Ryba z grilla - przepisy na grillowaną rybę na grillu | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Ryby z grilla

31 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryby z grillaRyby z grilla

Ryby z grilla to bardzo popularne potrawy serwowane podczas wiosennego i letniego sezonu. Szczególnie dobrze nadają się na grilla takie gatunki, jak: łosoś, dorsz, tuńczyk, pstrąg czy okoń. Najlepsze będą te o zwartym mięsie – nie będą się bowiem rozpadały podczas opiekania. Do grillowania ryb warto wykorzystać specjalne kratki, które ułatwią obracanie ich na ruszcie. Dzięki wyposażeniu piekarników w opcję grillowania, możliwe jest przyrządzanie ich właściwie przez cały rok. Jeśli jednak nie dysponujesz takim sprzętem kuchennym, wykorzystaj zwykłą patelnię grillową. Zalety takiego sposobu przygotowywania ryb to przede wszystkim krótki czas oraz łatwość wykonania. Na grillu przyrządzisz rybę w całości albo wykrojone filety. Przed położeniem na ruszt należy je dobrze zamarynować, posypać przyprawami i odstawić na około godzinę do lodówki. Następnie zawiń je w folię aluminiową albo połóż na tacce do pieczenia. Ryby możesz także grillować od razu z warzywami. Do ryby grillowanej podaj także ryż, pieczone w ziołach ziemniaki, sałaty lub pieczywo. Czas grillowania różni się w zależności od rodzaju i wielkości ryby, nie należy jednak trzymać jej na ruszcie zbyt długo, by uniknąć nadmiernego wysuszenia. Do tak przyrządzonej ryby dobrze jest przygotować sosy. Wypróbuj chociażby propozycji na ostrą salsę z mango i granatu lub sos chili. Równie trafionym sposobem na przygotowanie grillowanej ryby jest owinięcie jej w plastry warzyw, np. cukinii – spróbuj łososia w cukinii z oscypkiem w łagodnej glazurze. Grilluj go razem z pomidorkami koktajlowymi, które będą stanowiły smaczny dodatek. Gdy masz ochotę na coś bardziej efektownego, z kawałków ryby oraz wybranych dodatków przygotuj szaszłyki. Nadawać się będą również owoce morza. Szczególnie ciekawym, a jednocześnie wyjątkowo smacznym pomysłem są krewetki na trawie cytrynowej z grillowanym czosnkiem – sprawdzą się nie tylko jako potrawa z rusztu w sezonie, ale również jako przekąska podczas przyjęcia. Sprawdź nasze propozycje na grillowane ryby i zainspiruj się nimi.