Pulpety na parze w sosie pomidorowym – gotowane | Przepisy.pl pixel

Klopsiki na parze z sosem pomidorowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

41

254 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

418 osób wydrukowało

Pobierz pdf

971 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 sztuki

1 opakowanie

1 słoik

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oddziel białka od żółek. Z białek ubij pianę. W garnku z szerokim dnem nastaw 1 litr wody.

Klopsiki na parze z sosem pomidorowym - Krok 1

Krok 2

Połowę opakowania Klopsików w sosie pomidorowym Naturalnie smaczne Knorr oraz pianę z jajek dodaj do mięsa mielonego i dokładnie, ale delikatnie wymieszaj. Z powstałej masy uformuj małe okrągłe pulpeciki.

Klopsiki na parze z sosem pomidorowym - Krok 2

Krok 3

Pulpeciki ułóż na płaskim sicie, całość umieść na wierzchu gotującego się garnka, który w miarę możliwości przykryj lub zawiń folią aluminiową, tak aby klopsiki mogły ugotować się na parze.

Klopsiki na parze z sosem pomidorowym - Krok 3

Krok 4

Na patelnię wlej pomidory z puszki i dodaj pozostałą część Klopsików w sosie pomidorowym Naturalnie smaczne Knorr. Całość dokładnie wymieszaj. Gotuj pod przykryciem 2 minuty. Do gotowego sosu przełóż ugotowane na parze pulpety.

Klopsiki na parze z sosem pomidorowym - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Gotowe pulpety posyp świeżo pokrojoną natką pietruszki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Klopsiki na parze z sosem pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Klopsiki na parze z sosem pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Klopsiki na parze z sosem pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Klopsiki na parze z sosem pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Klopsiki na parze z sosem pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Klopsiki na parze z sosem pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Klopsiki na parze z sosem pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Klopsiki na parze z sosem pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Czy szparagi wrzucamy do gotującej wody? Jak je przyrządzić, by wydobyć z nich pełnię smaku? To raptem dwa z wielu pytań, jakie przychodzą na myśl, gdy rozpoczyna się sezon na szparagi, a my nie mamy zbyt wiele doświadczenia w ich przygotowywaniu.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Klopsiki na parze z sosem pomidorowymKlopsiki na parze z sosem pomidorowym

Bardzo dobry obiad albo kolację przyrządzić można z zaledwie kilku składników. Nie tylko prostą sałatkę lub kanapki, ale także mięso w sosie. Zrób np. klopsiki na parze z sosem pomidorowym. Nieskomplikowane danie, które wszyscy domownicy będą zajadać z dużym apetytem. Lepiej od razu przygotuj kilka nadprogramowych porcji soczystych pulpetów na parze.

Dla kogo? Prostota przede wszystkim! Do zrobienia klopsów na parze nie potrzebujesz nawet moczonej w wodzie lub mleku bułki – miękkość nadasz im dzięki ubitym białkom z jajek. Kiedy powstanie z nich sztywna piana, połącz ją delikatnie z mięsem mielonym dowolnego rodzaju – tak, by białka nie opadły, ale dodały mięsu właściwej konsystencji. Uformuj nieduże kulki i gotuj je na parze, by uzyskać pyszne pulpety na parze w sosie pomidorowym.

Na jaką okazję? Przyrządzasz jedzenie dla całej rodziny i szukasz uniwersalnych potraw, które urozmaicą domowy jadłospis, zwłaszcza w porze obiadu? Postaw na pulpety na parze w sosie pomidorowym. Wybierz takie przyprawy i rodzaj mięsa, jakie twoi domownicy lubią najbardziej. Zapewniamy, że z klopsikami na parze posiłek upłynie w niezwykle przyjemnej atmosferze.

Czy wiesz, że? Nie potrzebujesz profesjonalnego sprzętu do zrobienia pulpecików na parze. W garnku umieść płaskie sitko albo specjalną wkładkę – ważne, by nie dotykały wody. Przykryj naczynie, aby ciepło pozostało w środku i ugotuj klopsiki na parze. Dzięki takiej metodzie ich przyrządzania, nie musisz używać tłuszczu oraz unikniesz wysuszenia mięsa.

Dla urozmaicenia: Kiedy klopsiki na parze będą się jeszcze gotowały, zacznij przyrządzanie sosu. Użyj do niego pomidorów pelati i przypraw. Kiedy zgęstnieje, przełóż do niego mięsne kulki. Klopsiki na parze w sosie pomidorowym podawaj z ryżem albo ziemniakami. Spróbuj!