Krewetki grillowane na pergaminie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krewetki grillowane na pergaminie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

37

425 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

275 osób wydrukowało

Pobierz pdf

498 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 łyżeczka

3 sztuki

0.5 pęczka

0.5 szklanki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Krewetki oczyść ze skorupek oraz jelit nacinając je delikatnie wzdłuż.

Krewetki grillowane na pergaminie  - Krok 1

Krok 2

Czosnek i natkę drobno posiekaj. Następnie wymieszaj z oliwą i przyprawą Knorr.

Krewetki grillowane na pergaminie  - Krok 2

Krok 3

Krewetki zamarynuj w tak przygotowanej marynacie przez co najmniej 1 godzinę.

Krewetki grillowane na pergaminie  - Krok 3

Krok 4

Na powierzchni grilla rozłóż papier pergaminowy. Na wierzchu połóż krewetki i smaż powoli przez kilka minut, aż staną się różowe i chrupiące.

Krewetki grillowane na pergaminie  - Krok 4

Krok 5

Pod koniec smażenia polej krewetki sokiem z cytryn. Owoce morza przełóż na talerz. Możesz je polać powstałem podczas grillowania sosem, który zebrał się na papierze. Podawaj z czosnkowym pieczywem.

Krewetki grillowane na pergaminie  - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krewetki grillowane na pergaminie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krewetki grillowane na pergaminie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krewetki grillowane na pergaminie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krewetki grillowane na pergaminie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krewetki grillowane na pergaminie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krewetki grillowane na pergaminie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krewetki grillowane na pergaminie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krewetki grillowane na pergaminie  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Krewetki grillowane na pergaminie Krewetki grillowane na pergaminie

Lubisz owoce morza, ale sądzisz, że przyrządzane w domu nie smakują tak dobrze jak w restauracji? Nic bardziej mylnego. Spróbuj krewetek grillowanych na pergaminie, a przekonasz się, jak pyszne i proste jest to danie. Zalotnie chrupiące i rumiane krewetki nie potrzebują wiele, by smakować wybornie. W liście zakupów uwzględnij oliwę z oliwek, natkę pietruszki, cytrynę oraz czosnek i do dzieła. Przed grillowaniem surowe krewetki dokładnie oczyść, nacinając je delikatnie wzdłuż. Następnie kolej na marynatę – zmieszaj ze sobą świeżo siekaną natkę pietruszki, czosnek oraz przyprawy i zanurz w nich krewetki na 1 godzinę. Po tym czasie aromatyczne owoce morza przełóż na papier pergaminowy i grilluj, aż staną się różowe. Podczas grillowania na pergaminie powstanie wyjątkowy sos z domieszką soku z cytryny. Możesz go wykorzystać polewając nim gotowe owoce morza tuż przed serwowaniem. Chrupiące i aromatyczne krewetki smakują najlepiej z pieczywem czosnkowym. Pycha! 4815 Ryba słodko-kwaśna https://www.przepisy.pl/przepis/ryba-slodko-kwasna-1 Dziś na obiad pyszna ryba słodko-kwaśna. Inspirację do stworzenia połączenia słodyczy z nutą kwaśnego smaku zaczerpnięto z kuchni orientalnej. Obecnie, ta uwielbiana na całym świecie mieszanka smaków, używana jest w wielu potrawach. Wybierz filety swojej ulubionej, białej ryby, oczyść je, umyj i osusz na ręczniku papierowym. W tym daniu kluczowe jest przyrządzenie marynaty. Zapewniamy, że będzie to prawdziwa, wybuchowa kompozycja składników. Wymieszaj ze sobą olej z pestek winogron, jedną łyżkę sosu sojowego i świeżą kolendrę. Ryba nabierze wybornego, słodko-kwaśnego smaku za sprawą miodu i posiekanej papryczki chili. Wiadomo, że każda ryba lubi towarzystwo cytrusów, dlatego dodaj także sok z dwóch limonek. Następnie umyte i osuszone filety marynuj przez 30 minut. Aby ryba zachowała odpowiednią konsystencję i pełnię smaku grilluj ją w pergaminowych sakiewkach.