Tradycyjny indyk po francusku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tradycyjny indyk po francusku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

heart
132 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

47 osób wydrukowało

Pobierz pdf

94 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wstaw brytfannę do piekarnika i nagrzej go do temperatury 180°C, tak by naczynie także się nagrzało.

Krok 2

Rozkrusz kostki Rosołu z kury Knorr, dodaj olej słonecznikowy i dokładnie wymieszaj tworząc pastę. Następnie nasmaruj nią indyka zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz.

Krok 3

Wlej trochę oleju do nagrzanej brytfanki, żeby ją natłuścić. Odetnij skrzydełka indyka i włóż je do brytfanki (później zostaną użyte do przygotowania sosu).

Krok 4

Włóż indyka do brytfanki, oblej go delikatnie oliwą z oliwek, posmaruj masłem z wierzchu i piecz go przez około trzy godziny.

Krok 5

Po tym czasie sprawdź, czy indyk jest już soczysty - nakłuj go nożem i zobacz czy wypłynie przezroczysty sok. Gotowego indyka wyjmij z piekarnika, owiń folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce na 45 minut.

Krok 6

Przygotuj sos: przełóż skrzydełka do małego rondla. Przelej również sos z brytfanki, powstały podczas pieczenia indyka. Dodaj trochę wody i pół kostki Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Następnie gotuj całość na dużym ogniu przez około 5 minut.

Krok 7

Przelej sos przez sitko do sosjerki. Podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Gotowego indyka podawaj z zapiekanymi ziemniakami, gotowaną brukselką oraz pieczonymi kasztanami, polanego sosem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tradycyjny indyk po francusku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tradycyjny indyk po francusku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tradycyjny indyk po francusku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tradycyjny indyk po francusku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tradycyjny indyk po francusku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tradycyjny indyk po francusku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tradycyjny indyk po francusku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tradycyjny indyk po francusku  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tradycyjny indyk po francusku Tradycyjny indyk po francusku

Wstaw brytfannę do piekarnika i nagrzej go do temperatury 180°C, tak by naczynie także się nagrzało.