Klopsiki na parze z sosem pomidorowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Klopsiki na parze z sosem pomidorowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

22

197 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

286 osób wydrukowało

Pobierz pdf

648 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 sztuki

1 opakowanie

1 słoik

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oddziel białka od żółek. Z białek ubij pianę. W garnku z szerokim dnem nastaw 1 litr wody.

Klopsiki na parze z sosem pomidorowym - Krok 1

Krok 2

Połowę opakowania Klopsików w sosie pomidorowym Naturalnie smaczne Knorr oraz pianę z jajek dodaj do mięsa mielonego i dokładnie, ale delikatnie wymieszaj. Z powstałej masy uformuj małe okrągłe pulpeciki.

Klopsiki na parze z sosem pomidorowym - Krok 2

Krok 3

Pulpeciki ułóż na płaskim sicie, całość umieść na wierzchu gotującego się garnka, który w miarę możliwości przykryj lub zawiń folią aluminiową, tak aby klopsiki mogły ugotować się na parze.

Klopsiki na parze z sosem pomidorowym - Krok 3

Krok 4

Na patelnię wlej pomidory z puszki i dodaj pozostałą część Klopsików w sosie pomidorowym Naturalnie smaczne Knorr. Całość dokładnie wymieszaj. Gotuj pod przykryciem 2 minuty. Do gotowego sosu przełóż ugotowane na parze pulpety.

Klopsiki na parze z sosem pomidorowym - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Gotowe pulpety posyp świeżo pokrojoną natką pietruszki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Klopsiki na parze z sosem pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Klopsiki na parze z sosem pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Klopsiki na parze z sosem pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Klopsiki na parze z sosem pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Klopsiki na parze z sosem pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Klopsiki na parze z sosem pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Klopsiki na parze z sosem pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Klopsiki na parze z sosem pomidorowymKlopsiki na parze z sosem pomidorowym

Bardzo dobry obiad albo kolację przyrządzić można z zaledwie kilku składników. Nie tylko prostą sałatkę lub kanapki, ale także mięso w sosie. Zrób np. klopsiki na parze z sosem pomidorowym. Nie potrzebujesz do nich nawet moczonej w wodzie lub mleku bułki – miękkość nadasz im dzięki ubitym białkom z jajek. Kiedy powstanie z nich sztywna piana, połącz ją delikatnie z mięsem mielonym dowolnego rodzaju – tak, by białka nie opadły, ale dodały mięsu właściwej konsystencji. Uformuj nieduże kulki i gotuj je na parze. W garnku umieść płaskie sitko albo specjalną wkładkę, by nie dotykała wody. Przykryj naczynie, aby ciepło pozostało w środku i ugotuj klopsiki. Dzięki takiej metodzie ich przyrządzania, nie musisz używać tłuszczu oraz unikniesz wysuszenia mięsa. Kiedy klopsiki będą się jeszcze gotowały, zacznij przyrządzanie sosu. Użyj do niego pomidorów pelati i przypraw. Kiedy zgęstnieje, przełóż do niego mięsne kulki. Klopsiki na parze w sosie pomidorowym podawaj z ryżem albo ziemniakami. Spróbuj!