
Składniki
2 łyżki
1 szczypta
4 sztuki
0.5 pęczka
500 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Krewetki opłucz, usuń czarne jelito i osusz.
Krok 2
Wrzuć je do osolonego wrzątku lub lepiej - ugotuj na parze, aż będą miękkie.
Krok 3
Z 3 cytryn wyciśnij sok, dodaj oliwę oraz sól i dokładnie wymieszaj.
Krok 4
Ostatnią cytrynę pokrój w cienkie plastry i ułóż na brzegu półmiska.
Krok 5
Obok połóż posiekaną natkę pietruszki, a na środku ugotowane krewetki, które polej sosem cytrynowym. Podawaj z białym pieczywem.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej





























