Udziec z indyka w sosie własnym - pieczony przepis | Przepisy.pl pixel

Pieczony udziec z indyka z sosem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

117

775 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

2026 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2276 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

1 sztuka

2 łyżki

65 mililitrów

1 sztuka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przyprawę wymieszaj z 3 łyżeczkami oleju i tak powstałą marynatą natrzyj mięso. Indyka pozostaw do zamarynowania na kilka godzin.

Pieczony udziec z indyka z sosem  - Krok 1

Krok 2

Przygotowane w ten sposób mięso obsmaż na patelni. Przełóż je do naczynia żaroodpornego, podlej szklanką wody i wstaw do nagrzanego do 190°C na 40 minut. Piecz pod przykryciem. Zbierz powstały sok - posłuży do przygotowania sosu.

Pieczony udziec z indyka z sosem  - Krok 2

Krok 3

Na tej samej patelni na której smażyło się mięso, na rozgrzanym tłuszczu podsmaż posiekaną w drobną kostkę cebulę.

Pieczony udziec z indyka z sosem  - Krok 3

Krok 4

Dolej 250 ml ciepłej wody (razem z sokiem z pieczeni mięsa). Dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr. Całość dokładnie wymieszaj. Wszystko razem gotuj 2 minuty, po czym sos zapraw śmietaną. Mięso podawaj z sosem.

Pieczony udziec z indyka z sosem  - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Przygotowując sos wykorzystaj soki, które powstały podczas pieczenia czy smażenia mięsa. Nawet jeśli, wydaje Ci się że zupełnie odparowały. W tym celu do naczynia w którym piekło się mięso nalej odrobinę wody lub wina i razem zagotuj.

73

Opinie o przepisie

  • Sławomir Szychta

    Sławomir Szychta , 17.04.2019

    polecam bardzo dobry

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barrica - wino i coś jeszcze

    Barrica - wino i coś jeszcze , 07.04.2016

    Do tego dania podalibyśmy zdecydowanie Gurgo Grillo

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesław Boryczka

    Wiesław Boryczka , 13.11.2015

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rafał Bartosik

    Rafał Bartosik , 26.03.2015

    Dziś był udziec kaczki po czesku z zapiekanymi buraczkami i zapiekanaą kapustaą kiszoną B-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grazyna Kaim-Filipek

    Grazyna Kaim-Filipek , 26.03.2015

    Ją.proszę nawet kilka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Kożlak

    Teresa Kożlak , 26.03.2015

    Jak się załapie to na udo

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanisław Kornaus

    Stanisław Kornaus , 26.03.2015

    OK.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Ziętek

    Elżbieta Ziętek , 26.03.2015

    A może zając w buraczkach?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wanda Lewandowska

    Wanda Lewandowska , 26.03.2015

    fajnie ale ja tylko gotowane

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariola Kielar

    Mariola Kielar , 26.03.2015

    biedny indyk :-(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Baumgart

    Andrzej Baumgart , 26.03.2015

    dobra dajcie sprubowac

    Odpowiedz Odpowiedz
  • ZdzisLaw Wojcik

    ZdzisLaw Wojcik , 26.03.2015

    zamawiam porcje poprzez kuriera - p;atnosc po spozyciu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Żaneta Kosno

    Żaneta Kosno , 26.03.2015

    A ja ozorki niemowlęce :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Kolecka

    Barbara Kolecka , 26.03.2015

    Sylwia i Małgoś ech Wy łakomczuszki!!!No,dobra ale dołączam do Was.Też lubie "mienska".

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lech Jędryka

    Lech Jędryka , 26.03.2015

    A może na gotowe.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gienia Kruczek

    Gienia Kruczek , 26.03.2015

    Ja też poprosze udko napewno smaczne :-) :-) :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanisław Goik

    Stanisław Goik , 26.03.2015

    Chętnie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michał Adamczyk

    Michał Adamczyk , 26.03.2015

    ja 3 poproszę...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Czerneńko

    Jerzy Czerneńko , 26.03.2015

    Wolę skrzydełko wieprzowe.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Izabela Markiewicz

    Izabela Markiewicz , 26.03.2015

    Poprosze udko z buraczkami

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Klaudia Dąbrowska

    Klaudia Dąbrowska , 26.03.2015

    ja poproszę o całość hehehe ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Emil Os

    Emil Os , 26.03.2015

    Udko oczywiscie ;-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hanna Kantalska

    Hanna Kantalska , 26.03.2015

    A dlamnie proszę ludzko plus buraczki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Serafin

    Piotr Serafin , 26.03.2015

    ...Ja poproszę...Nawet dwa !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Murawska

    Małgorzata Murawska , 25.02.2015

    dzięki:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Domagała

    Barbara Domagała , 24.02.2015

    lepiej jest nie jesc anizeli jesc....moze troche,niewiele......

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Kosek

    Janusz Kosek , 24.02.2015

    Ale zakwasza organizm, do stawienia np. Udka trzrba zjeść dwa razy więcej surówki. Poza tym trzymać równowagę zasadowo kwasowa.kwas to cichy zabójca.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Zielski

    Andrzej Zielski , 23.02.2015

    szklaneczkę czerwonego wina?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bartek Hugiel

    Bartek Hugiel , 23.02.2015

    Po prostu tyj..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Marchlewicz

    Andrzej Marchlewicz , 23.02.2015

    Obżartuszki !

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony udziec z indyka z sosem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony udziec z indyka z sosem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony udziec z indyka z sosem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony udziec z indyka z sosem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony udziec z indyka z sosem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony udziec z indyka z sosem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony udziec z indyka z sosem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczony udziec z indyka z sosem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczony udziec z indyka z sosem Pieczony udziec z indyka z sosem

Gdy na talerzu pojawia się udziec z indyka w sosie, to wszyscy zachwycają się jego smakiem. Już teraz możesz spróbować tego specjału, przygotowując naszą recepturę. Ze wskazówkami poradzą sobie nawet kulinarni nowicjusze. Nie wierzysz? Zobacz i przekonaj się, jakie to proste i smaczne. 

Dla kogo?

Fani mięs z pewnością docenią smak pieczonego udźca z indyka z sosem. Soczysty, aromatyczny i wyjątkowo smaczny – czego chcieć więcej? Na dodatek przyrządzenie tego dania zajmie Ci jedynie godzinę. Sam przyznaj, że to naprawdę krótki czas na uzyskanie tak doskonałych rezultatów!

Na jaką okazję?

Ten przepis na pieczony udziec z indyka w sosie własnym to sposób na uroczysty obiad lub wykwintną kolację. Mięso będzie odpowiednią alternatywą dla dań z kurczakiem! Udziec z indyka, zapieczony z aromatycznymi przyprawami oraz polany apetycznym sosem może stać się ulubioną potrawą Twoich bliskich. Wystarczy, że skomponujesz go z odpowiednimi dodatkami. 

Czy wiesz, że?

Odłóż zamarynowane mięso do lodówki na kilka godzin, a po tym czasie usmaż je na patelni, przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Podsmaż cebulę, dolej ciepłą wodę razem z wywarem z mięsa, dodaj esencję i dopraw przyprawami. Duszony udziec z indyka w sosie własnym już prawie gotowy!

Dla urozmaicenia:

Udziec z indyka pieczony gotuj przez krótką chwilę, na koniec zaprawiając śmietaną. Gotowe mięso serwuj polane gęstym sosem. Jako dodatek sprawdzą się pieczone ziemniaki oraz surówka z sezonowych warzyw. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością – smacznego!