
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wstaw brytfannę do piekarnika i nagrzej go do temperatury 180°C, tak by naczynie także się nagrzało.
Krok 2
Rozkrusz kostki Rosołu z kury Knorr, dodaj olej słonecznikowy i dokładnie wymieszaj tworząc pastę. Następnie nasmaruj nią indyka zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz.
Krok 3
Wlej trochę oleju do nagrzanej brytfanki, żeby ją natłuścić. Odetnij skrzydełka indyka i włóż je do brytfanki (później zostaną użyte do przygotowania sosu).
Krok 4
Włóż indyka do brytfanki, oblej go delikatnie oliwą z oliwek, posmaruj masłem z wierzchu i piecz go przez około trzy godziny.
Krok 5
Po tym czasie sprawdź, czy indyk jest już soczysty - nakłuj go nożem i zobacz czy wypłynie przezroczysty sok. Gotowego indyka wyjmij z piekarnika, owiń folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce na 45 minut.
Krok 6
Przygotuj sos: przełóż skrzydełka do małego rondla. Przelej również sos z brytfanki, powstały podczas pieczenia indyka. Dodaj trochę wody i pół kostki Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Następnie gotuj całość na dużym ogniu przez około 5 minut.
Krok 7
Przelej sos przez sitko do sosjerki. Podawaj.

Dobra rada:
Gotowego indyka podawaj z zapiekanymi ziemniakami, gotowaną brukselką oraz pieczonymi kasztanami, polanego sosem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej