Duszona cielęcina

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

72

142 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1018 osób wydrukowało

Pobierz pdf

930 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

700 mililitrów

2 sztuki

2 sztuki

1 szczypta

100 gramów

2 sztuki

80 gramów

800 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cielęcinę oprósz solą oraz pieprzem, a następnie obtocz w mące i obsmaż z obu stron. Mięso przełóż na chwilę na talerz.

Duszona cielęcina - Krok 1

Krok 2

Marchewkę zetrzyj na tarce, a cebulę pokrój w plastry. Warzywa podsmaż w tym samym garnku co mięso. Następnie oprósz je pozostałą mąką i smaż przez chwilę.

Duszona cielęcina - Krok 2

Krok 3

Mięso włóż z powrotem do garnka, w którym znajdują się warzywa i zalej 700 ml wody.

Duszona cielęcina - Krok 3

Krok 4

Dodaj przyprawy i Sos do pieczeni jasny Knorr. Całość duś pod przykryciem około 40 minut, od czasu do czasu mieszając.

Duszona cielęcina - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Duszona cielęcinaDuszona cielęcina

Wypróbuj przepis na idealnie soczystą, duszoną cielęcinę. Potrawa doskonale nada się na wykwintny obiad, czy uroczystą kolację. Przygotuj ją dla bliskich, a na pewno docenią ten wyrafinowany smak. Idealna cielęcina duszona w aromatycznym bulionie z warzywami, suszonymi grzybami i pachnącymi przyprawami zachwyci każde podniebienie. Tajemnica tej potrawy tkwi w odpowiednio przygotowanym mięsie i doskonale dobranych dodatkach. Oprósz cielęcinę sola i pieprzem, obtocz ją w mące i obsmaż z obu stron. Następnie zetrzyj na tarce marchewkę, pokrój cebulę, oprósz warzywa mąką i obsmaż. Połącz ze sobą wszystkie składniki, zalej je wodą i dodaj esencję do duszonych mięs Knorr. Duś danie przez około 40 minut od czasu do czasu mieszając. Delikatną cielęcinę podaj ze złocistymi ziemniakami i posyp świeżym koperkiem. Niebo w gębie!