Ryby z grilla

31 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (31)

Ryba ze szpinakiem

45

łatwe

50 min.
Dorada najlepiej smakuje pieczona lub grillowana. Z dodatkiem szpinaku z suszonymi pomidorami i ostrą papryką ch...
Aromatyczny łosoś z grilla z ostrą salsą z mango i granatu

7

łatwe

30 min.
Przygotowujesz grilla i szukasz alternatywy dla kiełbasek czy karkówki? Spróbuj łososia z ostrą salsą z mango i...
Łosoś z cukinią i pomidorami

15

łatwe

40 min.
Łosoś w cukinii to nie tylko sposób na wykwintny obiad, ale także na smaczną przystawkę. W połączeniu z delikatn...
Ryba z masłem cytrynowym

6

łatwe

30 min.
Masz ochotę na jedyną w swoim rodzaju, pieczoną w całości rybę? Spróbuj przyrządzić ją z masłem cytrynowym. Nie...
Rybne szaszłyki na chrupiącej grzance z ziołami - VIDEO

6

średnie

15 min.
Nadaj szaszłykom z grilla wykwintny charakter, przyrządzając je z łososia, suszonych pomidorów oraz krewetek. Bę...
Pieczona dorada z grilla z warzywnym sosem chilli

18

średnie

30 min.
Potrawa z tego przepisu jest warta polecenia dla wszystkich miłośników ostrych smaków. Pieczona dorada z grilla...
Pstrąg z grilla

19

łatwe

35 min.
Pstrąg z grilla z chrupiącą skórką

8

łatwe

30 min.
Aby przyrządzić smaczną rybę z grilla, na początek przygotuj wypatroszone pstrągi średniej wielkości (równie dob...
Grillowane szaszłyki z ryby

4

łatwe

45 min.
Ta potrawa to świetna alternatywa dla popularnej wersji szaszłyków z mięsem. Łączy w sobie wyrazisty smak ryby i...
Pstrąg z cytryną i koperkiem

11

łatwe

45 min.
Pstrąg jest jedną z najchętniej spożywanych ryb słodkowodnych w Polsce. Nic w tym dziwnego, jego mięso jest bowi...
Krewetki na trawie cytrynowej z grillowanym czosnkiem

8

łatwe

35 min.
Pikantne danie z grilla z rybą i owocami morza powinno przypaść do gustu osobom lubiącym wyraziste smaki. To poł...
Sandacz glazurowany sosem imbirowym

7

łatwe

30 min.
Sandacz ma bardzo delikatne mięso o jasnym kolorze, które dobrze komponuje się z wyrazistymi dodatkami. Marynowa...
Cały okoń z grilla

3

łatwe

30 min.
Lubisz ryby, ale zazwyczaj decydujesz się na przygotowanie gotowych filetów, zamiast przyrządzić je w całości...
Ziołowe pstrągi z rusztu

16

łatwe

90 min.
Ziołowe pstrągi z rusztu – przyrządzisz je na grillu lub w piekarniku, świetnie sprawdzą się na kolację ze znajo...
Łosoś pachnący koperkiem

9

łatwe

60 min.
Szukasz sposobu na łososia? Koniecznie sprawdź propozycję z tego przepisu, która mimo że nie zawiera w sobie wie...
Pstrąg w migdałach

11

średnie

30 min.
Pstrąg cechuje się tym, że jego mięso jest bardzo delikatne, doskonale łączy się zatem z różnymi dodatkami. Będz...
Ryba słodko kwaśna

2

łatwe

30 min.
Połączenie soku z limonki, miodu i pikantnego chili w przepisie na rybę słodko kwaśną nadaje niepowtarzalny smak...
Grillowany karmazyn z masłem ziołowym

8

łatwe

30 min.
Karmazyn jest rybą morską o wyjątkowo delikatnym, wybornym białym mięsie. Podany z masłem ziołowym będzie znakom...
Szaszłyki rybne z papryką

1

łatwe

60 min.
Rybne szaszłyki to dość nietypowe, jednak z pewnością warte wypróbowania, danie z grilla. Oprócz bardziej klasyc...
Szaszłyki z grilla  z orientalnym tuńczykiem

1

łatwe

30 min.
Grill letnią porą to bardzo dobra okazja na przyrządzenie szaszłyków. Jak je przygotować, aby były nie tylko sma...
Sola w liściach bananowca

1

łatwe

30 min.
Poczuj się jak rozbitek na samotnej wyspie – wokół tylko pełen ryb ocean i tropikalne lasy. Głód doskwiera, a ty...
Sandacz w liściach bananowca

3

łatwe

30 min.
Sandacz w liściach bananowca to doskonała propozycja dla miłośników ryb. Idealnie nadaje się zarówno na rodzinny...
Grillowany pstrąg z kaparami

3

łatwe

45 min.
Grill to idealna okazja do przygotowania smacznych przekąsek na świeżym powietrzu. Z reguły na ruszcie królują k...
Grillowana ryba z orzeźwiającą salsą

4

łatwe

60 min.
Grillowana ryba z salsą będzie apetyczną propozycją na wiosenny lub letni obiad. To wersja klasycznego dania będ...
Pieczony łosoś z purée z pietruszki i selera z bazyliową oliwą

2

średnie

60 min.
Po spróbowaniu naszego przepisu na pieczonego łososia z pietruszką i selerem niejeden smakosz oniemieje z zachwy...
Ryba z rusztu w liściach chrzanu z harissą i limonką

1

łatwe

120 min.
Ryba z rusztu najlepiej będzie smakowała z dobrze dobranymi dodatkami. Liście chrzanu przydają się nie tylko do...

Ciekawostki i porady

Grzyby to wyśmienity dodatek do różnych dań. Aby nie musieć, żegnać się z ich smakiem wraz z końcem jesieni, warto ususzyć cześć łupów z grzybobrania. Tylko, jak to zrobić?

Czytaj więcej

Sezon na paprykę w pełni! Trudno więc o lepszy moment na eksperymenty z tym warzywem w kuchni. Podpowiadamy, czym nafaszerować paprykę, aby zaskoczyć domowników i gości.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryby z grillaRyby z grilla

Ryby z grilla to bardzo popularne potrawy serwowane podczas wiosennego i letniego sezonu. Szczególnie dobrze nadają się na grilla takie gatunki, jak: łosoś, dorsz, tuńczyk, pstrąg czy okoń. Najlepsze będą te o zwartym mięsie – nie będą się bowiem rozpadały podczas opiekania. Do grillowania ryb warto wykorzystać specjalne kratki, które ułatwią obracanie ich na ruszcie. Dzięki wyposażeniu piekarników w opcję grillowania, możliwe jest przyrządzanie ich właściwie przez cały rok. Jeśli jednak nie dysponujesz takim sprzętem kuchennym, wykorzystaj zwykłą patelnię grillową. Zalety takiego sposobu przygotowywania ryb to przede wszystkim krótki czas oraz łatwość wykonania. Na grillu przyrządzisz rybę w całości albo wykrojone filety. Przed położeniem na ruszt należy je dobrze zamarynować, posypać przyprawami i odstawić na około godzinę do lodówki. Następnie zawiń je w folię aluminiową albo połóż na tacce do pieczenia. Ryby możesz także grillować od razu z warzywami. Do ryby grillowanej podaj także ryż, pieczone w ziołach ziemniaki, sałaty lub pieczywo. Czas grillowania różni się w zależności od rodzaju i wielkości ryby, nie należy jednak trzymać jej na ruszcie zbyt długo, by uniknąć nadmiernego wysuszenia. Do tak przyrządzonej ryby dobrze jest przygotować sosy. Wypróbuj chociażby propozycji na ostrą salsę z mango i granatu lub sos chili. Równie trafionym sposobem na przygotowanie grillowanej ryby jest owinięcie jej w plastry warzyw, np. cukinii – spróbuj łososia w cukinii z oscypkiem w łagodnej glazurze. Grilluj go razem z pomidorkami koktajlowymi, które będą stanowiły smaczny dodatek. Gdy masz ochotę na coś bardziej efektownego, z kawałków ryby oraz wybranych dodatków przygotuj szaszłyki. Nadawać się będą również owoce morza. Szczególnie ciekawym, a jednocześnie wyjątkowo smacznym pomysłem są krewetki na trawie cytrynowej z grillowanym czosnkiem – sprawdzą się nie tylko jako potrawa z rusztu w sezonie, ale również jako przekąska podczas przyjęcia. Sprawdź nasze propozycje na grillowane ryby i zainspiruj się nimi.