Spitzbuben- tradycyjne niemieckie ciasteczka
łatwe
33 osoby zapisały
Składniki
350 gramów
0.5 sztuki
150 gramów
1 opakowanie
100 gramów
1 sztuka
null
null
250 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę, cukier kryształ i waniliowy przesiekaj z masłem.
Krok 2
Cytrynę umyj i zetrzyj skórkę. Dodaj do ciasta razem z migdałami i jajkiem. Wyrób na jednolite, gładkie ciasto. Odstaw na 2 godziny do lodówki.
Krok 3
Przygotuj trzy foremki w kształcie kółeczek lub kwiatuszków, różnej wielkości- tak aby każda różniła się od siebie o ok. 0,5- 1cm Ciasto rozwałkuj cienko podsypując mąką.
Krok 4
Wycinaj różnej wielkości ciasteczka, ale tak żeby każdego rodzaju była ta sama ilość. Nagrzej piekarnik do 180-200 stopni i piecz ciastka na wysmarowanej tłuszczem blasze, aż do ich zrumienienia. W zależności od piekarnika i temperatury będzie to ok. 10-15 minut.
Krok 5
Jeszcze ciepłe smaruj konfiturą i przekładaj kaskadowo - na samym spodzie największe, średnie, na wierzchu najmniejsze. Najlepiej rozpocząć sklejanie od góry, wtedy dżem nie będzie wystawał po bokach. Oprósz według uznania cukrem pudrem i tradycyjne niemieckie ciasteczka możesz podawać na stół.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Podobne przepisy
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej