Ryba z rusztu w liściach chrzanu z harissą i limonką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryba z rusztu w liściach chrzanu z harissą i limonką

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

1

21 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
120 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

31 osób wydrukowało

Pobierz pdf

50 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

1 opakowanie

100 gramów

3 sztuki

50 mililitrów

1 sztuka

50 gramów

1 sztuka

4 sztuki

16 sztuk

1 łyżeczka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Limonkę i czosnek pokrój w plastry, a cebulę w piórka. Pomidory przekrój na pół. Bazylię posiekaj. Rybę podziel na mniejsze porcje.

Ryba z rusztu w liściach chrzanu z harissą i limonką - Krok 1

Krok 2

Połącz miód, sól, przyprawę Harissa Knorr i oliwę z oliwek. W powstałej marynacie zanurz rybę.

Ryba z rusztu w liściach chrzanu z harissą i limonką - Krok 2

Krok 3

Na desce ułóż na krzyż dwa liście chrzanu. Pośrodku umieść rybę. Następnie nałóż na nią kawałki cebuli, kapary, liście bazylii i czosnek. Całość ściśle zroluj.

Ryba z rusztu w liściach chrzanu z harissą i limonką - Krok 3

Krok 4

Rybę w liściach opiekaj na średnio rozgrzanym grillu, na tackach aluminiowych i pod przykryciem - ok. 20 minut. W tym czasie należy przewrócić ją na drugą stronę przynajmniej raz.

Ryba z rusztu w liściach chrzanu z harissą i limonką - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Rybę możesz smażyć w ten sposób na patelni bez dodatku tłuszczu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryba z rusztu w liściach chrzanu z harissą i limonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryba z rusztu w liściach chrzanu z harissą i limonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryba z rusztu w liściach chrzanu z harissą i limonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryba z rusztu w liściach chrzanu z harissą i limonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryba z rusztu w liściach chrzanu z harissą i limonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryba z rusztu w liściach chrzanu z harissą i limonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryba z rusztu w liściach chrzanu z harissą i limonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryba z rusztu w liściach chrzanu z harissą i limonką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryba z rusztu w liściach chrzanu z harissą i limonkąRyba z rusztu w liściach chrzanu z harissą i limonką

Ryba z rusztu najlepiej będzie smakowała z dobrze dobranymi dodatkami. Liście chrzanu przydają się nie tylko do kiszenia ogórków. Świetnie sprawdzą się też na grillu, gdzie zawiniesz w nie zamarynowaną rybę. Będzie oryginalnie oraz apetycznie.

Dla kogo?

Dla wszystkich, którzy mają ochotę na pyszną rybę z rusztu. Marynowany dorsz, zawinięty w liść chrzanu posmakuje każdemu! 

Na jaką okazję?

Ryba z rusztu w liściach chrzanu z harissą i limonką to potrawa, którą zachwycisz gości.

Czy wiesz, że?

Liście chrzanu to oprócz korzenia, wartościowy produkt do kiszenia ogórków. Jako że zapobiegają rozwojowi bakterii. Liści można używać także zamiast papieru do zawijania produktów wkładanych do lodówki.

Dla urozmaicenia:

Nie planujesz w najbliższym czasie grilla, więc nici z ryby z rusztu? Rybę możesz usmażyć w ten sposób na patelni bez użycia tłuszczu.