
Składniki
1.5 kilograma
1 sztuka
2 łyżki
65 mililitrów
1 sztuka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przyprawę wymieszaj z 3 łyżeczkami oleju i tak powstałą marynatą natrzyj mięso. Indyka pozostaw do zamarynowania na kilka godzin.

Krok 2
Przygotowane w ten sposób mięso obsmaż na patelni. Przełóż je do naczynia żaroodpornego, podlej szklanką wody i wstaw do nagrzanego do 190°C na 40 minut. Piecz pod przykryciem. Zbierz powstały sok - posłuży do przygotowania sosu.

Krok 3
Na tej samej patelni na której smażyło się mięso, na rozgrzanym tłuszczu podsmaż posiekaną w drobną kostkę cebulę.

Krok 4
Dolej 250 ml ciepłej wody (razem z sokiem z pieczeni mięsa). Dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr. Całość dokładnie wymieszaj. Wszystko razem gotuj 2 minuty, po czym sos zapraw śmietaną. Mięso podawaj z sosem.


Dobra rada:
Przygotowując sos wykorzystaj soki, które powstały podczas pieczenia czy smażenia mięsa. Nawet jeśli, wydaje Ci się że zupełnie odparowały. W tym celu do naczynia w którym piekło się mięso nalej odrobinę wody lub wina i razem zagotuj.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczony udziec z indyka z sosem
Gdy na talerzu pojawia się udziec z indyka w sosie, to wszyscy zachwycają się jego smakiem. Już teraz możesz spróbować tego specjału, przygotowując naszą recepturę. Ze wskazówkami poradzą sobie nawet kulinarni nowicjusze. Nie wierzysz? Zobacz i przekonaj się, jakie to proste i smaczne.
Dla kogo?
Fani mięs z pewnością docenią smak pieczonego udźca z indyka z sosem. Soczysty, aromatyczny i wyjątkowo smaczny – czego chcieć więcej? Na dodatek przyrządzenie tego dania zajmie Ci jedynie godzinę. Sam przyznaj, że to naprawdę krótki czas na uzyskanie tak doskonałych rezultatów!
Na jaką okazję?
Ten przepis na pieczony udziec z indyka w sosie własnym to sposób na uroczysty obiad lub wykwintną kolację. Mięso będzie odpowiednią alternatywą dla dań z kurczakiem! Udziec z indyka, zapieczony z aromatycznymi przyprawami oraz polany apetycznym sosem może stać się ulubioną potrawą Twoich bliskich. Wystarczy, że skomponujesz go z odpowiednimi dodatkami.
Czy wiesz, że?
Odłóż zamarynowane mięso do lodówki na kilka godzin, a po tym czasie usmaż je na patelni, przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Podsmaż cebulę, dolej ciepłą wodę razem z wywarem z mięsa, dodaj esencję i dopraw przyprawami. Duszony udziec z indyka w sosie własnym już prawie gotowy!
Dla urozmaicenia:
Udziec z indyka pieczony gotuj przez krótką chwilę, na koniec zaprawiając śmietaną. Gotowe mięso serwuj polane gęstym sosem. Jako dodatek sprawdzą się pieczone ziemniaki oraz surówka z sezonowych warzyw. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością – smacznego!