Ryba z rusztu w liściach chrzanu z harissą i limonką
łatwe
66 osób zapisało

Składniki
800 gramów
1 opakowanie
100 gramów
3 sztuki
50 mililitrów
1 sztuka
50 gramów
1 sztuka
4 sztuki
16 sztuk
1 łyżeczka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Limonkę i czosnek pokrój w plastry, a cebulę w piórka. Pomidory przekrój na pół. Bazylię posiekaj. Rybę podziel na mniejsze porcje.

Krok 2
Połącz miód, sól, przyprawę Harissa Knorr i oliwę z oliwek. W powstałej marynacie zanurz rybę.

Krok 3
Na desce ułóż na krzyż dwa liście chrzanu. Pośrodku umieść rybę. Następnie nałóż na nią kawałki cebuli, kapary, liście bazylii i czosnek. Całość ściśle zroluj.

Krok 4
Rybę w liściach opiekaj na średnio rozgrzanym grillu, na tackach aluminiowych i pod przykryciem - ok. 20 minut. W tym czasie należy przewrócić ją na drugą stronę przynajmniej raz.


Dobra rada:
Rybę możesz smażyć w ten sposób na patelni bez dodatku tłuszczu.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ryba z rusztu w liściach chrzanu z harissą i limonką
Ryba z rusztu najlepiej będzie smakowała z dobrze dobranymi dodatkami. Liście chrzanu przydają się nie tylko do kiszenia ogórków. Świetnie sprawdzą się też na grillu, gdzie zawiniesz w nie zamarynowaną rybę. Będzie oryginalnie oraz apetycznie.
Dla kogo?
Dla wszystkich, którzy mają ochotę na pyszną rybę z rusztu. Marynowany dorsz, zawinięty w liść chrzanu posmakuje każdemu!
Na jaką okazję?
Ryba z rusztu w liściach chrzanu z harissą i limonką to potrawa, którą zachwycisz gości.
Czy wiesz, że?
Liście chrzanu to oprócz korzenia, wartościowy produkt do kiszenia ogórków. Jako że zapobiegają rozwojowi bakterii. Liści można używać także zamiast papieru do zawijania produktów wkładanych do lodówki.
Dla urozmaicenia:
Nie planujesz w najbliższym czasie grilla, więc nici z ryby z rusztu? Rybę możesz usmażyć w ten sposób na patelni bez użycia tłuszczu.