Warzywa w papierze ryżowym - rolki warzywne | Przepisy.pl pixel

Warzywa w papierze ryżowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
73 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

63 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

152 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

8 plastrów

2 sztuki

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

4 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie warzywa umyj, osusz. Z papryki wytnij gniazdo nasienne i miąższ, pokrój w paski. Kapustę pokrój również w paseczki. Marchew i rzepę obierz, pokrój najpierw w szerokie plastry, a następnie w paski.

Warzywa w papierze ryżowym - Krok 1

Krok 2

Warzywa przełóż do miski i wymieszaj z przyprawą Knorr oraz słodkim chili.

Warzywa w papierze ryżowym - Krok 2

Krok 3

Papier ryżowy namocz w wodzie, gdy zmięknie lekko go osusz i połóż dwa plastry na desce do krojenia. Na wierzchu ułóż warzywa i zwiń w rulon.

Warzywa w papierze ryżowym - Krok 3

Krok 4

Gotowe rolki układaj w naczyniu do gotowania na parze i gotuj przez ok. 10 minut. Podawaj ze świeżą kolendrą skropione sokiem z limonki.

Warzywa w papierze ryżowym - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Tak przygotowane warzywa możesz również podawać na zimno. Do farszu z warzyw możesz również dodać upieczonego kurczaka.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Warzywa w papierze ryżowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Warzywa w papierze ryżowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Warzywa w papierze ryżowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Warzywa w papierze ryżowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Warzywa w papierze ryżowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Warzywa w papierze ryżowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Warzywa w papierze ryżowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Warzywa w papierze ryżowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Warzywa w papierze ryżowymWarzywa w papierze ryżowym

Jeśli szukacie ciekawego pomysłu na danie obiadowe lub pyszną przekąskę w wegetariańskim stylu, przygotujcie warzywa na papierze ryżowym. To kwintesencja orientalnego smaku, łączącego w sobie delikatność warzyw oraz orzeźwiający aromat. Warzywa w papierze są doskonałą propozycją na obiad lub nietuzinkowy dodatek do innych dań. Ich zaletą jest również krótki czas przygotowania. Wystarczy 20 minut, aby wyjątkowe danie zagościło na waszym stole. Nie pozostaje nic innego, jak tylko rozpocząć kuchenną przygodę z orientalnymi warzywami w papierze ryżowym. Smacznego!

Dla kogo?

Dla miłośników kuchni roślinnej, której smak budują orientalne przyprawy i nowoczesna kompozycja składników.

Na jaką okazję?

Na każdą! Warzywa w papierze doskonale sprawdzą się jako danie obiadowe, a także w formie dodatku do innych potraw. Przygotujcie je również na domowe przyjęcie, będą sporym zaskoczeniem dla waszych gości.

Czy wiesz, że?

Papier ryżowy, według tradycyjnej receptury, przygotowywany jest z rozmoczonych ziaren ryżu. Masę umieszcza się na tkaninie rozciągniętej nad garnkiem z gotującą się wodą, a następnie suszy na słońcu.

Dla urozmaicenia:

Warzywa w papierze ryżowym doskonale smakują również na zimno. Jeśli chcesz danie wzbogacić mięsnym dodatkiem, wykorzystaj kurczaka!