Składniki
1 sztuka
1 sztuka
300 gramów
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
100 gramów
100 gramów
150 gramów
200 gramów
100 gramów
1 szklanka
1000 mililitrów
2000 mililitrów
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piernik pokrój w kostkę.
Krok 2
W garnku zagotuj wodę z około 300 gramami cukru i dodaj suszone śliwki. Pogotuj 5 minut i dodaj kompoty, sparzoną i obraną skórkę z cytryny i piernik. Mieszając zagotuj.
Krok 3
Do całości dodaj zasmażkę jasną Knorr, zagotuj.
Krok 4
Bakalie pokrój i wszystko dodaj do moczki. Dopraw do smaku cukrem, sokiem z 1 cytryny, cukrem waniliowym i przyprawami według uznania.
Krok 5
Wszystko dobrze wymieszaj i zagotuj. Uważaj, aby nie przypalić potrawy. Podawaj na ciepło lub zimno w kompotierkach.
Dobra rada:
Jeżeli ktoś lubi można zrobić moczkę gęściejszą, dodając więcej piernika i zasmażki.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Zimowe lody topnieją w jednym szczególnym dniu. 14 lutego obchodzimy święto miłości czyli Walentynki. W ten dzień okazujemy miłość i przyjaźń naszym najbliższym, w ten dzień celebrujemy to co nas łączy i to co w nas najlepsze.
Czytaj więcejDelikatne, puszyste pączki. Z jednej strony proste w przygotowaniu, z drugiej – wymagające uwagi. Jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić dobre pączki, pamiętaj o kilku radach, dzięki którym zawsze wyjdą doskonałe, a ich brzegi zwieńczy złota obwódka.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Moczka śląska
Moczka śląska to fantastyczny i wyjątkowy deser, który wywodzi się – jak nazwa wskazuje – ze Śląska. Nie jest znany w żadnym innym rejonie kraju, a zdecydowanie zasługuje na uwagę. To połączenie niezwykle aromatycznych składników. Nada odświętności bożonarodzeniowemu spotkaniu w gronie najbliższych. Moczka śląska jest jednym z najpiękniej pachnących deserów świątecznych. A wszystko to dzięki piernikowi, suszonym owocom i bakaliom. Przyprawy korzenne nadają jej cudowny zapach, który zwabi do kuchni twoich domowych łasuchów. Figi, daktyle, migdały i rodzynki w połączeniu ze śliwkami i musem jabłkowym tworzą deser nieprawdopodobnie esencjonalny. To bogactwo smaków, na które możesz sobie pozwolić nie tylko w święta. Poprawi nastrój każdego dnia, szczególnie zimą. Kiedy mróz za oknem, mus owocowo-bakaliowy z nutką przypraw korzennych to spełnienie słodkich marzeń.