
Składniki
1 szczypta
225 mililitrów
1 sztuka
1 szczypta
1 sztuka
14 gramów
0.5 szklanki
175 mililitrów
2 opakowania
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Tuńczyka osącz z zalewy i zmiksuj razem z majonezem, śmietaną i kostką Rosół z kury Knorr. Dopraw do smaku przyprawami.
Krok 2
Żelatynę rozpuść dokładnie w ciepłej wodzie, dodaj do masy i wymieszaj.
Krok 3
Paprykę umyj, osusz, usuń nasionka i potnij w drobną kostkę, dodaj do musu, delikatnie wymieszaj i przelej do miseczek. Odstaw do lodówki na kilka godzin do czasu, gdy mus zastygnie.
Krok 4
Przed podaniem delikatnie wyciągnij mus z naczyń i przełóż na talerz - aby łatwiej wyszedł przetrzyj miseczki ścierką zamoczoną w gorącej wodzie. Apetyczny mus z tuńczyka udekoruj listkami ziół lub natką pietruszki.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej