Ryba z rusztu w liściach chrzanu z harissą i limonką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryba z rusztu w liściach chrzanu z harissą i limonką

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

3

heart
40 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
120 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

40 osób wydrukowało

Pobierz pdf

66 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

1 opakowanie

100 gramów

3 sztuki

50 mililitrów

1 sztuka

50 gramów

1 sztuka

4 sztuki

16 sztuk

1 łyżeczka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Limonkę i czosnek pokrój w plastry, a cebulę w piórka. Pomidory przekrój na pół. Bazylię posiekaj. Rybę podziel na mniejsze porcje.

Ryba z rusztu w liściach chrzanu z harissą i limonką - Krok 1

Krok 2

Połącz miód, sól, przyprawę Harissa Knorr i oliwę z oliwek. W powstałej marynacie zanurz rybę.

Ryba z rusztu w liściach chrzanu z harissą i limonką - Krok 2

Krok 3

Na desce ułóż na krzyż dwa liście chrzanu. Pośrodku umieść rybę. Następnie nałóż na nią kawałki cebuli, kapary, liście bazylii i czosnek. Całość ściśle zroluj.

Ryba z rusztu w liściach chrzanu z harissą i limonką - Krok 3

Krok 4

Rybę w liściach opiekaj na średnio rozgrzanym grillu, na tackach aluminiowych i pod przykryciem - ok. 20 minut. W tym czasie należy przewrócić ją na drugą stronę przynajmniej raz.

Ryba z rusztu w liściach chrzanu z harissą i limonką - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Rybę możesz smażyć w ten sposób na patelni bez dodatku tłuszczu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryba z rusztu w liściach chrzanu z harissą i limonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryba z rusztu w liściach chrzanu z harissą i limonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryba z rusztu w liściach chrzanu z harissą i limonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryba z rusztu w liściach chrzanu z harissą i limonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryba z rusztu w liściach chrzanu z harissą i limonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryba z rusztu w liściach chrzanu z harissą i limonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryba z rusztu w liściach chrzanu z harissą i limonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryba z rusztu w liściach chrzanu z harissą i limonką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryba z rusztu w liściach chrzanu z harissą i limonkąRyba z rusztu w liściach chrzanu z harissą i limonką

Ryba z rusztu najlepiej będzie smakowała z dobrze dobranymi dodatkami. Liście chrzanu przydają się nie tylko do kiszenia ogórków. Świetnie sprawdzą się też na grillu, gdzie zawiniesz w nie zamarynowaną rybę. Będzie oryginalnie oraz apetycznie.

Dla kogo?

Dla wszystkich, którzy mają ochotę na pyszną rybę z rusztu. Marynowany dorsz, zawinięty w liść chrzanu posmakuje każdemu! 

Na jaką okazję?

Ryba z rusztu w liściach chrzanu z harissą i limonką to potrawa, którą zachwycisz gości.

Czy wiesz, że?

Liście chrzanu to oprócz korzenia, wartościowy produkt do kiszenia ogórków. Jako że zapobiegają rozwojowi bakterii. Liści można używać także zamiast papieru do zawijania produktów wkładanych do lodówki.

Dla urozmaicenia:

Nie planujesz w najbliższym czasie grilla, więc nici z ryby z rusztu? Rybę możesz usmażyć w ten sposób na patelni bez użycia tłuszczu.