Carpaccio z buraków przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Carpaccio z buraków

z rukolą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

159

514 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
100 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1398 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4061 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

80 mililitrów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

250 gramów

100 gramów

60 gramów

150 gramów

1 opakowanie

3 łyżki

3 łyżki

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Buraki umyj, osusz, skrop oliwą (80 ml), posyp rozmarynem oraz tymiankiem Knorr, a także solą morską.

Carpaccio z buraków - Krok 1

Krok 2

Zwiń buraki wraz z przyprawami i oliwą w folię aluminiową i piecz w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku przez ok 90 minut.

Carpaccio z buraków - Krok 2

Krok 3

Po tym czasie wystudź buraki i pokrój w cienkie plasterki.

Carpaccio z buraków - Krok 3

Krok 4

W czasie pieczenia buraków umyj rucolę, oliwki pokrój w plasterki, kapary posiekaj, a ser fetę rozkrusz.

Carpaccio z buraków - Krok 4

Krok 5

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z trzema łyżkami oliwy, wodą i sokiem z cytryny.

Carpaccio z buraków - Krok 5

Krok 6

Plasterki buraków ułóż jeden za drugim na płaskim talerzu, na wierzchu połóż oliwki, kapary rucolę oraz ser feta. Skrop przygotowanym sosem.

Carpaccio z buraków - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Do carpaccio możesz również dodać uprażone orzechy włoskie lub laskowe.

4

Opinie o przepisie

  • Magdalena Fijołek

    Magdalena Fijołek , 28.11.2020

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Rogala

    Iwona Rogala , 18.11.2020

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Pluta

    Piotr Pluta , 11.03.2019

    Jadłem już kilka razy pychota!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Daniel S

    Daniel S , 10.03.2019

    zrobię dziś

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Carpaccio z buraków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Carpaccio z buraków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Carpaccio z buraków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Carpaccio z buraków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Carpaccio z buraków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Carpaccio z buraków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Carpaccio z buraków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Carpaccio z buraków - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Carpaccio z burakówCarpaccio z buraków

Choć nie posiada długiej historii, bez wątpienia cieszy się powodzeniem i dobrą opinią. Kraj, z którego pochodzi, to miejsce kuchennych inspiracji i kultowych przepisów. O czym mowa? Powitaj w swoim domu carpaccio z buraków z rukolą i poczuj w swojej kuchni klimat słonecznych Włoch!

Dla kogo?

Dla osób, które przywiązują wagę do wyglądu dania. Carpaccio z buraków z rukolą łączy w sobie zarazem prostotę i elegancję.

Na jaką okazję?

Carpaccio z buraków z rukolą najczęściej podawane jest w formie przystawki. Tego typu danie dobrze sprawdzi się jako posiłek przed daniem głównym lub jako przekąska.

Czy wiesz, że?

Carpaccio powstało w 1950 roku w Wenecji. Znany włoski restaurator stworzył wtedy potrawę, która przypominała mu dzieła weneckiego malarza renesansowego Vittore Carapccio. Jak widać, sztuka kulinarna czerpie inspiracje nawet z malarstwa!

Dla urozmaicenia:

Do carpaccio z buraków z rukolą możesz dodać również uprażone orzechy włoskie lub laskowe.