
Składniki
500 gramów
1 łyżeczka
3 sztuki
0.5 pęczka
0.5 szklanki
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Krewetki oczyść ze skorupek oraz jelit nacinając je delikatnie wzdłuż.

Krok 2
Czosnek i natkę drobno posiekaj. Następnie wymieszaj z oliwą i przyprawą Knorr.

Krok 3
Krewetki zamarynuj w tak przygotowanej marynacie przez co najmniej 1 godzinę.

Krok 4
Na powierzchni grilla rozłóż papier pergaminowy. Na wierzchu połóż krewetki i smaż powoli przez kilka minut, aż staną się różowe i chrupiące.

Krok 5
Pod koniec smażenia polej krewetki sokiem z cytryn. Owoce morza przełóż na talerz. Możesz je polać powstałem podczas grillowania sosem, który zebrał się na papierze. Podawaj z czosnkowym pieczywem.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Krewetki grillowane na pergaminie
Lubisz owoce morza, ale sądzisz, że przyrządzane w domu nie smakują tak dobrze jak w restauracji? Nic bardziej mylnego. Spróbuj krewetek grillowanych na pergaminie, a przekonasz się, jak pyszne i proste jest to danie. Zalotnie chrupiące i rumiane krewetki nie potrzebują wiele, by smakować wybornie. W liście zakupów uwzględnij oliwę z oliwek, natkę pietruszki, cytrynę oraz czosnek i do dzieła. Przed grillowaniem surowe krewetki dokładnie oczyść, nacinając je delikatnie wzdłuż. Następnie kolej na marynatę – zmieszaj ze sobą świeżo siekaną natkę pietruszki, czosnek oraz przyprawy i zanurz w nich krewetki na 1 godzinę. Po tym czasie aromatyczne owoce morza przełóż na papier pergaminowy i grilluj, aż staną się różowe. Podczas grillowania na pergaminie powstanie wyjątkowy sos z domieszką soku z cytryny. Możesz go wykorzystać polewając nim gotowe owoce morza tuż przed serwowaniem. Chrupiące i aromatyczne krewetki smakują najlepiej z pieczywem czosnkowym. Pycha! 4815 Ryba słodko-kwaśna https://www.przepisy.pl/przepis/ryba-slodko-kwasna-1 Dziś na obiad pyszna ryba słodko-kwaśna. Inspirację do stworzenia połączenia słodyczy z nutą kwaśnego smaku zaczerpnięto z kuchni orientalnej. Obecnie, ta uwielbiana na całym świecie mieszanka smaków, używana jest w wielu potrawach. Wybierz filety swojej ulubionej, białej ryby, oczyść je, umyj i osusz na ręczniku papierowym. W tym daniu kluczowe jest przyrządzenie marynaty. Zapewniamy, że będzie to prawdziwa, wybuchowa kompozycja składników. Wymieszaj ze sobą olej z pestek winogron, jedną łyżkę sosu sojowego i świeżą kolendrę. Ryba nabierze wybornego, słodko-kwaśnego smaku za sprawą miodu i posiekanej papryczki chili. Wiadomo, że każda ryba lubi towarzystwo cytrusów, dlatego dodaj także sok z dwóch limonek. Następnie umyte i osuszone filety marynuj przez 30 minut. Aby ryba zachowała odpowiednią konsystencję i pełnię smaku grilluj ją w pergaminowych sakiewkach.