Ryba z rusztu w liściach chrzanu z harissą i limonką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryba z rusztu w liściach chrzanu z harissą i limonką

Autor: Szef kuchni Knorr Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

3

33 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
120 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

33 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

60 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

1 opakowanie

100 gramów

3 sztuki

50 mililitrów

1 sztuka

50 gramów

1 sztuka

4 sztuki

16 sztuk

1 łyżeczka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Limonkę i czosnek pokrój w plastry, a cebulę w piórka. Pomidory przekrój na pół. Bazylię posiekaj. Rybę podziel na mniejsze porcje.

Ryba z rusztu w liściach chrzanu z harissą i limonką - Krok 1

Krok 2

Połącz miód, sól, przyprawę Harissa Knorr i oliwę z oliwek. W powstałej marynacie zanurz rybę.

Ryba z rusztu w liściach chrzanu z harissą i limonką - Krok 2

Krok 3

Na desce ułóż na krzyż dwa liście chrzanu. Pośrodku umieść rybę. Następnie nałóż na nią kawałki cebuli, kapary, liście bazylii i czosnek. Całość ściśle zroluj.

Ryba z rusztu w liściach chrzanu z harissą i limonką - Krok 3

Krok 4

Rybę w liściach opiekaj na średnio rozgrzanym grillu, na tackach aluminiowych i pod przykryciem - ok. 20 minut. W tym czasie należy przewrócić ją na drugą stronę przynajmniej raz.

Ryba z rusztu w liściach chrzanu z harissą i limonką - Krok 4
Szef kuchni Knorr Piotr  Murawski

Dobra rada:

Rybę możesz smażyć w ten sposób na patelni bez dodatku tłuszczu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryba z rusztu w liściach chrzanu z harissą i limonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryba z rusztu w liściach chrzanu z harissą i limonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryba z rusztu w liściach chrzanu z harissą i limonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryba z rusztu w liściach chrzanu z harissą i limonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryba z rusztu w liściach chrzanu z harissą i limonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryba z rusztu w liściach chrzanu z harissą i limonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryba z rusztu w liściach chrzanu z harissą i limonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryba z rusztu w liściach chrzanu z harissą i limonką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa harira
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryba z rusztu w liściach chrzanu z harissą i limonkąRyba z rusztu w liściach chrzanu z harissą i limonką

Ryba z rusztu najlepiej będzie smakowała z dobrze dobranymi dodatkami. Liście chrzanu przydają się nie tylko do kiszenia ogórków. Świetnie sprawdzą się też na grillu, gdzie zawiniesz w nie zamarynowaną rybę. Będzie oryginalnie oraz apetycznie.

Dla kogo?

Dla wszystkich, którzy mają ochotę na pyszną rybę z rusztu. Marynowany dorsz, zawinięty w liść chrzanu posmakuje każdemu! 

Na jaką okazję?

Ryba z rusztu w liściach chrzanu z harissą i limonką to potrawa, którą zachwycisz gości.

Czy wiesz, że?

Liście chrzanu to oprócz korzenia, wartościowy produkt do kiszenia ogórków. Jako że zapobiegają rozwojowi bakterii. Liści można używać także zamiast papieru do zawijania produktów wkładanych do lodówki.

Dla urozmaicenia:

Nie planujesz w najbliższym czasie grilla, więc nici z ryby z rusztu? Rybę możesz usmażyć w ten sposób na patelni bez użycia tłuszczu.