Składniki
1.5 kilograma
1 sztuka
2 łyżki
65 mililitrów
1 sztuka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przyprawę wymieszaj z 3 łyżeczkami oleju i tak powstałą marynatą natrzyj mięso. Indyka pozostaw do zamarynowania na kilka godzin.
Krok 2
Przygotowane w ten sposób mięso obsmaż na patelni. Przełóż je do naczynia żaroodpornego, podlej szklanką wody i wstaw do nagrzanego do 190°C na 40 minut. Piecz pod przykryciem. Zbierz powstały sok - posłuży do przygotowania sosu.
Krok 3
Na tej samej patelni na której smażyło się mięso, na rozgrzanym tłuszczu podsmaż posiekaną w drobną kostkę cebulę.
Krok 4
Dolej 250 ml ciepłej wody (razem z sokiem z pieczeni mięsa). Dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr. Całość dokładnie wymieszaj. Wszystko razem gotuj 2 minuty, po czym sos zapraw śmietaną. Mięso podawaj z sosem.
Dobra rada:
Przygotowując sos wykorzystaj soki, które powstały podczas pieczenia czy smażenia mięsa. Nawet jeśli, wydaje Ci się że zupełnie odparowały. W tym celu do naczynia w którym piekło się mięso nalej odrobinę wody lub wina i razem zagotuj.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczony udziec z indyka z sosem
Ten przepis to sposób na uroczysty obiad lub wykwintną kolację – będzie odpowiednią alternatywą dla dań z kurczakiem. Udziec z indyka, zapieczony z aromatycznymi przyprawami oraz polany apetycznym sosem, może stać się ulubioną potrawą Twoich bliskich. Wystarczy, że skomponujesz go z odpowiednimi dodatkami. Od czego zacząć? Od przyrządzenia aromatycznej marynaty. Zawartość opakowania wymieszaj według wskazówek na opakowaniu, a następnie natrzyj nią dokładnie mięso. Odłóż je do lodówki na kilka godzin, a po tym czasie usmaż je na patelni, przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Sok powstały pod wpływem temperatury przyda się do przygotowania sosu. Podsmaż cebulę, dolej ciepłą wodę razem z sokiem z mięsa, dodaj esencję, dzięki której uzyskasz odpowiednią konsystencję oraz smak, i dopraw podstawowymi przyprawami. Gotuj przez krótką chwilę, na koniec zaprawiając śmietaną. Gotowe mięso serwuj polane gęstym sosem – jako dodatek sprawdzą się pieczone ziemniaki oraz surówka z sezonowych warzyw. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością – smacznego!