Składniki
1 sztuka
1 opakowanie
400 gramów
500 gramów
1 sztuka
1 opakowanie
2 sztuki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kaszę gryczaną ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta.
Krok 2
Pieczarki pokrój na ćwiartki, cebulę w kostkę i całość usmaż aż nabierze rumianego koloru.
Krok 3
Odstaw do ostygnięcia i następnie wymieszaj w dużej misce z jajkiem, zawartością opakowania Fix Knorr i kaszą gryczaną.
Krok 4
Z kapusty oderwij większe zielone liście, ułóż w naczyniu do gotowania na parze i gotuj ok 10 minut aż lekko zmiękną. Następnie wystudź po zimną wodą.
Krok 5
W miękkie liście zawijaj farsz z kaszy i grzybów tworząc małe gołąbki. Ponownie ułóż je w naczyniu do gotowania na parze i gotuj pod przykryciem ok 20 minut.
Krok 6
Sos pomidorowy przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Gołąbki podawaj z sosem.
Dobra rada:
W taki sam sposób możesz przygotować gołąbki z mięsem.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
RGęsina to mięso, które świetnie pasuje do kuchni polskiej, ponieważ możecie ją łączyć z owocami, warzywami i ziołami na wiele różnych sposobów. Pieczone gęsie udka to doskonały pomysł na uroczysty obiad lub kolację, ale pod warunkiem, że mięso po wyjęciu z piekarnika będzie soczyste i pełne smaku.
Czytaj więcejJesteście znudzeni tradycyjną panierką z bułki tartej, ale nie wyobrażacie sobie ulubionych kotletów bez złocistej otoczki? Panierka panko to strzał w dziesiątkę! Mimo że wywodzi się z kuchni japońskiej i jest powszechnie używana w azjatyckich specjałach, na polskich stołach sprawdzi się celująco.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Lekkie gołąbki grzybowe
Gołąbków nikomu przedstawiać nie trzeba. Danie to doskonale znają wszyscy, którzy cenią tradycyjną polską kuchnię. A gdyby mięso mielone zamienić na farsz warzywny? Byłoby pysznie? Oczywiście! Spróbujcie naszej propozycji na lekkie gołąbki grzybowe z kaszą gryczaną i pieczarkami, serwowane w aksamitnym sosie pomidorowym. To prawdziwa feeria smaków, która zachwyci każdego zwolennika klasycznych polskich dań, w nowej odsłonie. Gołąbki są także doskonałą propozycją dla osób poszukujących urozmaicenia codziennego menu. Spróbujcie, a grzybowe gołąbki wegetariańskie zagoszczą na waszym stole na stałe!
Dla kogo?
Gołąbki grzybowe to propozycja dla każdego, kto lubi dania przygotowane jedynie ze składników roślinnych.
Na jaką okazję?
Przede wszystkim na obiad! Gołąbki doskonale sprawdzą się również jako potrawa kolacyjna.
Czy wiesz, że?
Odpowiednikiem polskich gołąbków, spotykanym w kuchni greckiej, tureckiej i azerskiej, jest dolmades. Jest to danie przygotowywane z mięsa i ryżu. Farsz podawany jest nie w kapuście, ale w liściach winogron. W Grecji spotkacie wersję gołąbków zbliżoną do polskiej, która nosi nazwę lachano dolmades.
Dla urozmaicenia:
Jeśli lubicie dania mięsne, wystarczy farsz warzywny zastąpić mięsem mielonym.