Spitzbuben - przepis na ciastka niemieckie | Przepisy.pl pixel

Spitzbuben- tradycyjne niemieckie ciasteczka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

30 osób wydrukowało

Pobierz pdf

58 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

350 gramów

0.5 sztuki

150 gramów

1 opakowanie

100 gramów

1 sztuka

250 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę, cukier kryształ i waniliowy przesiekaj z masłem.

Krok 2

Cytrynę umyj i zetrzyj skórkę. Dodaj do ciasta razem z migdałami i jajkiem. Wyrób na jednolite, gładkie ciasto. Odstaw na 2 godziny do lodówki.

Krok 3

Przygotuj trzy foremki w kształcie kółeczek lub kwiatuszków, różnej wielkości- tak aby każda różniła się od siebie o ok. 0,5- 1cm Ciasto rozwałkuj cienko podsypując mąką.

Krok 4

Wycinaj różnej wielkości ciasteczka, ale tak żeby każdego rodzaju była ta sama ilość. Nagrzej piekarnik do 180-200 stopni i piecz ciastka na wysmarowanej tłuszczem blasze, aż do ich zrumienienia. W zależności od piekarnika i temperatury będzie to ok. 10-15 minut.

Krok 5

Jeszcze ciepłe smaruj konfiturą i przekładaj kaskadowo - na samym spodzie największe, średnie, na wierzchu najmniejsze. Najlepiej rozpocząć sklejanie od góry, wtedy dżem nie będzie wystawał po bokach. Oprósz według uznania cukrem pudrem i tradycyjne niemieckie ciasteczka możesz podawać na stół.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Spitzbuben- tradycyjne niemieckie ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Spitzbuben- tradycyjne niemieckie ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Spitzbuben- tradycyjne niemieckie ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Spitzbuben- tradycyjne niemieckie ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Spitzbuben- tradycyjne niemieckie ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Spitzbuben- tradycyjne niemieckie ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Spitzbuben- tradycyjne niemieckie ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Spitzbuben- tradycyjne niemieckie ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej