
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
300 gramów
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
100 gramów
100 gramów
150 gramów
200 gramów
100 gramów
1 szklanka
1000 mililitrów
2000 mililitrów
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piernik pokrój w kostkę.
Krok 2
W garnku zagotuj wodę z około 300 gramami cukru i dodaj suszone śliwki. Pogotuj 5 minut i dodaj kompoty, sparzoną i obraną skórkę z cytryny i piernik. Mieszając zagotuj.
Krok 3
Do całości dodaj zasmażkę jasną Knorr, zagotuj.
Krok 4
Bakalie pokrój i wszystko dodaj do moczki. Dopraw do smaku cukrem, sokiem z 1 cytryny, cukrem waniliowym i przyprawami według uznania.
Krok 5
Wszystko dobrze wymieszaj i zagotuj. Uważaj, aby nie przypalić potrawy. Podawaj na ciepło lub zimno w kompotierkach.
Dobra rada:
Jeżeli ktoś lubi można zrobić moczkę gęściejszą, dodając więcej piernika i zasmażki.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Zasmażka błyskawiczna jasna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPodobne przepisy
Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Moczka śląska
Zadajesz sobie pytanie: co to jest moczka? Śpieszymy z wyjaśnieniem! Moczka śląska to fantastyczny i wyjątkowy deser, który wywodzi się – jak nazwa wskazuje – ze Śląska. Nie jest znany w żadnym innym rejonie kraju, a zdecydowanie zasługuje na uwagę. To połączenie niezwykle aromatycznych składników, które sprawiają, że przepis na moczkę śląską po prostu trzeba wypróbować, niezależnie od miejsca zamieszkania.
Dla kogo? Moczka śląska czy śląsko moczka? Przepis można znaleźć pod różnymi nazwami, ale najważniejsze staje się uchwycenie niepowtarzalnego smaku potrawy. Figi, daktyle, migdały i rodzynki w połączeniu ze śliwkami i musem jabłkowym tworzą deser nieprawdopodobnie esencjonalny. Przyprawy korzenne nadają jej cudowny zapach, który sprawi, że przygotowywanie przepisu na moczkę szybko zwabi do kuchni twoich domowych łasuchów.
Na jaką okazję? Jest jednym z najpiękniej pachnących deserów świątecznych. A wszystko to dzięki piernikowi, suszonym owocom i bakaliom – kluczowym składnikom w przepisie na moczkę. Oto bogactwo smaków, na które możesz sobie pozwolić nie tylko w święta. Moczka śląska poprawi nastrój każdego dnia, szczególnie zimą. Kiedy mróz za oknem, mus owocowo-bakaliowy z nutką przypraw korzennych to spełnienie słodkich marzeń.
Czy wiesz, że? Nazwa specjału pochodzi od moczenia piernika w wodzie i owocowych kompotach. Czynność ta jest postawą każdego przepisu na moczkę. Na Śląsku powstało wiele wersji potrawy – spotkać można również warianty wytrawne moczki śląskiej, przyrządzane na warzywnym bulionie.
Dla urozmaicenia: Moczka – przepis po śląsku zawojuje stoły w każdym zakątku naszego kraju. Dla wzmocnienia aromatu deseru, warto dodać dużą szczyptę cynamonu.