Indyk pieczony z farszem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Indyk pieczony z farszem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

15

heart
262 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

199 osób wydrukowało

Pobierz pdf

331 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 kilogramy

2 sztuki

500 gramów

1 łyżeczka

2 łyżki

2 sztuki

1 sztuka

500 gramów

500 gramów

100 gramów

100 gramów

50 mililitrów

100 mililitrów

2 sztuki

100 gramów

100 gramów

5 łyżek

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Namocz suszone owoce w winie i brandy, następnie wyjmij je i pokrój na mniejsze kawałki.

Krok 2

Pokrój cebule i paprykę w kostkę, a czosnek posiekaj, następnie podsmaż je razem na oliwie. Dodaj pomidory z puszki i całość smaż dłuższą chwilę do momentu, gdy farsz zupełnie odparuje.

Krok 3

Pokrój jabłka na małe kawałki i podsmaż na oddzielnej patelni, na oliwie. Połącz je ze skórką pomarańczy, migdałami oraz suszonymi owocami. Całość dopraw do smaku paroma łyżkami Przyprawy w płynie Delikat Knorr, po czym wystudź i dodaj mięso mielone.

Krok 4

Umyj indyka, wysusz i natrzyj dokładnie Przyprawą do kurczaka Knorr. Włóż farsz do środka indyka i zwiąż nogi. Tak przygotowanego indyka piecz około 4 godziny w temperaturze 180°C, polewając go od czasu do czasu wytopionym tłuszczem.

Krok 5

Po upieczeniu wystudź indyka, przekrój go na pół, farsz odłóż na bok. Następnie oddziel mięso od kości.

Krok 6

Przełóż kości oraz tłuszcz z pieczenia do garnka. Przygotuj 1litr bulionu z bulionetek Knorr i zalej nim kości z indyka, po czym gotuj przez około 2 godziny.

Krok 7

Przecedź wywar przez sito. Przygotuj zasmażkę z masła i mąki, a następnie zagęść nią wywar. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. Indyka podawaj z mięsnym farszem, pokrojonego na mniejsze kawałki i polanego sosem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Indyk pieczony z farszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Indyk pieczony z farszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Indyk pieczony z farszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Indyk pieczony z farszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Indyk pieczony z farszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Indyk pieczony z farszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Indyk pieczony z farszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Indyk pieczony z farszem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Indyk pieczony z farszemIndyk pieczony z farszem

Masz ochotę na pyszny obiad lub wykwintną kolację? Przygotuj pieczonego indyka z farszem. Potrawa stanowi połączenie różnych smaków: delikatnego mięsa, słodko-wytrawnego farszu i aromatycznych przypraw. Na początek farsz: suszone owoce namocz w winie i brandy, następnie wyjmij je i pokrój na mniejsze kawałki. Teraz czas na warzywa – cebulę i czerwoną paprykę pokrój w drobną kostkę, czosnek posiekaj, a wszystko podsmaż na rozgrzanej oliwie. Dodaj jeszcze pomidory z puszki i smaż do momentu, aż alkohol wyparuje. Jabłka pokrój na małe kawałki, połącz je ze skórką z pomarańczy, migdałami oraz suszonymi owocami, i smaż na osobnej patelni. Po wystudzeniu dodaj mięso mielone. Pora na mięso z indyka: natrzyj je dokładnie aromatycznymi przyprawami (świeżo zmielonym pieprzem, czosnkiem granulowanym i tymiankiem), nadziej wcześniej przygotowanym farszem i wstaw do piekarnika. Pamiętaj, że indyka piecze się bardzo długo, ale efekt jest tego warty. Po wyjęciu z piekarnika rozkrój mięso i wyjmij z niego farsz, na końcu oddziel je od kości – przełóż je razem z tłuszczem do osobnego garnka. Zalej je bulionem i gotuj przez około dwie godziny, zagęszczając na samym końcu. Indyk jest już gotowy! Smacznego.