Przepisy na Indyk pieczony
6 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (6) 
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
trudne
łatwe
Ciekawostki i porady
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej
Indyk pieczony
Soczyste, złociste i pachnące ziołami – tymi cechami będzie charakteryzowało się dobrze doprawione i upieczone mięso z indyka. Idealnie sprawdzi się podczas dużego rodzinnego obiadu lub spotkania w gronie znajomych. Możesz je nadziewać jabłkami, suszonymi owocami, bekonem lub grzybami, podawać w towarzystwie gęstych sosów, ryżu oraz pieczonych lub tłuczonych ziemniaków. Doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno (użyjesz go do przygotowania kanapek lub wykorzystasz jako nadzienie do domowych tortilli). Nic nie stoi na przeszkodzie, by pieczonego indyka przechowywać w lodówce nawet przez kilka dni. Wystarczy, że mięso pokroisz w plastry i zapakujesz do pudełka. Dobrze jest podawać je z różnymi dodatkami, np. makaronem z pesto czy sałatką. Sekret tego dania tkwi w dobrze skomponowanym farszu i delikatnym mięsie. Do przyrządzenia pieczonego indyka możesz wykorzystać całą tuszkę lub wybraną jej część, np. pierś bądź udziec. Zastanawiasz się, jak go zrobić? Zacznij od namoczenia suszonych owoców. Następnie podsmaż na oliwie cebulę, paprykę, czosnek i pomidory z puszki. Pokrój jabłka na małe kawałki i połącz je ze skórką pomarańczy, migdałami, suszonymi owocami oraz mięsem mielonym, na oddzielnej patelni. Indyka umyj, wysusz i dokładnie natrzyj przyprawą, a kieszonkę wypełnij nadzieniem i zepnij wykałaczkami. Tak przygotowanego indyka piecz przez odpowiednio długi czas w piekarniku, polewając go co jakiś czas wytopionym tłuszczem. Soczyste mięso pokrój na plastry i udekoruj żurawiną oraz świeżymi ziołami. Jeśli chcesz go podać razem z sosem, wykorzystaj do jego zrobienia soki, które powstały podczas pieczenia. W tym celu do naczynia, w którym piekło się mięso, wlej odrobinę wody i razem zagotuj. Gotowe danie serwuj z ryżem lub zapiekanymi ziemniakami. Pieczonego indyka możesz także przygotować po francusku – idealnym uzupełnieniem tej potrawy będą gotowana brukselka oraz pieczone kasztany. Już teraz sprawdź wszystkie nasze przepisy na pieczonego indyka i przyrządź go na mniej lub bardziej świąteczne okazje!