Dziś chciałbym oddać honory naszej tradycyjnej zupie na zimno czyli chłodnikowi z burakami lub botwinką. Wyborny, oryginalny w smaku, chłodnik ma przecież swoje miejsce w polskiej literaturze. Opisywany przez Mickiewicza, w Panu Tadeuszu, chołodziec, musiał być wyborny, skoro biesiadnicy jedli go z należnym szacunkiem czyli milcząc. :)

Pierwszy przepis, który chcę Wam zaproponować to chłodnik błyskawiczny, czyli taki, którego przygotowania zajmuje tak mało czasu, że nie musimy czekać długo, aby z kubkiem lub miseczką chłodnika zasiąść do podziwiania letniego nieba. Mój chłodnik przygotowuję w oparciu o barszcz czerwony Knorr. Szybki chłodnik - tego mi trzeba w gorące letnie dni.

Chłodnik marzenie
Dla 4 osób
Czas: 30 minut

Składniki:
- 1 opakowanie Barszczu czerwonego Ekspresowego Knorr
- 0,5 l kefiru (może być maślanka)
- 1 litr jogurtu naturalny
- 3 świeże ogórki gruntowe
- 3 posiekane ząbki czosnku
- 1 pęczek rzodkiewek
- 4 łyżki posiekanego koperku
- 4 łyżki posiekanego szczypiorku

Sposób przygotowania

Przygotuj Barszcz czerwony ekspresowy Knorr według przepisu na opakowaniu i odstaw do wystudzenia. Oczyść ogórki oraz rzodkiewki, umyj i zetrzyj na tarce. Następnie dodaj do barszczu. Dodaj również czosnek, jogurt, kefir, szczypiorek oraz koperek. Całość wymieszaj i wstaw na co najmniej godzinę do lodówki.

Chłodnik marzenie przygotować można np. rano przed wyjściem do pracy, a zjeść wieczorem po powrocie i nacieszyć się cudownym, kwaśno-słodkim, smakiem. Ja do chłodnika gotuję jajka na twardo, a ogórki świeże czasem zastępuję małosolnymi. Pycha! Zresztą jestem przekonany, że macie na chłodnik swoje patenty.

Temat chłodników z burakami wydaje się niewyczerpany. Jest tak wiele wersji. Wracając do wielkiej literatury proponuję przepis na chłodnik, który z pewnością mógł się znaleźć na biesiadnym stole w Soplicowie.

Chłodnik litewski z szyjkami rakowymi
Dla 4 osób
Czas: 30 minut

Składniki:
- 1 Barszcz czerwony Ekspresowy Knorr
- 600 ml jogurtu naturalnego
- 200 g szyjek rakowych (mrożone lub w zalewie)
- 8 jajek przepiórczych
- 1 pęczek rzodkiewek
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
- 1 zielony ogórek
- szczypta pieprzu

Sposób przygotowania

W małym garnku zagotuj 200 ml wody i rozmieszaj w niej barszcz czerwony Knorr. Następnie odstaw go na bok, aby wystygł. Rozmroź szyjki rakowe (po prostu przelej je wrzątkiem na sicie). Barszcz wymieszaj z zimnym jogurtem. Zetrzyj ogórek i rzodkiewkę na tarce o grubych oczkach, po czym połącz je z chłodnikiem. Dopraw do smaku szczyptą świeżo zmielonego pieprzu i odrobiną musztardy. Chłodnik odstaw do lodówki na godzinę. Ugotuj jajka na twardo, obierz i podziel na połówki. Podawaj chłodnik z szyjkami rakowymi i jajkami. A szyjki rakowe zastąpić można krewetkami. Także doskonale pasują do aromatycznego chłodnika litewskiego.

Polski chłodnik to prawdziwy skarb narodowy!