
Składniki
1.5 kilograma
1 sztuka
2 łyżki
65 mililitrów
1 sztuka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przyprawę wymieszaj z 3 łyżeczkami oleju i tak powstałą marynatą natrzyj mięso. Indyka pozostaw do zamarynowania na kilka godzin.
Krok 2
Przygotowane w ten sposób mięso obsmaż na patelni. Przełóż je do naczynia żaroodpornego, podlej szklanką wody i wstaw do nagrzanego do 190°C na 40 minut. Piecz pod przykryciem. Zbierz powstały sok - posłuży do przygotowania sosu.
Krok 3
Na tej samej patelni na której smażyło się mięso, na rozgrzanym tłuszczu podsmaż posiekaną w drobną kostkę cebulę.
Krok 4
Dolej 250 ml ciepłej wody (razem z sokiem z pieczeni mięsa). Dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr. Całość dokładnie wymieszaj. Wszystko razem gotuj 2 minuty, po czym sos zapraw śmietaną. Mięso podawaj z sosem.
Dobra rada:
Przygotowując sos wykorzystaj soki, które powstały podczas pieczenia czy smażenia mięsa. Nawet jeśli, wydaje Ci się że zupełnie odparowały. W tym celu do naczynia w którym piekło się mięso nalej odrobinę wody lub wina i razem zagotuj.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Świeże truskawki pojawiają się na straganach na przełomie maja i czerwca. Czerwone, słodkie, soczyste i pachnące latem owoce są prawdziwą gratką dla wielu smakoszy.
Czytaj więcejBób to smaczne i coraz bardziej popularne warzywo, które warto dodawać do wielu dań i jeść niezależnie od pory roku. Jak ugotować bób i z czym go podawać? Sprawdź!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczony udziec z indyka z sosem
Ten przepis to sposób na uroczysty obiad lub wykwintną kolację – będzie odpowiednią alternatywą dla dań z kurczakiem. Udziec z indyka, zapieczony z aromatycznymi przyprawami oraz polany apetycznym sosem, może stać się ulubioną potrawą Twoich bliskich. Wystarczy, że skomponujesz go z odpowiednimi dodatkami. Od czego zacząć? Od przyrządzenia aromatycznej marynaty. Zawartość opakowania wymieszaj według wskazówek na opakowaniu, a następnie natrzyj nią dokładnie mięso. Odłóż je do lodówki na kilka godzin, a po tym czasie usmaż je na patelni, przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Sok powstały pod wpływem temperatury przyda się do przygotowania sosu. Podsmaż cebulę, dolej ciepłą wodę razem z sokiem z mięsa, dodaj esencję, dzięki której uzyskasz odpowiednią konsystencję oraz smak, i dopraw podstawowymi przyprawami. Gotuj przez krótką chwilę, na koniec zaprawiając śmietaną. Gotowe mięso serwuj polane gęstym sosem – jako dodatek sprawdzą się pieczone ziemniaki oraz surówka z sezonowych warzyw. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością – smacznego!