
Składniki
4 kilogramy
2 sztuki
500 gramów
1 łyżeczka
2 łyżki
2 sztuki
1 sztuka
500 gramów
500 gramów
100 gramów
100 gramów
50 mililitrów
100 mililitrów
2 sztuki
100 gramów
100 gramów
5 łyżek
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Namocz suszone owoce w winie i brandy, następnie wyjmij je i pokrój na mniejsze kawałki.
Krok 2
Pokrój cebule i paprykę w kostkę, a czosnek posiekaj, następnie podsmaż je razem na oliwie. Dodaj pomidory z puszki i całość smaż dłuższą chwilę do momentu, gdy farsz zupełnie odparuje.
Krok 3
Pokrój jabłka na małe kawałki i podsmaż na oddzielnej patelni, na oliwie. Połącz je ze skórką pomarańczy, migdałami oraz suszonymi owocami. Całość dopraw do smaku paroma łyżkami Przyprawy w płynie Delikat Knorr, po czym wystudź i dodaj mięso mielone.
Krok 4
Umyj indyka, wysusz i natrzyj dokładnie Przyprawą do kurczaka Knorr. Włóż farsz do środka indyka i zwiąż nogi. Tak przygotowanego indyka piecz około 4 godziny w temperaturze 180°C, polewając go od czasu do czasu wytopionym tłuszczem.
Krok 5
Po upieczeniu wystudź indyka, przekrój go na pół, farsz odłóż na bok. Następnie oddziel mięso od kości.
Krok 6
Przełóż kości oraz tłuszcz z pieczenia do garnka. Przygotuj 1litr bulionu z bulionetek Knorr i zalej nim kości z indyka, po czym gotuj przez około 2 godziny.
Krok 7
Przecedź wywar przez sito. Przygotuj zasmażkę z masła i mąki, a następnie zagęść nią wywar. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. Indyka podawaj z mięsnym farszem, pokrojonego na mniejsze kawałki i polanego sosem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Indyk pieczony z farszem
Masz ochotę na pyszny obiad lub wykwintną kolację? Przygotuj pieczonego indyka z farszem. Potrawa stanowi połączenie różnych smaków: delikatnego mięsa, słodko-wytrawnego farszu i aromatycznych przypraw. Na początek farsz: suszone owoce namocz w winie i brandy, następnie wyjmij je i pokrój na mniejsze kawałki. Teraz czas na warzywa – cebulę i czerwoną paprykę pokrój w drobną kostkę, czosnek posiekaj, a wszystko podsmaż na rozgrzanej oliwie. Dodaj jeszcze pomidory z puszki i smaż do momentu, aż alkohol wyparuje. Jabłka pokrój na małe kawałki, połącz je ze skórką z pomarańczy, migdałami oraz suszonymi owocami, i smaż na osobnej patelni. Po wystudzeniu dodaj mięso mielone. Pora na mięso z indyka: natrzyj je dokładnie aromatycznymi przyprawami (świeżo zmielonym pieprzem, czosnkiem granulowanym i tymiankiem), nadziej wcześniej przygotowanym farszem i wstaw do piekarnika. Pamiętaj, że indyka piecze się bardzo długo, ale efekt jest tego warty. Po wyjęciu z piekarnika rozkrój mięso i wyjmij z niego farsz, na końcu oddziel je od kości – przełóż je razem z tłuszczem do osobnego garnka. Zalej je bulionem i gotuj przez około dwie godziny, zagęszczając na samym końcu. Indyk jest już gotowy! Smacznego.