Carpaccio z buraków

z rukolą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

156

368 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
100 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1306 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3698 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

80 mililitrów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

250 gramów

100 gramów

60 gramów

150 gramów

1 opakowanie

3 łyżki

3 łyżki

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Buraki umyj, osusz, skrop oliwą (80 ml), posyp rozmarynem oraz tymiankiem Knorr, a także solą morską.

Carpaccio z buraków - Krok 1

Krok 2

Zwiń buraki wraz z przyprawami i oliwą w folię aluminiową i piecz w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku przez ok 90 minut.

Carpaccio z buraków - Krok 2

Krok 3

Po tym czasie wystudź buraki i pokrój w cienkie plasterki.

Carpaccio z buraków - Krok 3

Krok 4

W czasie pieczenia buraków umyj rucolę, oliwki pokrój w plasterki, kapary posiekaj, a ser fetę rozkrusz.

Carpaccio z buraków - Krok 4

Krok 5

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z trzema łyżkami oliwy, wodą i sokiem z cytryny.

Carpaccio z buraków - Krok 5

Krok 6

Plasterki buraków ułóż jeden za drugim na płaskim talerzu, na wierzchu połóż oliwki, kapary rucolę oraz ser feta. Skrop przygotowanym sosem.

Carpaccio z buraków - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Do carpaccio możesz również dodać uprażone orzechy włoskie lub laskowe.

2

Opinie o przepisie

  • Piotr Pluta

    Piotr Pluta , 11.03.2019

    Jadłem już kilka razy pychota!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Daniel S

    Daniel S , 10.03.2019

    zrobię dziś

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Carpaccio z buraków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Carpaccio z buraków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Carpaccio z buraków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Carpaccio z buraków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Carpaccio z buraków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Carpaccio z buraków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Carpaccio z buraków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Carpaccio z burakówCarpaccio z buraków

Choć nie posiada długiej historii, bez wątpienia cieszy się powodzeniem i dobrą opinią. Kraj, z którego pochodzi, to miejsce kuchennych inspiracji i kultowych przepisów. O czym mowa? Powitaj w swoim domu carpaccio z buraków z rukolą i poczuj w swojej kuchni klimat słonecznych Włoch!

Dla kogo?

Dla osób, które przywiązują wagę do wyglądu dania. Carpaccio z buraków z rukolą łączy w sobie zarazem prostotę i elegancję.

Na jaką okazję?

Carpaccio z buraków z rukolą najczęściej podawane jest w formie przystawki. Tego typu danie dobrze sprawdzi się jako posiłek przed daniem głównym lub jako przekąska.

Czy wiesz, że?

Carpaccio powstało w 1950 roku w Wenecji. Znany włoski restaurator stworzył wtedy potrawę, która przypominała mu dzieła weneckiego malarza renesansowego Vittore Carapccio. Jak widać, sztuka kulinarna czerpie inspiracje nawet z malarstwa!

Dla urozmaicenia:

Do carpaccio z buraków z rukolą możesz dodać również uprażone orzechy włoskie lub laskowe.