Lekkie gołąbki grzybowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lekkie gołąbki grzybowe

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

20

heart
324 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

352 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

720 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

400 gramów

500 gramów

1 sztuka

1 opakowanie

2 sztuki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaszę gryczaną ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta.

Lekkie gołąbki grzybowe - Krok 1

Krok 2

Pieczarki pokrój na ćwiartki, cebulę w kostkę i całość usmaż aż nabierze rumianego koloru.

Lekkie gołąbki grzybowe - Krok 2

Krok 3

Odstaw do ostygnięcia i następnie wymieszaj w dużej misce z jajkiem, zawartością opakowania Fix Knorr i kaszą gryczaną.

Lekkie gołąbki grzybowe - Krok 3

Krok 4

Z kapusty oderwij większe zielone liście, ułóż w naczyniu do gotowania na parze i gotuj ok 10 minut aż lekko zmiękną. Następnie wystudź po zimną wodą.

Lekkie gołąbki grzybowe - Krok 4

Krok 5

W miękkie liście zawijaj farsz z kaszy i grzybów tworząc małe gołąbki. Ponownie ułóż je w naczyniu do gotowania na parze i gotuj pod przykryciem ok 20 minut.

Lekkie gołąbki grzybowe - Krok 5

Krok 6

Sos pomidorowy przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Gołąbki podawaj z sosem.

Lekkie gołąbki grzybowe - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

W taki sam sposób możesz przygotować gołąbki z mięsem.

1

Opinie o przepisie

  • malgorzata Janas

    malgorzata Janas , 31.10.2020

    Pyyyyyyszne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lekkie gołąbki grzybowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lekkie gołąbki grzybowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lekkie gołąbki grzybowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lekkie gołąbki grzybowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lekkie gołąbki grzybowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lekkie gołąbki grzybowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lekkie gołąbki grzybowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lekkie gołąbki grzybowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lekkie gołąbki grzyboweLekkie gołąbki grzybowe

Gołąbków nikomu przedstawiać nie trzeba. Danie to doskonale znają wszyscy, którzy cenią tradycyjną polską kuchnię. A gdyby mięso mielone zamienić na farsz warzywny? Byłoby pysznie? Oczywiście! Spróbujcie naszej propozycji na lekkie gołąbki grzybowe z kaszą gryczaną i pieczarkami, serwowane w aksamitnym sosie pomidorowym. To prawdziwa feeria smaków, która zachwyci każdego zwolennika klasycznych polskich dań, w nowej odsłonie. Gołąbki są także doskonałą propozycją dla osób poszukujących urozmaicenia codziennego menu. Spróbujcie, a grzybowe gołąbki wegetariańskie zagoszczą na waszym stole na stałe!

Dla kogo?

Gołąbki grzybowe to propozycja dla każdego, kto lubi dania przygotowane jedynie ze składników roślinnych.

Na jaką okazję?

Przede wszystkim na obiad! Gołąbki doskonale sprawdzą się również jako potrawa kolacyjna.

Czy wiesz, że?

Odpowiednikiem polskich gołąbków, spotykanym w kuchni greckiej, tureckiej i azerskiej, jest dolmades. Jest to danie przygotowywane z mięsa i ryżu. Farsz podawany jest nie w kapuście, ale w liściach winogron. W Grecji spotkacie wersję gołąbków zbliżoną do polskiej, która nosi nazwę lachano dolmades.

Dla urozmaicenia:

Jeśli lubicie dania mięsne, wystarczy farsz warzywny zastąpić mięsem mielonym.