Ryba z rusztu w liściach chrzanu z harissą i limonką
łatwe
65 osób zapisało

Składniki
800 gramów
1 opakowanie
100 gramów
3 sztuki
50 mililitrów
1 sztuka
50 gramów
1 sztuka
4 sztuki
16 sztuk
1 łyżeczka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Limonkę i czosnek pokrój w plastry, a cebulę w piórka. Pomidory przekrój na pół. Bazylię posiekaj. Rybę podziel na mniejsze porcje.

Krok 2
Połącz miód, sól, przyprawę Harissa Knorr i oliwę z oliwek. W powstałej marynacie zanurz rybę.

Krok 3
Na desce ułóż na krzyż dwa liście chrzanu. Pośrodku umieść rybę. Następnie nałóż na nią kawałki cebuli, kapary, liście bazylii i czosnek. Całość ściśle zroluj.

Krok 4
Rybę w liściach opiekaj na średnio rozgrzanym grillu, na tackach aluminiowych i pod przykryciem - ok. 20 minut. W tym czasie należy przewrócić ją na drugą stronę przynajmniej raz.


Dobra rada:
Rybę możesz smażyć w ten sposób na patelni bez dodatku tłuszczu.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ryba z rusztu w liściach chrzanu z harissą i limonką
Ryba z rusztu najlepiej będzie smakowała z dobrze dobranymi dodatkami. Liście chrzanu przydają się nie tylko do kiszenia ogórków. Świetnie sprawdzą się też na grillu, gdzie zawiniesz w nie zamarynowaną rybę. Będzie oryginalnie oraz apetycznie.
Dla kogo?
Dla wszystkich, którzy mają ochotę na pyszną rybę z rusztu. Marynowany dorsz, zawinięty w liść chrzanu posmakuje każdemu!
Na jaką okazję?
Ryba z rusztu w liściach chrzanu z harissą i limonką to potrawa, którą zachwycisz gości.
Czy wiesz, że?
Liście chrzanu to oprócz korzenia, wartościowy produkt do kiszenia ogórków. Jako że zapobiegają rozwojowi bakterii. Liści można używać także zamiast papieru do zawijania produktów wkładanych do lodówki.
Dla urozmaicenia:
Nie planujesz w najbliższym czasie grilla, więc nici z ryby z rusztu? Rybę możesz usmażyć w ten sposób na patelni bez użycia tłuszczu.