Składniki
2 łyżki
1 szczypta
4 sztuki
0.5 pęczka
500 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Krewetki opłucz, usuń czarne jelito i osusz.
Krok 2
Wrzuć je do osolonego wrzątku lub lepiej - ugotuj na parze, aż będą miękkie.
Krok 3
Z 3 cytryn wyciśnij sok, dodaj oliwę oraz sól i dokładnie wymieszaj.
Krok 4
Ostatnią cytrynę pokrój w cienkie plastry i ułóż na brzegu półmiska.
Krok 5
Obok połóż posiekaną natkę pietruszki, a na środku ugotowane krewetki, które polej sosem cytrynowym. Podawaj z białym pieczywem.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej