Krewetki grillowane na pergaminie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krewetki grillowane na pergaminie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

36

416 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

271 osób wydrukowało

Pobierz pdf

487 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 łyżeczka

3 sztuki

0.5 pęczka

0.5 szklanki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Krewetki oczyść ze skorupek oraz jelit nacinając je delikatnie wzdłuż.

Krewetki grillowane na pergaminie  - Krok 1

Krok 2

Czosnek i natkę drobno posiekaj. Następnie wymieszaj z oliwą i przyprawą Knorr.

Krewetki grillowane na pergaminie  - Krok 2

Krok 3

Krewetki zamarynuj w tak przygotowanej marynacie przez co najmniej 1 godzinę.

Krewetki grillowane na pergaminie  - Krok 3

Krok 4

Na powierzchni grilla rozłóż papier pergaminowy. Na wierzchu połóż krewetki i smaż powoli przez kilka minut, aż staną się różowe i chrupiące.

Krewetki grillowane na pergaminie  - Krok 4

Krok 5

Pod koniec smażenia polej krewetki sokiem z cytryn. Owoce morza przełóż na talerz. Możesz je polać powstałem podczas grillowania sosem, który zebrał się na papierze. Podawaj z czosnkowym pieczywem.

Krewetki grillowane na pergaminie  - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krewetki grillowane na pergaminie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krewetki grillowane na pergaminie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krewetki grillowane na pergaminie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krewetki grillowane na pergaminie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krewetki grillowane na pergaminie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krewetki grillowane na pergaminie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krewetki grillowane na pergaminie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
5 osób ogląda przepis:
Szybka zalewajka
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Krewetki grillowane na pergaminie Krewetki grillowane na pergaminie

Lubisz owoce morza, ale sądzisz, że przyrządzane w domu nie smakują tak dobrze jak w restauracji? Nic bardziej mylnego. Spróbuj krewetek grillowanych na pergaminie, a przekonasz się, jak pyszne i proste jest to danie. Zalotnie chrupiące i rumiane krewetki nie potrzebują wiele, by smakować wybornie. W liście zakupów uwzględnij oliwę z oliwek, natkę pietruszki, cytrynę oraz czosnek i do dzieła. Przed grillowaniem surowe krewetki dokładnie oczyść, nacinając je delikatnie wzdłuż. Następnie kolej na marynatę – zmieszaj ze sobą świeżo siekaną natkę pietruszki, czosnek oraz przyprawy i zanurz w nich krewetki na 1 godzinę. Po tym czasie aromatyczne owoce morza przełóż na papier pergaminowy i grilluj, aż staną się różowe. Podczas grillowania na pergaminie powstanie wyjątkowy sos z domieszką soku z cytryny. Możesz go wykorzystać polewając nim gotowe owoce morza tuż przed serwowaniem. Chrupiące i aromatyczne krewetki smakują najlepiej z pieczywem czosnkowym. Pycha! 4815 Ryba słodko-kwaśna https://www.przepisy.pl/przepis/ryba-slodko-kwasna-1 Dziś na obiad pyszna ryba słodko-kwaśna. Inspirację do stworzenia połączenia słodyczy z nutą kwaśnego smaku zaczerpnięto z kuchni orientalnej. Obecnie, ta uwielbiana na całym świecie mieszanka smaków, używana jest w wielu potrawach. Wybierz filety swojej ulubionej, białej ryby, oczyść je, umyj i osusz na ręczniku papierowym. W tym daniu kluczowe jest przyrządzenie marynaty. Zapewniamy, że będzie to prawdziwa, wybuchowa kompozycja składników. Wymieszaj ze sobą olej z pestek winogron, jedną łyżkę sosu sojowego i świeżą kolendrę. Ryba nabierze wybornego, słodko-kwaśnego smaku za sprawą miodu i posiekanej papryczki chili. Wiadomo, że każda ryba lubi towarzystwo cytrusów, dlatego dodaj także sok z dwóch limonek. Następnie umyte i osuszone filety marynuj przez 30 minut. Aby ryba zachowała odpowiednią konsystencję i pełnię smaku grilluj ją w pergaminowych sakiewkach.