok 3
Na rozgrzanym maśle zeszklij czosnek, dodaj koper włoski oraz marchewkę. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. Po chwili zalej je winem, a następnie śmietaną.

Krok 4
Do żaroodpornego naczynia przełóż warzywa i ułóż na nim sandacza. Piecz w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 45 minut. Podawaj z ryżem. Najlepiej białym wymieszanym z dzikim.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sandacz duszony w koprze włoskim
Sandacz duszony w koprze włoskim to ciekawa alternatywa dla klasycznej ryby po grecku. Do jego przygotowania potrzebujesz warzyw korzeniowych: marchewki i kopru włoskiego, zwanego inaczej fenkułem. To warzywo, które zyskuje w Polsce coraz większą popularność. Surowy fenkuł ma lekko anyżowy smak, który traci po ugotowaniu. Jest łagodny i dobrze pasuje do pozostałych składników proponowanego dania. Aby je przygotować, na początek podduś warzywa na patelni i podlej je śmietanką. Następnie przełóż je do żaroodpornego naczynia i ułóż na nich kawałki przyprawionego wcześniej sandacza. Jeśli wolisz inne ryby, dokonaj zmiany. Zamiast sandacza w takim wydaniu sprawdzi się również szczupak czy sum. Duszony sandacz w koprze włoskim to bardzo dobra propozycja na wigilijną, uroczystą kolację. Jego mięso jest wyjątkowo smaczne, chude i delikatne, zawiera też mało ości. Gotowe danie posyp koperkiem lub zielonym koprem włoskim i podaj z gotowanymi ziemniakami albo bez dodatków – w takiej wersji również będzie smaczne. Sprawdź nasz przepis i przygotuj duszonego sandacza na Wigilię.