Ryba z rusztu w liściach chrzanu z harissą i limonką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryba z rusztu w liściach chrzanu z harissą i limonką

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

3

heart
40 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
120 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

40 osób wydrukowało

Pobierz pdf

66 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

1 opakowanie

100 gramów

3 sztuki

50 mililitrów

1 sztuka

50 gramów

1 sztuka

4 sztuki

16 sztuk

1 łyżeczka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Limonkę i czosnek pokrój w plastry, a cebulę w piórka. Pomidory przekrój na pół. Bazylię posiekaj. Rybę podziel na mniejsze porcje.

Ryba z rusztu w liściach chrzanu z harissą i limonką - Krok 1

Krok 2

Połącz miód, sól, przyprawę Harissa Knorr i oliwę z oliwek. W powstałej marynacie zanurz rybę.

Ryba z rusztu w liściach chrzanu z harissą i limonką - Krok 2

Krok 3

Na desce ułóż na krzyż dwa liście chrzanu. Pośrodku umieść rybę. Następnie nałóż na nią kawałki cebuli, kapary, liście bazylii i czosnek. Całość ściśle zroluj.

Ryba z rusztu w liściach chrzanu z harissą i limonką - Krok 3

Krok 4

Rybę w liściach opiekaj na średnio rozgrzanym grillu, na tackach aluminiowych i pod przykryciem - ok. 20 minut. W tym czasie należy przewrócić ją na drugą stronę przynajmniej raz.

Ryba z rusztu w liściach chrzanu z harissą i limonką - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Rybę możesz smażyć w ten sposób na patelni bez dodatku tłuszczu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryba z rusztu w liściach chrzanu z harissą i limonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryba z rusztu w liściach chrzanu z harissą i limonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryba z rusztu w liściach chrzanu z harissą i limonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryba z rusztu w liściach chrzanu z harissą i limonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryba z rusztu w liściach chrzanu z harissą i limonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryba z rusztu w liściach chrzanu z harissą i limonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryba z rusztu w liściach chrzanu z harissą i limonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryba z rusztu w liściach chrzanu z harissą i limonką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Rosół z kaczki
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Najnowsze artykuły

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryba z rusztu w liściach chrzanu z harissą i limonkąRyba z rusztu w liściach chrzanu z harissą i limonką

Ryba z rusztu najlepiej będzie smakowała z dobrze dobranymi dodatkami. Liście chrzanu przydają się nie tylko do kiszenia ogórków. Świetnie sprawdzą się też na grillu, gdzie zawiniesz w nie zamarynowaną rybę. Będzie oryginalnie oraz apetycznie.

Dla kogo?

Dla wszystkich, którzy mają ochotę na pyszną rybę z rusztu. Marynowany dorsz, zawinięty w liść chrzanu posmakuje każdemu! 

Na jaką okazję?

Ryba z rusztu w liściach chrzanu z harissą i limonką to potrawa, którą zachwycisz gości.

Czy wiesz, że?

Liście chrzanu to oprócz korzenia, wartościowy produkt do kiszenia ogórków. Jako że zapobiegają rozwojowi bakterii. Liści można używać także zamiast papieru do zawijania produktów wkładanych do lodówki.

Dla urozmaicenia:

Nie planujesz w najbliższym czasie grilla, więc nici z ryby z rusztu? Rybę możesz usmażyć w ten sposób na patelni bez użycia tłuszczu.