Makówki śląskie – jak się robi to tradycyjne danie?
Jedliście kiedyś tradycyjne śląskie makówki? A może nawet o nich nie słyszeliście? Jeśli tak jest, musicie jak najszybciej nadrobić zaległości. To tradycyjne danie śląskie. W niektórych regionach używa się nazwy „makiełki”. To proste danie, którego bazą jest zagotowany z mlekiem i bakaliami mak. Jeśli borykacie się z nietolerancją laktozy, mleko możecie śmiało zastąpić wodą. Tradycja przygotowywania makówek na Śląsku ma już ponad 150 lat! Jest jednym z typowych 12 dań wigilijnych.
Jak się robi makówki? Wybór pieczywa
Jest tyle sposobów przygotowywania makówek, ile gospodyń. Każda ma swoje tajne triki. Jeśli chodzi o pieczywo, które jest również składnikiem tego deseru, to możecie użyć bułki pszennej, chałki, sucharków, strucli lub kołacza.
Na Śląsku Opolskim mak mielony jest na sucho i zalewa się go mlekiem. Na Górnym Śląsku mak gotuje się w mleku i gdy masa zgęstnieje, zalewą się nią pieczywo. Przeważnie używa się mleka, ale można też mleko wymieszać z wodą lub zastosować samą wodę. Najczęściej wybieranymi bakaliami są: orzechy, migdały i rodzynki, ale nadadzą się również figi i skórka pomarańczowa.
Jak zrobić śląskie makówki?
Do zrobienia śląskich makówek potrzebujecie:
- 200 g mielonego maku,
- 1 l mleka,
- po 50 g masła, miodu, orzechów włoskich, migdałów, orzechów laskowych, rodzynek, suszonej żurawiny,
- 150 g sucharków,
- ¾ szklanki gorącego mleka,
- 2 łyżeczki miodu,
- migdały i orzechy do dekoracji.
Jak zrobić makówki po śląsku?
W dużym garnku zalejcie mielony mak litrem mleka. Dodajcie masło, miód i wszystkie bakalie. Całość gotujcie 15-20 minut, często mieszając, aż masa zgęstnieje. Wymieszajcie miód i ¾ szklanki gorącego mleka. W misce układajcie na przemian masę makową i sucharki zamoczone najpierw w mleku z miodem. Wierzch udekorujcie bakaliami. Po wystudzeniu włóżcie do lodówki, bo makówka najlepiej smakuje następnego dnia.
Kiedy zrobić makówki śląskie?
Ważne jest, by przygotować makówki wcześniej, najlepiej dzień przed Wigilią. Dlaczego? Po to, by mak i pieczywo dokładnie nasączyły się mlekiem, a tutaj potrzebny jest czas. Po przygotowaniu i ostygnięciu koniecznie włóżcie makówki do lodówki. Podajcie je jako deser na zakończenie wigilijnej wieczerzy.
Jak zrobić dobre makówki?
Składnikami, których potrzebujecie, są:
- Bułki pszenne
- Mak
- Mleko
- Woda
- Cukier
- Rodzynki
- Orzechy włoskie
A dokładny przepis znajdziecie tutaj.
Makówka, kutia, moczka, makiełki – czym są?
Są to odmiany tej samej potrawy. Te desery są inaczej nazywane w różnych częściach Polski. Różnią się też szczegółami wykonania lub niektórymi składnikami. Ale zawsze główne skrzypce gra mak i bakalie.
Kutia to tradycyjne danie kuchni wschodniej (litewskiej, rosyjskiej, ukraińskiej, białoruskiej, dawniej także polskiej kuchni kresowej). Moczka wywodzi się z kuchni śląskiej, a jej bazą jest piernik. Spróbujcie i Wy w tym roku własnoręcznie wykonać śląskie makówki na Wigilię. Przekonajcie się, że nie jest to trudne, a smak dania jest wart poświęconego na przygotowania czasu. Trzymamy kciuki za powodzenie i życzymy smacznego!
Komentarze (0)