Moczka śląska przepis – Zobacz na przepisy.pl

Moczka śląska

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

161 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

95 osób wydrukowało

Pobierz pdf

159 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

300 gramów

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

100 gramów

100 gramów

150 gramów

200 gramów

100 gramów

1 szklanka

1000 mililitrów

2000 mililitrów

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piernik pokrój w kostkę.

Moczka śląska - Krok 1

Krok 2

W garnku zagotuj wodę z około 300 gramami cukru i dodaj suszone śliwki. Pogotuj 5 minut i dodaj kompoty, sparzoną i obraną skórkę z cytryny i piernik. Mieszając zagotuj.

Moczka śląska - Krok 2

Krok 3

Do całości dodaj zasmażkę jasną Knorr, zagotuj.

Moczka śląska - Krok 3

Krok 4

Bakalie pokrój i wszystko dodaj do moczki. Dopraw do smaku cukrem, sokiem z 1 cytryny, cukrem waniliowym i przyprawami według uznania.

Moczka śląska - Krok 4

Krok 5

Wszystko dobrze wymieszaj i zagotuj. Uważaj, aby nie przypalić potrawy. Podawaj na ciepło lub zimno w kompotierkach.

Moczka śląska - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeżeli ktoś lubi można zrobić moczkę gęściejszą, dodając więcej piernika i zasmażki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Moczka śląska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Moczka śląska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Moczka śląska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Moczka śląska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Moczka śląska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Moczka śląska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Moczka śląska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Moczka śląskaMoczka śląska

Moczka śląska to fantastyczny i wyjątkowy deser, który wywodzi się – jak nazwa wskazuje – ze Śląska. Nie jest znany w żadnym innym rejonie kraju, a zdecydowanie zasługuje na uwagę. To połączenie niezwykle aromatycznych składników. Nada odświętności bożonarodzeniowemu spotkaniu w gronie najbliższych. Moczka śląska jest jednym z najpiękniej pachnących deserów świątecznych. A wszystko to dzięki piernikowi, suszonym owocom i bakaliom. Przyprawy korzenne nadają jej cudowny zapach, który zwabi do kuchni twoich domowych łasuchów. Figi, daktyle, migdały i rodzynki w połączeniu ze śliwkami i musem jabłkowym tworzą deser nieprawdopodobnie esencjonalny. To bogactwo smaków, na które możesz sobie pozwolić nie tylko w święta. Poprawi nastrój każdego dnia, szczególnie zimą. Kiedy mróz za oknem, mus owocowo-bakaliowy z nutką przypraw korzennych to spełnienie słodkich marzeń.