Ryba z rusztu w liściach chrzanu z harissą i limonką
łatwe
66 osób zapisało

Składniki
800 gramów
1 opakowanie
100 gramów
3 sztuki
50 mililitrów
1 sztuka
50 gramów
1 sztuka
4 sztuki
16 sztuk
1 łyżeczka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Limonkę i czosnek pokrój w plastry, a cebulę w piórka. Pomidory przekrój na pół. Bazylię posiekaj. Rybę podziel na mniejsze porcje.

Krok 2
Połącz miód, sól, przyprawę Harissa Knorr i oliwę z oliwek. W powstałej marynacie zanurz rybę.

Krok 3
Na desce ułóż na krzyż dwa liście chrzanu. Pośrodku umieść rybę. Następnie nałóż na nią kawałki cebuli, kapary, liście bazylii i czosnek. Całość ściśle zroluj.

Krok 4
Rybę w liściach opiekaj na średnio rozgrzanym grillu, na tackach aluminiowych i pod przykryciem - ok. 20 minut. W tym czasie należy przewrócić ją na drugą stronę przynajmniej raz.


Dobra rada:
Rybę możesz smażyć w ten sposób na patelni bez dodatku tłuszczu.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ryba z rusztu w liściach chrzanu z harissą i limonką
Ryba z rusztu najlepiej będzie smakowała z dobrze dobranymi dodatkami. Liście chrzanu przydają się nie tylko do kiszenia ogórków. Świetnie sprawdzą się też na grillu, gdzie zawiniesz w nie zamarynowaną rybę. Będzie oryginalnie oraz apetycznie.
Dla kogo?
Dla wszystkich, którzy mają ochotę na pyszną rybę z rusztu. Marynowany dorsz, zawinięty w liść chrzanu posmakuje każdemu!
Na jaką okazję?
Ryba z rusztu w liściach chrzanu z harissą i limonką to potrawa, którą zachwycisz gości.
Czy wiesz, że?
Liście chrzanu to oprócz korzenia, wartościowy produkt do kiszenia ogórków. Jako że zapobiegają rozwojowi bakterii. Liści można używać także zamiast papieru do zawijania produktów wkładanych do lodówki.
Dla urozmaicenia:
Nie planujesz w najbliższym czasie grilla, więc nici z ryby z rusztu? Rybę możesz usmażyć w ten sposób na patelni bez użycia tłuszczu.