Tradycyjny indyk po francusku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

120 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

43 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

70 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0

0

1 sztuka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wstaw brytfannę do piekarnika i nagrzej go do temperatury 180°C, tak by naczynie także się nagrzało.

Krok 2

Rozkrusz kostki Rosołu z kury Knorr, dodaj olej słonecznikowy i dokładnie wymieszaj tworząc pastę. Następnie nasmaruj nią indyka zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz.

Krok 3

Wlej trochę oleju do nagrzanej brytfanki, żeby ją natłuścić. Odetnij skrzydełka indyka i włóż je do brytfanki (później zostaną użyte do przygotowania sosu).

Krok 4

Włóż indyka do brytfanki, oblej go delikatnie oliwą z oliwek, posmaruj masłem z wierzchu i piecz go przez około trzy godziny.

Krok 5

Po tym czasie sprawdź, czy indyk jest już soczysty - nakłuj go nożem i zobacz czy wypłynie przezroczysty sok. Gotowego indyka wyjmij z piekarnika, owiń folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce na 45 minut.

Krok 6

Przygotuj sos: przełóż skrzydełka do małego rondla. Przelej również sos z brytfanki, powstały podczas pieczenia indyka. Dodaj trochę wody i pół kostki Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Następnie gotuj całość na dużym ogniu przez około 5 minut.

Krok 7

Przelej sos przez sitko do sosjerki. Podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Gotowego indyka podawaj z zapiekanymi ziemniakami, gotowaną brukselką oraz pieczonymi kasztanami, polanego sosem.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej