Lekkie gołąbki grzybowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lekkie gołąbki grzybowe

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

20

heart
326 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

368 osób wydrukowało

Pobierz pdf

749 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

400 gramów

500 gramów

1 sztuka

1 opakowanie

2 sztuki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaszę gryczaną ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta.

Lekkie gołąbki grzybowe - Krok 1

Krok 2

Pieczarki pokrój na ćwiartki, cebulę w kostkę i całość usmaż aż nabierze rumianego koloru.

Lekkie gołąbki grzybowe - Krok 2

Krok 3

Odstaw do ostygnięcia i następnie wymieszaj w dużej misce z jajkiem, zawartością opakowania Fix Knorr i kaszą gryczaną.

Lekkie gołąbki grzybowe - Krok 3

Krok 4

Z kapusty oderwij większe zielone liście, ułóż w naczyniu do gotowania na parze i gotuj ok 10 minut aż lekko zmiękną. Następnie wystudź po zimną wodą.

Lekkie gołąbki grzybowe - Krok 4

Krok 5

W miękkie liście zawijaj farsz z kaszy i grzybów tworząc małe gołąbki. Ponownie ułóż je w naczyniu do gotowania na parze i gotuj pod przykryciem ok 20 minut.

Lekkie gołąbki grzybowe - Krok 5

Krok 6

Sos pomidorowy przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Gołąbki podawaj z sosem.

Lekkie gołąbki grzybowe - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

W taki sam sposób możesz przygotować gołąbki z mięsem.

1

Opinie o przepisie

  • malgorzata Janas

    malgorzata Janas , 31.10.2020

    Pyyyyyyszne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lekkie gołąbki grzybowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lekkie gołąbki grzybowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lekkie gołąbki grzybowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lekkie gołąbki grzybowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lekkie gołąbki grzybowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lekkie gołąbki grzybowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lekkie gołąbki grzybowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lekkie gołąbki grzybowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lekkie gołąbki grzyboweLekkie gołąbki grzybowe

Gołąbków nikomu przedstawiać nie trzeba. Danie to doskonale znają wszyscy, którzy cenią tradycyjną polską kuchnię. A gdyby mięso mielone zamienić na farsz warzywny? Byłoby pysznie? Oczywiście! Spróbujcie naszej propozycji na lekkie gołąbki grzybowe z kaszą gryczaną i pieczarkami, serwowane w aksamitnym sosie pomidorowym. To prawdziwa feeria smaków, która zachwyci każdego zwolennika klasycznych polskich dań, w nowej odsłonie. Gołąbki są także doskonałą propozycją dla osób poszukujących urozmaicenia codziennego menu. Spróbujcie, a grzybowe gołąbki wegetariańskie zagoszczą na waszym stole na stałe!

Dla kogo?

Gołąbki grzybowe to propozycja dla każdego, kto lubi dania przygotowane jedynie ze składników roślinnych.

Na jaką okazję?

Przede wszystkim na obiad! Gołąbki doskonale sprawdzą się również jako potrawa kolacyjna.

Czy wiesz, że?

Odpowiednikiem polskich gołąbków, spotykanym w kuchni greckiej, tureckiej i azerskiej, jest dolmades. Jest to danie przygotowywane z mięsa i ryżu. Farsz podawany jest nie w kapuście, ale w liściach winogron. W Grecji spotkacie wersję gołąbków zbliżoną do polskiej, która nosi nazwę lachano dolmades.

Dla urozmaicenia:

Jeśli lubicie dania mięsne, wystarczy farsz warzywny zastąpić mięsem mielonym.