Carpaccio z buraka - przepis z fetą, jak przygotować | Przepisy.pl pixel

Carpaccio z buraków

z rukolą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

170

664 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
100 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1713 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5058 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

80 mililitrów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

250 gramów

100 gramów

60 gramów

150 gramów

1 opakowanie

3 łyżki

3 łyżki

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Buraki umyj, osusz, skrop oliwą (80 ml), posyp rozmarynem oraz tymiankiem Knorr, a także solą morską.

Carpaccio z buraków - Krok 1

Krok 2

Zwiń buraki wraz z przyprawami i oliwą w folię aluminiową i piecz w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku przez ok 90 minut.

Carpaccio z buraków - Krok 2

Krok 3

Po tym czasie wystudź buraki i pokrój w cienkie plasterki.

Carpaccio z buraków - Krok 3

Krok 4

W czasie pieczenia buraków umyj rucolę, oliwki pokrój w plasterki, kapary posiekaj, a ser fetę rozkrusz.

Carpaccio z buraków - Krok 4

Krok 5

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z trzema łyżkami oliwy, wodą i sokiem z cytryny.

Carpaccio z buraków - Krok 5

Krok 6

Plasterki buraków ułóż jeden za drugim na płaskim talerzu, na wierzchu połóż oliwki, kapary rucolę oraz ser feta. Skrop przygotowanym sosem.

Carpaccio z buraków - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Do carpaccio z buraka możesz również dodać uprażone orzechy włoskie lub laskowe.

11

Opinie o przepisie

  • Kamila Kolbuch

    Kamila Kolbuch , 02.11.2022

    Ekstra - u mnie z akcentem chrupkim - prażonymi pistacjami

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aśka

    Aśka , 18.10.2022

    Ta przystawka jest przepyszna, znajomi, którzy nawet nie przepadają za burakiem poprosili mnie o przepis. Czasem zastępuję fetę serem pleśniowym. Polecam też upiec więcej buraków. by mieć je zawsze pod ręką. to carpaccio jest pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ela

    Ela , 25.09.2022

    Buraki pieczone są o wiele lepsze. Proszę spróbować

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wera

    Wera , 20.09.2022

    Carpaccio z buraka robi mega wrażenie na imprezkach. Robię z buraków gotowanych, więc danie jest gotowe w 5 minut. Pyszne!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Jany

    Andrzej Jany , 31.12.2021

    TAK* Używam buraków gotowanych i też wychodzi super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesiek

    Wiesiek , 17.12.2021

    Super pomysł, ja dodaję na wierzch owoce granatu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna

    Katarzyna , 08.12.2021

    Tak. Super pomysł. Do tej pory robiłam tylko buraki, rukola, feta, pestki słonecznika i dyni + sos miodowo-musztardowy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Fijołek

    Magdalena Fijołek , 28.11.2020

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Rogala

    Iwona Rogala , 18.11.2020

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Pluta

    Piotr Pluta , 11.03.2019

    Jadłem już kilka razy pychota!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Daniel S

    Daniel S , 10.03.2019

    zrobię dziś

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Carpaccio z buraków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Carpaccio z buraków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Carpaccio z buraków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Carpaccio z buraków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Carpaccio z buraków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Carpaccio z buraków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Carpaccio z buraków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Carpaccio z buraków - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Carpaccio z burakówCarpaccio z buraków

Klasyczne carpaccio z buraka łączy w sobie prostotę i elegancję. Tym razem prezentujemy tę potrawę w urozmaiconej wersji. Pieczone buraki emanują wyjątkowym aromatem, dzięki czemu pokrojone cienko plastry smakują doskonale. Carpaccio z buraka z fetą, oliwkami i kaparami to pyszna kompozycja, której smaki perfekcyjnie ze sobą współgrają. Rukola sprawia, że całość nabiera wyrazistego charakteru, a sos sałatkowy z dodatkiem cytryny gwarantuje rześkie doznania dla podniebienia. Subtelna słodycz buraka w takim towarzystwie wypada obłędnie!

Dla kogo?

Carpaccio z buraka to przepis, który przypadnie do gustu zwolennikom niebanalnych rozwiązań w kuchni. Lubisz dania, które łączą pozornie przeciwstawne sobie smaki? W takim razie carpaccio z buraka będzie dla Ciebie prawdziwą ucztą kubków smakowych. To także okazja do odkrycia zupełnie nowych doznań kulinarnych. Carpaccio przygotowane wedle naszej receptury pozwoli poznać buraki w zupełnie nowej odsłonie.

Na jaką okazję?

Przepisu na carpaccio z buraka z fetą nie powstydziłby się nawet kuchmistrz! Zaserwuj swoim gościom oryginalne carpaccio z buraka jako przekąskę i zachwyć ich kreatywnością. Wyjątkowy smak i atrakcyjna forma podania sprawdzą się w roli wykwintnej przystawki podczas uroczystego przyjęcia.

Czy wiesz, że?

Danie jest bezmięsną wariacją na temat klasycznego włoskiego carpaccio z wołowiną, ale jesteśmy przekonani, że potrawa zapadnie w pamięć nie tylko wegetarianom. Carpaccio można podawać w towarzystwie parmezanu, mozzarelli oraz orzechów włoskich. Wówczas przysmak zyska delikatniejszy charakter. Zwolennikom łagodnych smaków polecamy zastąpić rukolę roszponką lub młodymi liśćmi szpinaku. 

Dla urozmaicenia:

Chcesz wykorzystać potencjał buraków? Polecamy wypróbować przepis na carpaccio z buraka z soczewicą, granatem i sałatką enoki. Smacznego!