Pieczony udziec z indyka z sosem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

86

702 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1710 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1763 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

2 łyżki

65 mililitrów

1 sztuka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przyprawę wymieszaj z 3 łyżeczkami oleju i tak powstałą marynatą natrzyj mięso. Indyka pozostaw do zamarynowania na kilka godzin.

Pieczony udziec z indyka z sosem  - Krok 1

Krok 2

Przygotowane w ten sposób mięso obsmaż na patelni. Przełóż je do naczynia żaroodpornego, podlej szklanką wody i wstaw do nagrzanego do 190°C na 40 minut. Piecz pod przykryciem. Zbierz powstały sok - posłuży do przygotowania sosu.

Pieczony udziec z indyka z sosem  - Krok 2

Krok 3

Na tej samej patelni na której smażyło się mięso, na rozgrzanym tłuszczu podsmaż posiekaną w drobną kostkę cebulę.

Pieczony udziec z indyka z sosem  - Krok 3

Krok 4

Dolej 250 ml ciepłej wody (razem z sokiem z pieczeni mięsa). Dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr. Całość dokładnie wymieszaj. Wszystko razem gotuj 2 minuty, po czym sos zapraw śmietaną. Mięso podawaj z sosem.

Pieczony udziec z indyka z sosem  - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Przygotowując sos wykorzystaj soki, które powstały podczas pieczenia czy smażenia mięsa. Nawet jeśli, wydaje Ci się że zupełnie odparowały. W tym celu do naczynia w którym piekło się mięso nalej odrobinę wody lub wina i razem zagotuj.

73

Opinie o przepisie

  • Sławomir Szychta

    Sławomir Szychta

    polecam bardzo dobry

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barrica - wino i coś jeszcze

    Barrica - wino i coś jeszcze

    Do tego dania podalibyśmy zdecydowanie Gurgo Grillo

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesław Boryczka

    Wiesław Boryczka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rafał Bartosik

    Rafał Bartosik

    Dziś był udziec kaczki po czesku z zapiekanymi buraczkami i zapiekanaą kapustaą kiszoną B-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grazyna Kaim-Filipek

    Grazyna Kaim-Filipek

    Ją.proszę nawet kilka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Kożlak

    Teresa Kożlak

    Jak się załapie to na udo

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanisław Kornaus

    Stanisław Kornaus

    OK.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Ziętek

    Elżbieta Ziętek

    A może zając w buraczkach?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wanda Lewandowska

    Wanda Lewandowska

    fajnie ale ja tylko gotowane

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariola Kielar

    Mariola Kielar

    biedny indyk :-(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Baumgart

    Andrzej Baumgart

    dobra dajcie sprubowac

    Odpowiedz Odpowiedz
  • ZdzisLaw Wojcik

    ZdzisLaw Wojcik

    zamawiam porcje poprzez kuriera - p;atnosc po spozyciu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Żaneta Kosno

    Żaneta Kosno

    A ja ozorki niemowlęce :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Kolecka

    Barbara Kolecka

    Sylwia i Małgoś ech Wy łakomczuszki!!!No,dobra ale dołączam do Was.Też lubie "mienska".

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lech Jędryka

    Lech Jędryka

    A może na gotowe.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gienia Kruczek

    Gienia Kruczek

    Ja też poprosze udko napewno smaczne :-) :-) :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanisław Goik

    Stanisław Goik

    Chętnie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michał Adamczyk

    Michał Adamczyk

    ja 3 poproszę...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Czerneńko

    Jerzy Czerneńko

    Wolę skrzydełko wieprzowe.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Izabela Markiewicz

    Izabela Markiewicz

    Poprosze udko z buraczkami

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Klaudia Dąbrowska

    Klaudia Dąbrowska

    ja poproszę o całość hehehe ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Emil Os

    Emil Os

    Udko oczywiscie ;-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hanna Kantalska

    Hanna Kantalska

    A dlamnie proszę ludzko plus buraczki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Serafin

    Piotr Serafin

    ...Ja poproszę...Nawet dwa !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Murawska

    Małgorzata Murawska

    dzięki:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Domagała

    Barbara Domagała

    lepiej jest nie jesc anizeli jesc....moze troche,niewiele......

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Kosek

    Janusz Kosek

    Ale zakwasza organizm, do stawienia np. Udka trzrba zjeść dwa razy więcej surówki. Poza tym trzymać równowagę zasadowo kwasowa.kwas to cichy zabójca.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Zielski

    Andrzej Zielski

    szklaneczkę czerwonego wina?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bartek Hugiel

    Bartek Hugiel

    Po prostu tyj..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Marchlewicz

    Andrzej Marchlewicz

    Obżartuszki !

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Esencja do sosu pieczeniowego jasnego Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Esencja do sosu pieczeniowego jasnego Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczony udziec z indyka z sosem Pieczony udziec z indyka z sosem

Ten przepis to sposób na uroczysty obiad lub wykwintną kolację – będzie odpowiednią alternatywą dla dań z kurczakiem. Udziec z indyka, zapieczony z aromatycznymi przyprawami oraz polany apetycznym sosem, może stać się ulubioną potrawą Twoich bliskich. Wystarczy, że skomponujesz go z odpowiednimi dodatkami. Od czego zacząć? Od przyrządzenia aromatycznej marynaty. Zawartość opakowania wymieszaj według wskazówek na opakowaniu, a następnie natrzyj nią dokładnie mięso. Odłóż je do lodówki na kilka godzin, a po tym czasie usmaż je na patelni, przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Sok powstały pod wpływem temperatury przyda się do przygotowania sosu. Podsmaż cebulę, dolej ciepłą wodę razem z sokiem z mięsa, dodaj esencję, dzięki której uzyskasz odpowiednią konsystencję oraz smak, i dopraw podstawowymi przyprawami. Gotuj przez krótką chwilę, na koniec zaprawiając śmietaną. Gotowe mięso serwuj polane gęstym sosem – jako dodatek sprawdzą się pieczone ziemniaki oraz surówka z sezonowych warzyw. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością – smacznego!