Przepisy na Ryby z grilla
31 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej
Ryby z grilla
Ryby z grilla to bardzo popularne potrawy serwowane podczas wiosennego i letniego sezonu. Szczególnie dobrze nadają się na grilla takie gatunki, jak: łosoś, dorsz, tuńczyk, pstrąg czy okoń. Najlepsze będą te o zwartym mięsie – nie będą się bowiem rozpadały podczas opiekania. Do grillowania ryb warto wykorzystać specjalne kratki, które ułatwią obracanie ich na ruszcie. Dzięki wyposażeniu piekarników w opcję grillowania, możliwe jest przyrządzanie ich właściwie przez cały rok. Jeśli jednak nie dysponujesz takim sprzętem kuchennym, wykorzystaj zwykłą patelnię grillową. Zalety takiego sposobu przygotowywania ryb to przede wszystkim krótki czas oraz łatwość wykonania. Na grillu przyrządzisz rybę w całości albo wykrojone filety. Przed położeniem na ruszt należy je dobrze zamarynować, posypać przyprawami i odstawić na około godzinę do lodówki. Następnie zawiń je w folię aluminiową albo połóż na tacce do pieczenia. Ryby możesz także grillować od razu z warzywami. Do ryby grillowanej podaj także ryż, pieczone w ziołach ziemniaki, sałaty lub pieczywo. Czas grillowania różni się w zależności od rodzaju i wielkości ryby, nie należy jednak trzymać jej na ruszcie zbyt długo, by uniknąć nadmiernego wysuszenia. Do tak przyrządzonej ryby dobrze jest przygotować sosy. Wypróbuj chociażby propozycji na ostrą salsę z mango i granatu lub sos chili. Równie trafionym sposobem na przygotowanie grillowanej ryby jest owinięcie jej w plastry warzyw, np. cukinii – spróbuj łososia w cukinii z oscypkiem w łagodnej glazurze. Grilluj go razem z pomidorkami koktajlowymi, które będą stanowiły smaczny dodatek. Gdy masz ochotę na coś bardziej efektownego, z kawałków ryby oraz wybranych dodatków przygotuj szaszłyki. Nadawać się będą również owoce morza. Szczególnie ciekawym, a jednocześnie wyjątkowo smacznym pomysłem są krewetki na trawie cytrynowej z grillowanym czosnkiem – sprawdzą się nie tylko jako potrawa z rusztu w sezonie, ale również jako przekąska podczas przyjęcia. Sprawdź nasze propozycje na grillowane ryby i zainspiruj się nimi.