Indyk pieczony z farszem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Indyk pieczony z farszem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

15

heart
262 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

199 osób wydrukowało

Pobierz pdf

330 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 kilogramy

2 sztuki

500 gramów

1 łyżeczka

2 łyżki

2 sztuki

1 sztuka

500 gramów

500 gramów

100 gramów

100 gramów

50 mililitrów

100 mililitrów

2 sztuki

100 gramów

100 gramów

5 łyżek

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Namocz suszone owoce w winie i brandy, następnie wyjmij je i pokrój na mniejsze kawałki.

Krok 2

Pokrój cebule i paprykę w kostkę, a czosnek posiekaj, następnie podsmaż je razem na oliwie. Dodaj pomidory z puszki i całość smaż dłuższą chwilę do momentu, gdy farsz zupełnie odparuje.

Krok 3

Pokrój jabłka na małe kawałki i podsmaż na oddzielnej patelni, na oliwie. Połącz je ze skórką pomarańczy, migdałami oraz suszonymi owocami. Całość dopraw do smaku paroma łyżkami Przyprawy w płynie Delikat Knorr, po czym wystudź i dodaj mięso mielone.

Krok 4

Umyj indyka, wysusz i natrzyj dokładnie Przyprawą do kurczaka Knorr. Włóż farsz do środka indyka i zwiąż nogi. Tak przygotowanego indyka piecz około 4 godziny w temperaturze 180°C, polewając go od czasu do czasu wytopionym tłuszczem.

Krok 5

Po upieczeniu wystudź indyka, przekrój go na pół, farsz odłóż na bok. Następnie oddziel mięso od kości.

Krok 6

Przełóż kości oraz tłuszcz z pieczenia do garnka. Przygotuj 1litr bulionu z bulionetek Knorr i zalej nim kości z indyka, po czym gotuj przez około 2 godziny.

Krok 7

Przecedź wywar przez sito. Przygotuj zasmażkę z masła i mąki, a następnie zagęść nią wywar. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. Indyka podawaj z mięsnym farszem, pokrojonego na mniejsze kawałki i polanego sosem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Indyk pieczony z farszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Indyk pieczony z farszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Indyk pieczony z farszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Indyk pieczony z farszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Indyk pieczony z farszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Indyk pieczony z farszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Indyk pieczony z farszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Indyk pieczony z farszem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Indyk pieczony z farszemIndyk pieczony z farszem

Masz ochotę na pyszny obiad lub wykwintną kolację? Przygotuj pieczonego indyka z farszem. Potrawa stanowi połączenie różnych smaków: delikatnego mięsa, słodko-wytrawnego farszu i aromatycznych przypraw. Na początek farsz: suszone owoce namocz w winie i brandy, następnie wyjmij je i pokrój na mniejsze kawałki. Teraz czas na warzywa – cebulę i czerwoną paprykę pokrój w drobną kostkę, czosnek posiekaj, a wszystko podsmaż na rozgrzanej oliwie. Dodaj jeszcze pomidory z puszki i smaż do momentu, aż alkohol wyparuje. Jabłka pokrój na małe kawałki, połącz je ze skórką z pomarańczy, migdałami oraz suszonymi owocami, i smaż na osobnej patelni. Po wystudzeniu dodaj mięso mielone. Pora na mięso z indyka: natrzyj je dokładnie aromatycznymi przyprawami (świeżo zmielonym pieprzem, czosnkiem granulowanym i tymiankiem), nadziej wcześniej przygotowanym farszem i wstaw do piekarnika. Pamiętaj, że indyka piecze się bardzo długo, ale efekt jest tego warty. Po wyjęciu z piekarnika rozkrój mięso i wyjmij z niego farsz, na końcu oddziel je od kości – przełóż je razem z tłuszczem do osobnego garnka. Zalej je bulionem i gotuj przez około dwie godziny, zagęszczając na samym końcu. Indyk jest już gotowy! Smacznego.