Moczka – przepis po śląsku na słodko: wigilijna | Przepisy.pl pixel

Moczka śląska

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

187 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

107 osób wydrukowało

Pobierz pdf

230 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

300 gramów

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

100 gramów

100 gramów

150 gramów

200 gramów

100 gramów

1 szklanka

1000 mililitrów

2000 mililitrów

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piernik na moczkę śląską pokrój w kostkę.

Moczka śląska - Krok 1

Krok 2

W garnku zagotuj wodę z około 300 gramami cukru i dodaj suszone śliwki. Pogotuj 5 minut i dodaj kompoty, sparzoną i obraną skórkę z cytryny i piernik. Mieszając, zagotuj.

Moczka śląska - Krok 2

Krok 3

Do całości dodaj zasmażkę jasną Knorr, zagotuj.

Moczka śląska - Krok 3

Krok 4

Bakalie pokrój i wszystko dodaj do moczki. Dopraw do smaku cukrem, sokiem z 1 cytryny, cukrem waniliowym i przyprawami według uznania.

Moczka śląska - Krok 4

Krok 5

Wszystko dobrze wymieszaj i zagotuj. Uważaj, aby nie przypalić potrawy. Moczkę podawaj na ciepło lub zimno w kompotierkach.

Moczka śląska - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeżeli ktoś lubi można zrobić moczkę gęściejszą, dodając więcej piernika i zasmażki.

3

Opinie o przepisie

  • Andrzej Jany

    Andrzej Jany , 31.12.2021

    TAK* Polecam użyć specjalnego piernika do moczki. Ja dodaję jeszcze sok z 1 pomarańczy i 1 cytryny. Fajnie "zaostrzają" smak.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Majka

    Majka , 21.12.2021

    TAK Moczka to kontrowersyjne danie, jednak uważam, że kto raz jej spróbuje, zakocha się w niej! Ten przepis jest typowo deserowy i nie wyobrażam sobie, żeby komukolwiek nie posmakował, totalnie uniwersalny. Natomiast w mojej rodzinie od lat do moczki dodaje się również mniej oczywisty składnik, jakim jest piwo, które dodaje lekko wytrawnej nuty. Lubię dodać również inne rodzaje suszonych owoców jak np. morele.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina

    Karolina , 12.12.2021

    TAK. Moczka to tradycyjna potrawa wigilijna zawsze obecną na moim wigilijnym stole. Ja zaczynam.od zasmażki ponieważ jestem w stanie latwowtedy kontrolować gęstość potrawy. Oprócz podanych kompotów dodaje jeszcze kompot z truskawek i agrestu. Dla osób spoza regionu czasami problemem jest kolor i konsystencja. Jednak po srobowaniu zajadają się moczką!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Moczka śląska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Moczka śląska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Moczka śląska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Moczka śląska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Moczka śląska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Moczka śląska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Moczka śląska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Moczka śląska - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Moczka śląskaMoczka śląska

Zadajesz sobie pytanie: co to jest moczka? Śpieszymy z wyjaśnieniem! Moczka śląska to fantastyczny i wyjątkowy deser, który wywodzi się – jak nazwa wskazuje – ze Śląska. Nie jest znany w żadnym innym rejonie kraju, a zdecydowanie zasługuje na uwagę. To połączenie niezwykle aromatycznych składników, które sprawiają, że przepis na moczkę śląską po prostu trzeba wypróbować, niezależnie od miejsca zamieszkania.

Dla kogo?

Moczka śląska czy śląsko moczka? Przepis można znaleźć pod różnymi nazwami, ale najważniejsze staje się uchwycenie niepowtarzalnego smaku potrawy. Figi, daktyle, migdały i rodzynki w połączeniu ze śliwkami i musem jabłkowym tworzą deser nieprawdopodobnie esencjonalny. Przyprawy korzenne nadają moczce cudowny zapach, który sprawi, że przygotowywanie przepisu na moczkę szybko zwabi do kuchni twoich domowych łasuchów.

Na jaką okazję?

Moczka jest jednym z najpiękniej pachnących deserów świątecznych. A wszystko to dzięki piernikowi, suszonym owocom i bakaliom – kluczowym składnikom w przepisie na moczkę. Oto bogactwo smaków, na które możesz sobie pozwolić nie tylko w święta. Moczka śląska poprawi nastrój każdego dnia, szczególnie zimą. Kiedy mróz za oknem, mus owocowo-bakaliowy z nutką przypraw korzennych to spełnienie słodkich marzeń.

Czy wiesz, że?

Nazwa specjału pochodzi od moczenia piernika w wodzie i owocowych kompotach. Czynność ta jest postawą każdego przepisu na moczkę. Na Śląsku powstało wiele wersji potrawy – spotkać można również warianty wytrawne moczki śląskiej, przyrządzane na warzywnym bulionie.

Dla urozmaicenia:

Moczka – przepis po śląsku zawojuje stoły w każdym zakątku naszego kraju. Dla wzmocnienia aromatu moczki, warto dodać dużą szczyptę cynamonu.