Grillowany pstrąg z ziołami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grillowany pstrąg z ziołami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

heart
442 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

241 osób wydrukowało

Pobierz pdf

389 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

4 sztuki

1 sztuka

4 sztuki

4 sztuki

1 sztuka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj ryby i oczyść je z łusek. 

Krok 2

Posiekaj czosnek i umieść go wewnątrz ryb, wraz z ziołami. Z wierzchu posyp je pokruszoną przyprawą w mini kostkach Knorr

Krok 3

Ryby połóż na folii aluminiowej, a następnie skrop sokiem z cytryny i kilkoma kroplami oliwy z oliwek. 

Krok 4

Zawiń je bardzo dokładnie i odstaw do lodówki na co najmniej godzinę. 

Krok 5

Następnie piecz na grillu przez około 40 minut, obracając co jakiś czas. 

przepisy.pl

Dobra rada:

Gotowe pstrągi podawaj na pieczonych ziemniakach, z warzywami.

3

Opinie o przepisie

  • Paulina Suchanecka

    Paulina Suchanecka , 29.06.2021

    TAK! Najlepiej smakuje z frytkami, ale to już pewnie wiecie!!! Przepis na frytki nie jeden tu znajdziecie!!! Przepisy.pl się postarało i przepisami na lato nas obdarowało!!! Na Maxa im za to dziękuję, bo długo się nie zastanawiam - co dziś ugotuję?! :) Pozdrawiam serdecznie!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Uliasz

    Beata Uliasz , 28.06.2021

    TAK. Soczystą rybkę z grilla ze świeżym, ugotowanym bobem pragnę tutaj zareklamować…. Przy czym ziołowego masełka nie może tutaj brakować. Do tego proponuję np. sałatkę z młodej kapusty, posypaną prażonymi pestkami z dyni - w sam raz dla podkreślenia kulinarnej, kreatywnej rozpusty.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Pałasz

    Iza Pałasz , 20.06.2021

    TAK. Pstrąga oczyszczę, łuski oskrobię, ja cuda w kuchni robię! Marynatę zrobię z oliwy, soku z cytryny, czosnku, tymianku, pieprzu cayenne, szałwii, rozmarynu, bazylii, oregano - ale szykuje się uczta, droga mamo! Rybkę zamarynuję, w lodówce niech leży, mnie też chwila odpoczynku się należy! Rybka 40 minut na grillu będzie pieczona, ja jako kucharka czuję się niezwyciężona! Pstrąga będę z sosem koperkowym podawała i się nim zachwycała. SOS: W garnku stopię masło, śmietankę i musztardę będę dodawała, wesoło przy tym śpiewała! Poczekam, aż sos zgęstnieje, moja buzia na to danie się śmieje!!! Dodam soku z cytryny, posiekanego koperku, pieprzem i solą doprawię - takim daniem całej rodzinie niebywałą radość sprawię!!! SMACZNEGO!!! 

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowany pstrąg z ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowany pstrąg z ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowany pstrąg z ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowany pstrąg z ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowany pstrąg z ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowany pstrąg z ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowany pstrąg z ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grillowany pstrąg z ziołami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej