• ZALOGUJ SIĘ
  • DODAJ PRZEPIS
przepisy.pl
Przepisy.pl
  • Przepisy
    • Dania i przekąski
      Dania głównePrzetworyDania mączneJednogarnkoweKanapkiKrokietyMakaronyNaleśnikiPizzePrzystawkiSałatki
      SosyStreet foodSurówkiZapiekankiZupy
    • Ciasta
      Babka piaskowaBezy BiszkoptyCiasta bez pieczeniaCiasta bezglutenoweCiasta czekoladoweCiasta drożdżoweCiasta francuskieCiasta parzoneCiasta ucieraneCiasta z galaretką
      Ciasta z krememCiasta z lodamiCiasta z makiemCiasta z owocamiCiasta z warzywamiCiasteczkaDla dzieciGofryKruche ciastaMuffinki i babeczkiPierniczki
      PiernikiPączki, oponki, donatySernikiTortyMoje Ciasto
    • Lody i napoje
      Ciasta z lodamiDesery lodoweKreatywne desery lodoweLody dla dzieciNapoje ciepłeNapoje zimne
    • Składniki
      BakalieCzekoladaGrzybyJajkaKaszaMięsoNabiałOwoceRybyWarzywa
    • WEGE
      Dania wegańskieDania wegetariańskie
    • Diety
      Bez laktozyDieta 1200 kaloriiDieta 1500 kaloriiDieta 2000 kaloriiDieta obniżająca cholesterol 1500 kcalDieta obniżająca cholesterol 2000 kcalZdrowe obiady
    • Okazje
      GrillPiknikSylwesterWigilia i ŚwiętaWielkanocKarnawałTłusty CzwartekWalentynki
    • Posiłek
      Dania do pracyŚniadanieObiadKolacjaPrzekąski
    • Na skróty
      Prosty przepisSzybkie przepisyTanie daniaPrzepisy z 3 składnikówPrzepisy z 4 składnikówPrzepisy z 5 składnikówInstagram
    • Popularne
      Najpopularniejsze CiastaNajpopularniejsze DaniaOstatnio dodane
    • Kuchnie świata
      Kuchnia Bliskiego WschoduKuchnia amerykańskaKuchnia bałkańskaKuchnia chińskaKuchnia francuskaKuchnia fusionKuchnia greckaKuchnia gruzińskaKuchnia hiszpańskaKuchnia indyjskaKuchnia koreańska
      Kuchnia meksykańskaKuchnia niemieckaKuchnia orientalnaKuchnia polska Kuchnia Północnej AfrykiKuchnia rosyjskaKuchnia śródziemnomorskaKuchnia tajskaKuchnia tureckaKuchnia węgierskaKuchnia włoska
    • Sposób przygotowania
      BlendowanieDuszenieGotowaniePieczenieSmażenie
  • Blog
    • Magazyn
    • Porady kulinarne
    • Świat przypraw
    • Videoporady
    • Zdrowe odżywianie
  • Magazyn
  • Społeczność
  • ZALOGUJ
  • POBIERZ
    E‐BOOK
  • MOJA KSIĄŻKA
    KULINARNA
Kuchnie świata ›Tłusty czwartek ›Street food ›Naleśniki ›
Podoba Ci się ten przepis?  
Wyślij składniki do frisco.pl
  • Przepisy.pl
  • Okazje
  • Grill
  • Ryby z grilla

Ryby z grilla

33 przepisów
PRZEGLĄDAJ W KATEGORII:

Przepisy

Ryba z rusztu w liściach chrzanu z harissą i limonką
Ryba z rusztu w liściach chrzanu z harissą i limonką
120''
Łatwe
1. Limonkę i czosnek pokrój w plastry, a cebulę w piórka. Pomidory przekrój na pół. Bazylię posiekaj. Rybę podziel n...
zobacz przepis
Pstrąg z grilla
Pstrąg z grilla
35''
Łatwe
11
Oceń przepis jako pierwszy
1. Czosnek pokrój w plastry, a cytrynę podziel na cząstki. 2. Mieszankę Polską Knorr wymieszaj z oliwą i natrzyj nią ...
zobacz przepis
Krewetki na trawie cytrynowej z grillowanym czosnkiem
Krewetki na trawie cytrynowej z grillowanym czosnkiem
35''
Łatwe
4
Oceń przepis jako pierwszy
Pikantne danie z grilla z rybą i owocami morza powinno przypaść do gustu osobom lubiącym wyraziste smaki. To połączen...
zobacz przepis
Ryba ze szpinakiem
Ryba ze szpinakiem
50''
Łatwe
22
Oceń przepis jako pierwszy
Dorada najlepiej smakuje pieczona lub grillowana. Z dodatkiem szpinaku z suszonymi pomidorami i ostrą papryką chili o...
zobacz przepis
Łosoś z cukinią i pomidorami
Łosoś z cukinią i pomidorami
40''
Łatwe
9
Oceń przepis jako pierwszy
Łosoś w cukinii to nie tylko sposób na wykwintny obiad, ale także na smaczną przystawkę. W połączeniu z delikatnymi w...
zobacz przepis
Sandacz glazurowany sosem imbirowym
Sandacz glazurowany sosem imbirowym
30''
Łatwe
6
Oceń przepis jako pierwszy
Sandacz ma bardzo delikatne mięso o jasnym kolorze, które dobrze komponuje się z wyrazistymi dodatkami. Marynowany w ...
zobacz przepis
Szaszłyki z grilla  z orientalnym tuńczykiem
Szaszłyki z grilla z orientalnym tuńczykiem
30''
Łatwe
1
Oceń przepis jako pierwszy
Grill letnią porą to bardzo dobra okazja na przyrządzenie szaszłyków. Jak je przygotować, aby były nie tylko smaczne,...
zobacz przepis
Aromatyczny łosoś z grilla z ostrą salsą z mango i granatu
Aromatyczny łosoś z grilla z ostrą salsą z mango i granatu
30''
Łatwe
5
Oceń przepis jako pierwszy
Przygotowujesz grilla i szukasz alternatywy dla kiełbasek czy karkówki? Spróbuj łososia z ostrą salsą z mango i grana...
zobacz przepis
Rybne szaszłyki na chrupiącej grzance z ziołami
Rybne szaszłyki na chrupiącej grzance z ziołami
15''
Średnie
6
Oceń przepis jako pierwszy
Nadaj szaszłykom z grilla wykwintny charakter, przyrządzając je z łososia, suszonych pomidorów oraz krewetek. Będą st...
zobacz przepis
Pieczona dorada z grilla z warzywnym sosem chilli
Pieczona dorada z grilla z warzywnym sosem chilli
30''
Średnie
15
Oceń przepis jako pierwszy
Potrawa z tego przepisu jest warta polecenia dla wszystkich miłośników ostrych smaków. Pieczona dorada z grilla z war...
zobacz przepis
Szaszłyki z grilla z orientalnym tuńczykiem
Szaszłyki z grilla z orientalnym tuńczykiem
30''
Łatwe
4
Oceń przepis jako pierwszy
1. Wyciśnij sok z cytryny. W miseczce wymieszaj olej sezamowy, sos sojowy, sok z cytryny, dodaj pokrojoną drobno kole...
zobacz przepis
Rybi warkocz  z pomidorową salsą
Rybi warkocz z pomidorową salsą
30''
Łatwe
2
Oceń przepis jako pierwszy
1. Sandacza pokrój w długie około 8 do 10 cm paski o grubości 1 cm. Łososia pokrój w paski o długości około 5 cm. Ry...
zobacz przepis
Ziołowe pstrągi z rusztu
Ziołowe pstrągi z rusztu
90''
Łatwe
11
Oceń przepis jako pierwszy
Ziołowe pstrągi z rusztu – przyrządzisz je na grillu lub w piekarniku, świetnie sprawdzą się na kolację ze znajomymi ...
zobacz przepis
Grillowane szaszłyki z ryby
Grillowane szaszłyki z ryby
45''
Łatwe
3
Oceń przepis jako pierwszy
Ta potrawa to świetna alternatywa dla popularnej wersji szaszłyków z mięsem. Łączy w sobie wyrazisty smak ryby i przy...
zobacz przepis
Grillowana ryba z orzeźwiającą salsą
Grillowana ryba z orzeźwiającą salsą
60''
Łatwe
4
Oceń przepis jako pierwszy
Grillowana ryba z salsą będzie apetyczną propozycją na wiosenny lub letni obiad. To wersja klasycznego dania będąca k...
zobacz przepis
Grillowany karmazyn z masłem ziołowym
Grillowany karmazyn z masłem ziołowym
30''
Łatwe
5
Oceń przepis jako pierwszy
Karmazyn jest rybą morską o wyjątkowo delikatnym, wybornym białym mięsie. Podany z masłem ziołowym będzie znakomitym ...
zobacz przepis
Grillowany pstrąg z kaparami
Grillowany pstrąg z kaparami
45''
Łatwe
2
Oceń przepis jako pierwszy
Grill to idealna okazja do przygotowania smacznych przekąsek na świeżym powietrzu. Z reguły na ruszcie królują kiełba...
zobacz przepis
Ryba słodko kwaśna
Ryba słodko kwaśna
30''
Łatwe
2
Oceń przepis jako pierwszy
Połączenie soku z limonki, miodu i pikantnego chili w przepisie na rybę słodko kwaśną nadaje niepowtarzalny smak i ar...
zobacz przepis
Cały okoń z grilla
Cały okoń z grilla
30''
Łatwe
3
Oceń przepis jako pierwszy
Lubisz ryby, ale zazwyczaj decydujesz się na przygotowanie gotowych filetów, zamiast przyrządzić je w całości? Zapew...
zobacz przepis
Sola w liściach bananowca
Sola w liściach bananowca
30''
Łatwe
1
Oceń przepis jako pierwszy
Poczuj się jak rozbitek na samotnej wyspie – wokół tylko pełen ryb ocean i tropikalne lasy. Głód doskwiera, a ty zast...
zobacz przepis
Ryba z masłem cytrynowym
Ryba z masłem cytrynowym
30''
Łatwe
4
Oceń przepis jako pierwszy
Masz ochotę na jedyną w swoim rodzaju, pieczoną w całości rybę? Spróbuj przyrządzić ją z masłem cytrynowym. Nie od dz...
zobacz przepis
Wędzona ryba z teriyaki
Wędzona ryba z teriyaki
30''
Łatwe
1
Oceń przepis jako pierwszy
1. Rybę podziel na mniejsze kawałki, porcje. 2. Kostkę Knorr rozetrzyj z dwoma rodzajami oleju. 3. Dodaj do pasty ...
zobacz przepis
Okoń morski z omułkami i hiszpańską kiełbasą
Okoń morski z omułkami i hiszpańską kiełbasą
45''
Trudne
2
Oceń przepis jako pierwszy
1. Omułki wrzuć do mocno rozgrzanego rondla ze stali nierdzewnej. Wlej wodę i wino. Doprowadź do wrzenia na ostrym og...
zobacz przepis
Grillowany pstrąg z ziołami
Grillowany pstrąg z ziołami
60''
Średnie
8
Oceń przepis jako pierwszy
1. Umyj ryby i oczyść je z łusek.  2. Posiekaj czosnek i umieść go wewnątrz ryb, wraz z ziołami. Z wierzchu posyp j...
zobacz przepis
Pstrąg z grilla z chrupiącą skórką
Pstrąg z grilla z chrupiącą skórką
30''
Łatwe
7
Oceń przepis jako pierwszy
Aby przyrządzić smaczną rybę z grilla, na początek przygotuj wypatroszone pstrągi średniej wielkości (równie dobrze s...
zobacz przepis
Pstrąg w migdałach
Pstrąg w migdałach
30''
Średnie
9
Oceń przepis jako pierwszy
Pstrąg cechuje się tym, że jego mięso jest bardzo delikatne, doskonale łączy się zatem z różnymi dodatkami. Będzie wy...
zobacz przepis
Tuńczyk z koprem włoskim
Tuńczyk z koprem włoskim
30''
Łatwe
5
Oceń przepis jako pierwszy
1. Pokrój mięso z tuńczyka na 4 steki. Posyp przyprawą Knorr, zalej białym winem i skrop paroma kroplami soku z limon...
zobacz przepis
Łosoś pachnący koperkiem
Łosoś pachnący koperkiem
60''
Łatwe
8
Oceń przepis jako pierwszy
Szukasz sposobu na łososia? Koniecznie sprawdź propozycję z tego przepisu, która mimo że nie zawiera w sobie wielu sk...
zobacz przepis
Szaszłyki rybne z papryką
Szaszłyki rybne z papryką
60''
Łatwe
1
Oceń przepis jako pierwszy
Rybne szaszłyki to dość nietypowe, jednak z pewnością warte wypróbowania, danie z grilla. Oprócz bardziej klasycznych...
zobacz przepis
Pstrąg z cytryną i koperkiem
Pstrąg z cytryną i koperkiem
45''
Łatwe
9
Oceń przepis jako pierwszy
Pstrąg jest jedną z najchętniej spożywanych ryb słodkowodnych w Polsce. Nic w tym dziwnego, jego mięso jest bowiem wy...
zobacz przepis
Sandacz w liściach bananowca
Sandacz w liściach bananowca
30''
Łatwe
3
Oceń przepis jako pierwszy
Sandacz w liściach bananowca to doskonała propozycja dla miłośników ryb. Idealnie nadaje się zarówno na rodzinny obia...
zobacz przepis
Sandacz z krabami w papilotach
Sandacz z krabami w papilotach
45''
Łatwe
3
Oceń przepis jako pierwszy
1. Cebulki obierz i pokrój w ćwiartki. Pokrój liście kolendry, posiekaj paprykę i czosnek. Pomidory przekrój na pół. ...
zobacz przepis
Łosoś z grilla na warzywach
Łosoś z grilla na warzywach
60''
Łatwe
5
Oceń przepis jako pierwszy
Jeśli chcesz użyć łososia do przygotowania wykwintnego posiłku, koniecznie upiecz go na grillu, najlepiej z dodatkiem...
zobacz przepis
Magazyn: Zestawy przepisów
6 aromatycznych zup z marchewką
6 aromatycznych zup z marchewką
7 sposobów na ananasa
7 sposobów na ananasa
4 przepisy z mango
4 przepisy z mango
Sałatka z burakami na 7 sposobów
Sałatka z burakami na 7 sposobów

Ryby z grilla

Ryby z grilla to bardzo popularne potrawy serwowane podczas wiosennego i letniego sezonu. Szczególnie dobrze nadają się na grilla takie gatunki, jak: łosoś, dorsz, tuńczyk, pstrąg czy okoń. Najlepsze będą te o zwartym mięsie – nie będą się bowiem rozpadały podczas opiekania. Do grillowania ryb warto wykorzystać specjalne kratki, które ułatwią obracanie ich na ruszcie. Dzięki wyposażeniu piekarników w opcję grillowania, możliwe jest przyrządzanie ich właściwie przez cały rok. Jeśli jednak nie dysponujesz takim sprzętem kuchennym, wykorzystaj zwykłą patelnię grillową. Zalety takiego sposobu przygotowywania ryb to przede wszystkim krótki czas oraz łatwość wykonania. Na grillu przyrządzisz rybę w całości albo wykrojone filety. Przed położeniem na ruszt należy je dobrze zamarynować, posypać przyprawami i odstawić na około godzinę do lodówki. Następnie zawiń je w folię aluminiową albo połóż na tacce do pieczenia. Ryby możesz także grillować od razu z warzywami. Do ryby grillowanej podaj także ryż, pieczone w ziołach ziemniaki, sałaty lub pieczywo. Czas grillowania różni się w zależności od rodzaju i wielkości ryby, nie należy jednak trzymać jej na ruszcie zbyt długo, by uniknąć nadmiernego wysuszenia. Do tak przyrządzonej ryby dobrze jest przygotować sosy. Wypróbuj chociażby propozycji na ostrą salsę z mango i granatu lub sos chili. Równie trafionym sposobem na przygotowanie grillowanej ryby jest owinięcie jej w plastry warzyw, np. cukinii – spróbuj łososia w cukinii z oscypkiem w łagodnej glazurze. Grilluj go razem z pomidorkami koktajlowymi, które będą stanowiły smaczny dodatek. Gdy masz ochotę na coś bardziej efektownego, z kawałków ryby oraz wybranych dodatków przygotuj szaszłyki. Nadawać się będą również owoce morza. Szczególnie ciekawym, a jednocześnie wyjątkowo smacznym pomysłem są krewetki na trawie cytrynowej z grillowanym czosnkiem – sprawdzą się nie tylko jako potrawa z rusztu w sezonie, ale również jako przekąska podczas przyjęcia. Sprawdź nasze propozycje na grillowane ryby i zainspiruj się nimi.

Portal PRZEPISY.PL sponsorowany jest przez:
KnorrHellman'sRamaKasia
Lipton
Big Milk
Cartedor
Formularz kontaktowyRegulaminPolityka prywatnościPolityka plików cookieMapa witryny