Składniki
500 gramów
1 łyżeczka
3 sztuki
0.5 pęczka
0.5 szklanki
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Krewetki oczyść ze skorupek oraz jelit nacinając je delikatnie wzdłuż.
Krok 2
Czosnek i natkę drobno posiekaj. Następnie wymieszaj z oliwą i przyprawą Knorr.
Krok 3
Krewetki zamarynuj w tak przygotowanej marynacie przez co najmniej 1 godzinę.
Krok 4
Na powierzchni grilla rozłóż papier pergaminowy. Na wierzchu połóż krewetki i smaż powoli przez kilka minut, aż staną się różowe i chrupiące.
Krok 5
Pod koniec smażenia polej krewetki sokiem z cytryn. Owoce morza przełóż na talerz. Możesz je polać powstałem podczas grillowania sosem, który zebrał się na papierze. Podawaj z czosnkowym pieczywem.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Krewetki grillowane na pergaminie
Lubisz owoce morza, ale sądzisz, że przyrządzane w domu nie smakują tak dobrze jak w restauracji? Nic bardziej mylnego. Spróbuj krewetek grillowanych na pergaminie, a przekonasz się, jak pyszne i proste jest to danie. Zalotnie chrupiące i rumiane krewetki nie potrzebują wiele, by smakować wybornie. W liście zakupów uwzględnij oliwę z oliwek, natkę pietruszki, cytrynę oraz czosnek i do dzieła. Przed grillowaniem surowe krewetki dokładnie oczyść, nacinając je delikatnie wzdłuż. Następnie kolej na marynatę – zmieszaj ze sobą świeżo siekaną natkę pietruszki, czosnek oraz przyprawy i zanurz w nich krewetki na 1 godzinę. Po tym czasie aromatyczne owoce morza przełóż na papier pergaminowy i grilluj, aż staną się różowe. Podczas grillowania na pergaminie powstanie wyjątkowy sos z domieszką soku z cytryny. Możesz go wykorzystać polewając nim gotowe owoce morza tuż przed serwowaniem. Chrupiące i aromatyczne krewetki smakują najlepiej z pieczywem czosnkowym. Pycha! 4815 Ryba słodko-kwaśna https://www.przepisy.pl/przepis/ryba-slodko-kwasna-1 Dziś na obiad pyszna ryba słodko-kwaśna. Inspirację do stworzenia połączenia słodyczy z nutą kwaśnego smaku zaczerpnięto z kuchni orientalnej. Obecnie, ta uwielbiana na całym świecie mieszanka smaków, używana jest w wielu potrawach. Wybierz filety swojej ulubionej, białej ryby, oczyść je, umyj i osusz na ręczniku papierowym. W tym daniu kluczowe jest przyrządzenie marynaty. Zapewniamy, że będzie to prawdziwa, wybuchowa kompozycja składników. Wymieszaj ze sobą olej z pestek winogron, jedną łyżkę sosu sojowego i świeżą kolendrę. Ryba nabierze wybornego, słodko-kwaśnego smaku za sprawą miodu i posiekanej papryczki chili. Wiadomo, że każda ryba lubi towarzystwo cytrusów, dlatego dodaj także sok z dwóch limonek. Następnie umyte i osuszone filety marynuj przez 30 minut. Aby ryba zachowała odpowiednią konsystencję i pełnię smaku grilluj ją w pergaminowych sakiewkach.