Dla zdrowia!
Jako Polacy spożywamy zdecydowanie za mało ryb. W porównaniu do innych państw europejskich w rankingu klasyfikujemy się na samym końcu. Czas to zmienić! Pora uświadomić sobie, jakie korzyści płyną z włączenia ryb na stałe do jadłospisu. A zatem oto kilka powodów żywieniowych, dla których warto sięgać po pstrąga. Po pierwsze, 100 g tej ryby to jedynie ok. 160 kcal. Brzmi zachęcająco, prawda? To nie koniec! Pstrąg jest również źródłem cennych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Spożywając pstrąga, dostarczamy organizmowi cennej dla układu kostnego witaminy D. Ponadto przyswajamy w ten sposób także witaminę A – odpowiedzialną za prawidłowe widzenie. Pstrąg to również prawdziwa skarbnica składników mineralnych, takich jak jod, , wapń czy fosfor. Nie daj się namawiać! Ilość powodów, dla których warto włączyć ryby do swojego jadłospisu, wydaje się nie mieć końca. Powitaj pstrąga w swojej kuchni i poznaj jego niezwykłą moc!
powrót do góryZainspiruj się!
Chcesz włączyć pstrąga do swojej diety? Szukasz inspiracji? Wychodzimy Ci naprzeciw! Z naszymi przepisami stworzysz prawdziwą ucztę smaków! Zacznij dzień od śniadania w nietypowym stylu. Co powiesz na alternatywę dla typowych kanapek z wędliną czy serem? W tej roli świetnie sprawdzą się kanapki z pastą z wędzonego pstrąga z przepiórczym jajem. Jedno jest pewne – tak sycące śniadanie zaspokoi nawet poranny wilczy apetyt! Jeśli szukasz pomysłu na lunch, mamy coś dla Ciebie! Przepis na sałatkę Cezar z wędzonym pstrągiem, a może na sałatkę z fasolką szparagową i wędzonym pstrągiem? Koniec z niezdrowymi przekąskami do pracy czy szkoły. Sięgnij po to, co smaczne, łatwe w przygotowaniu, a przede wszystkim zdrowe! A gdy przyjdzie pora na obiad, zaserwuj w swoim domownikom pstrąga w pikantnej odsłonie. Tego typu danie pobudzi Twoje kubki smakowe! A wraz z końcem tygodnia i nadchodzącym weekendem pora wrzucić coś na ruszt! Co powiesz na przepis na pstrąga z grilla z chrupiącą skórką? Mmm… czujesz już ten niesamowity aromat? Jak widać, potrawy z pstrągiem dają duże pole do popisu. Zainspiruj się podanymi przepisami i jedz ryby jak najczęściej. Niech raz spróbowany pstrąg na stałe zagości w Twojej kuchni.
powrót do góryCzy wiesz, że?
- Pstrąg zawiera najwięcej cennych kwasów omega-3 wśród wszystkich ryb słodkowodnych. Nie zastanawiaj się dłużej! To kolejny powód, aby po niego sięgnąć!
- Pstrąg dostarcza organizmowi pełnowartościowego białka
- Dania z wykorzystaniem pstrąga znane są z kuchni staropolskiej. Najczęściej podawano go z dodatkiem octu. Ryba często pojawia się także w regionalnych daniach Podhala.
- Mówi się, że pstrąga znajdziemy tylko w najczystszych zimnych rzekach i strumieniach.
- W Polsce możemy spotkać kilka rodzajów pstrąga. Do odmian tych należą: potokowy, tęczowy i źródlany.
- Pstrąg tęczowy to gatunek, który został całkowicie udomowiony przez człowieka. Tym samym stanowi on najczęściej hodowaną rybę w celach konsumpcyjnych.
- Jak kupić dobrego pstrąga? Przede wszystkim sięgaj po ryby ze sprawdzonego źródła. Ponadto najlepiej wybierać okazy, których masa nie przekracza 20 dag. Dzięki temu mamy pewność, że kupiony przez nas pstrąg nie został przekarmiony. Zwróćmy też uwagę, czy łuska jest błyszcząca, gładka i czy ściśle przylega do skóry.
- Kupując świeżą rybę, najlepiej przyrządzić ją w przeciągu kilku godzin. W sytuacji gdy nie możesz przygotować jej od razu, dodaj do niej trochę soli. Dzięki temu pstrąg zachowa świeżość na dłużej.
Z czym to się je?
Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) ryby powinny gościć się na naszych talerzach minimum dwa razy w tygodniu. W Polsce jednak zwyczaj przygotowywania posiłków z ich udziałem w dużej mierze kojarzy się jedynie ze świętami i ewentualnie, piątkowym obiadem. Czas to zmienić i zapraszać je do swojej kuchni regularnie – niech znajdą się w naszym codziennym jadłospisie. Z pewnością urozmaici go delikatne mięso pstrąga. Jego zaletą jest uniwersalność. Można go podawać w różnej formie – smakuje wybornie zarówno z patelni, grilla, jak i piekarnika. Świetnie sprawdzi się również pstrąg wędzony. Aby podkreślić jego smak, dodaj przyprawy i zioła. W tym celu sięgnij po te prowansalskie, czosnek, lubczyk lub oregano. Mięso pstrąga świetnie komponuje się też z odrobiną cytryny. Z udziałem tego jegomościa możesz przygotować pyszną zupę rybną. W towarzystwie warzyw czy ziemniaków sprawdzi się również idealnie podczas rodzinnego obiadu. Co więcej, pstrąg może być składnikiem zdrowych sałatek, np. w formie wędzonej.
powrót do góry
Komentarze (0)