Moczka śląska przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Moczka śląska

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

162 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

95 osób wydrukowało

Pobierz pdf

160 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

300 gramów

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

100 gramów

100 gramów

150 gramów

200 gramów

100 gramów

1 szklanka

1000 mililitrów

2000 mililitrów

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piernik pokrój w kostkę.

Moczka śląska - Krok 1

Krok 2

W garnku zagotuj wodę z około 300 gramami cukru i dodaj suszone śliwki. Pogotuj 5 minut i dodaj kompoty, sparzoną i obraną skórkę z cytryny i piernik. Mieszając zagotuj.

Moczka śląska - Krok 2

Krok 3

Do całości dodaj zasmażkę jasną Knorr, zagotuj.

Moczka śląska - Krok 3

Krok 4

Bakalie pokrój i wszystko dodaj do moczki. Dopraw do smaku cukrem, sokiem z 1 cytryny, cukrem waniliowym i przyprawami według uznania.

Moczka śląska - Krok 4

Krok 5

Wszystko dobrze wymieszaj i zagotuj. Uważaj, aby nie przypalić potrawy. Podawaj na ciepło lub zimno w kompotierkach.

Moczka śląska - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeżeli ktoś lubi można zrobić moczkę gęściejszą, dodając więcej piernika i zasmażki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Moczka śląska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Moczka śląska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Moczka śląska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Moczka śląska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Moczka śląska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Moczka śląska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Moczka śląska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Moczka śląskaMoczka śląska

Moczka śląska to fantastyczny i wyjątkowy deser, który wywodzi się – jak nazwa wskazuje – ze Śląska. Nie jest znany w żadnym innym rejonie kraju, a zdecydowanie zasługuje na uwagę. To połączenie niezwykle aromatycznych składników. Nada odświętności bożonarodzeniowemu spotkaniu w gronie najbliższych. Moczka śląska jest jednym z najpiękniej pachnących deserów świątecznych. A wszystko to dzięki piernikowi, suszonym owocom i bakaliom. Przyprawy korzenne nadają jej cudowny zapach, który zwabi do kuchni twoich domowych łasuchów. Figi, daktyle, migdały i rodzynki w połączeniu ze śliwkami i musem jabłkowym tworzą deser nieprawdopodobnie esencjonalny. To bogactwo smaków, na które możesz sobie pozwolić nie tylko w święta. Poprawi nastrój każdego dnia, szczególnie zimą. Kiedy mróz za oknem, mus owocowo-bakaliowy z nutką przypraw korzennych to spełnienie słodkich marzeń.