Buraczki to popularny dodatek do dań. Dobrze jest mieć ich zapas w słoiczkach, by błyskawicznie podać warzywne uzupełnienie obiadu, kiedy brakuje czasu na stworzenie sałatki od podstaw. W planach jest tradycyjny obiad w rodzinnym gronie? Buraczki o pięknym, intensywnym kolorze pasują do większości tradycyjnych potraw. Jak sprawić, by nie tylko wyglądały, ale też smakowały pierwszorzędnie? Jak doprawić buraczki na zimno i na ciepło, a także jak dopasować do nich dodatki inne niż tylko sól i pieprz?
Buraczki - smaczna klasyka
Oczywistą odpowiedzią na pytanie: jak doprawić buraczki gotowane, jest przygotowanie ćwikły. Szczególną popularnością cieszy się w okresie Wielkanocy, a o jej istotnej roli w polskich kulinariach świadczą nie tylko domowe zwyczaje. Pierwsza receptura ćwikły pojawiła się w Żywocie człowieka poczciwego – dziele Mikołaja Reja z XVI wieku. Kluczowym dodatkiem do ugotowanych buraków jest chrzan, nadający całości pikantnego charakteru. Jak doprawić buraczki na ciepło, gdy akurat nie macie go w swojej kuchni? Wśród popularnych dodatków nie może zabraknąć również kminku oraz odrobiny cukru. Dobrą alternatywą dla chrzanu jest pikantna musztarda.
Trochę kwasu…
Buraki podane samodzielnie nie mają zbyt wyrazistego smaku, dlatego podczas ich przygotowywania dobrze jest postawić na kwaśne składniki. Jak doprawić buraczki do obiadu, aby nie były mdłe? Najprościej jest sięgnąć po sok z cytryny. Bardzo dobrze sprawdzi się też ocet. Osobom, dla których jego smak i zapach są za mocne, polecamy nieco łagodniejszy ocet winny. Pamiętajcie o nim zwłaszcza wtedy, gdy chcecie doprawić buraczki na ciepło. Zastanawiacie się, jak doprawić buraczki, by pasowały do wykwintnego posiłku? Użyjcie wytrawnego czerwonego wina.
Trochę słodyczy…
Pełnię walorów buraczanych przysmaków można docenić, dodając do nich odrobinę słodkości. Nie miejcie oporów przed łączeniem ich ze startymi jabłkami. Dobrym pomysłem okaże się drobno pokrojona papryka, zwłaszcza w sytuacji, gdy nie jesteście pewni, jak doprawić buraczki do słoików.
Buraki inaczej
Choć zazwyczaj na stołach buraczki pojawiają się w postaci drobno startego warzywa, od czasu do czasu warto podać je inaczej. Co powiecie na carpaccio z buraków? Warzywo może być ugotowane lub upieczone, ale najważniejsze jest pokrojenie go na cienkie plasterki. Danie udekorować warto rukolą i serem feta, które stanowią jednocześnie bardzo wyraziste dodatki.
Nieoczywiste przyprawy
Jak doprawić buraczki na zimno, by zamieniły się w efektowną przystawkę? Wykorzystajcie swojską natkę pietruszki – świeża nadaje niezrównanego aromatu. Nieco orientalnie zrobi się za sprawą sosu sojowego. Szukacie kolejnych niebanalnych dodatków do buraczków? Skosztujcie ich w połączeniu z goździkami, cząbrem, tymiankiem oraz bazylią. Tego typu kombinacje można śmiało potraktować jako pomysł na szykowną przystawkę. Wystarczą chrupiące grzanki albo świeża bagietka i gotowe!
Buraczane rarytasy
W niejednym domu niedzielny obiad oznacza rosół, kotleta i buraczki zasmażane w tradycyjnym wydaniu. Takie przepisy się nie starzeją! W smażonych buraczkach z jabłkiem wyczujecie słodką nutę, ale specjałowi daleko do deseru. Apetyczna sałatka z buraczków i marchewki też zadowoli wszystkich miłośników łagodnych smaków. Zdarza się, że najbardziej oczywiste rozwiązania są najsmaczniejsze. Mimo wszystko macie ochotę na trochę eksperymentów? Spróbujcie wielkanocnej, wegańskiej sałatki buraczanej, na której smak składa się obecność ogórka konserwowego, szczypiorku, czerwonej cebuli i starannie dobranych przypraw – na pewno wyjdzie pysznie, skoro wiecie już, jak doprawić buraczki, stanowiące bazę tej prostej sałatki. Przygotujcie co najmniej kilka słoików, ponieważ buraczki w occie balsamicznym staną się Waszymi ulubionymi przetworami. Dzięki omletowi z buraczkami zobaczycie klasyczną sałatkę w zupełnie innym świetle. Buraki są na topie!
Komentarze (0)