Ryba po podhalańsku – przepis z piekarnika | Przepisy.pl pixel

Ryba z warzywami i suszoną śliwką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

106

heart
714 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1666 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1827 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

50 gramów

1.5 łyżeczki

1 sztuka

1 szklanka

2 łyżki

1 sztuka

1 łyżka

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety pokrój na kawałki, skrop cytryną, oprósz Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr oraz mąką, po czym obsmaż na oleju. W międzyczasie namocz śliwki.

Ryba z warzywami i suszoną śliwką - Krok 1

Krok 2

Marchew pokrój w talarki, cebule oraz selera w kostkę, a ziemniaki w plastry. Namoczone śliwki natomiast pokrój w paski. Następnie podsmaż je na oleju, dodając pod koniec masło oraz wcześniej przygotowane śliwki.

Ryba z warzywami i suszoną śliwką - Krok 2

Krok 3

Rybę połóż na podsmażonych warzywach.

Ryba z warzywami i suszoną śliwką - Krok 3

Krok 4

Sok pomidorowy wymieszaj ze śmietaną, po czym dopraw czosnkiem i przyprawą do kurczaka Knorr. Następnie zalej całość przygotowanym sosem pomidorowym.

Ryba z warzywami i suszoną śliwką - Krok 4

Krok 5

Zapiecz rybę w piekarniku w temp. 180°C, przez ok. 30 minut, a przed podaniem posyp natką pietruszki.

Ryba z warzywami i suszoną śliwką - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

5

Opinie o przepisie

  • Ania

    Ania , 21.12.2022

    Czy ktoś wie w ilu stopniach i jaki czas.?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Dorota

    Dorota , 01.12.2022

    TAK Odkąd zobaczyłam ten przepis nie mogłam myśleć o niczym innym tylko o tym, by go wypróbować. Mój tata jest z Podhala i w końcu upiekłam dorsza na jego urodziny, z tą modyfikacją, że zamiast pąki pszennej dałam gryczaną (alergia). Użyłam gotowego programu do pieczenia ryb. Danie wyszło obłędne!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • weq qwe

    weq qwe , 03.02.2017

    ile czasu i w jakiej temperaturze ma to się piec?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kinga Konopka

    Kinga Konopka , 22.04.2016

    Ile powinna podpiec się w piekarniku ii w ilu stopniach ??

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryba z warzywami i suszoną śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryba z warzywami i suszoną śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryba z warzywami i suszoną śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryba z warzywami i suszoną śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryba z warzywami i suszoną śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryba z warzywami i suszoną śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryba z warzywami i suszoną śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryba z warzywami i suszoną śliwką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryba z warzywami i suszoną śliwkąRyba z warzywami i suszoną śliwką

Ryba po podhalańsku to doskonały sposób na pyszny obiad. Łączy w sobie wyrazisty smak ryby oraz warzyw i słodką nutę suszonych śliwek. Jej zaletą jest też możliwość doboru głównego składnika: wybierz filety ze swojej ulubionej ryby – mintaja, miruny czy dorsza. Zainspiruj się podanym przepisem i zacznij przygotowania. Na początek wybraną rybę pokrój na kawałki, zamarynuj w oliwie i przyprawach, obtocz w mące i usmaż na rozgrzanej patelni. Marchew pokrój w talarki, ziemniaki w plastry, a cebulę i selera w niewielką kostkę. Namoczone śliwki pokrój w paski. Tak przygotowaną mieszankę podsmaż na oliwie i połóż na tym rybę. Teraz czas na wyrazisty sos: sok z pomidorów wymieszaj ze śmietaną, następnie dopraw czosnkiem, pieprzem i innymi przyprawami. Sos wlej do mieszanki warzywno-rybnej. Danie jest już prawie gotowe, składniki przenieś więc do naczynia żaroodpornego i zapiecz całość w piekarniku. Rybę serwuj zaraz po wyciągnięciu, najlepiej udekorowaną natką pietruszki lub listkami bazylii.