Składniki
2 sztuki
80 mililitrów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
250 gramów
100 gramów
60 gramów
150 gramów
1 opakowanie
3 łyżki
3 łyżki
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Buraki umyj, osusz, skrop oliwą (80 ml), posyp rozmarynem oraz tymiankiem Knorr, a także solą morską.
Krok 2
Zwiń buraki wraz z przyprawami i oliwą w folię aluminiową i piecz w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku przez ok 90 minut.
Krok 3
Po tym czasie wystudź buraki i pokrój w cienkie plasterki.
Krok 4
W czasie pieczenia buraków umyj rucolę, oliwki pokrój w plasterki, kapary posiekaj, a ser fetę rozkrusz.
Krok 5
Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z trzema łyżkami oliwy, wodą i sokiem z cytryny.
Krok 6
Plasterki buraków ułóż jeden za drugim na płaskim talerzu, na wierzchu połóż oliwki, kapary rucolę oraz ser feta. Skrop przygotowanym sosem.
Dobra rada:
Do carpaccio z buraka możesz również dodać uprażone orzechy włoskie lub laskowe.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Sos sałatkowy czosnkowy Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Carpaccio z buraków
Klasyczne carpaccio z buraka łączy w sobie prostotę i elegancję. Tym razem prezentujemy tę potrawę w urozmaiconej wersji. Pieczone buraki emanują wyjątkowym aromatem, dzięki czemu pokrojone cienko plastry smakują doskonale. Carpaccio z buraka z fetą, oliwkami i kaparami to pyszna kompozycja, której smaki perfekcyjnie ze sobą współgrają. Rukola sprawia, że całość nabiera wyrazistego charakteru, a sos sałatkowy z dodatkiem cytryny gwarantuje rześkie doznania dla podniebienia. Subtelna słodycz buraka w takim towarzystwie wypada obłędnie!
Dla kogo?
Carpaccio z buraka to przepis, który przypadnie do gustu zwolennikom niebanalnych rozwiązań w kuchni. Lubisz dania, które łączą pozornie przeciwstawne sobie smaki? W takim razie carpaccio z buraka będzie dla Ciebie prawdziwą ucztą kubków smakowych. To także okazja do odkrycia zupełnie nowych doznań kulinarnych. Carpaccio przygotowane wedle naszej receptury pozwoli poznać buraki w zupełnie nowej odsłonie.
Na jaką okazję?
Przepisu na carpaccio z buraka z fetą nie powstydziłby się nawet kuchmistrz! Zaserwuj swoim gościom oryginalne carpaccio z buraka jako przekąskę i zachwyć ich kreatywnością. Wyjątkowy smak i atrakcyjna forma podania sprawdzą się w roli wykwintnej przystawki podczas uroczystego przyjęcia.
Czy wiesz, że?
Danie jest bezmięsną wariacją na temat klasycznego włoskiego carpaccio z wołowiną, ale jesteśmy przekonani, że potrawa zapadnie w pamięć nie tylko wegetarianom. Carpaccio można podawać w towarzystwie parmezanu, mozzarelli oraz orzechów włoskich. Wówczas przysmak zyska delikatniejszy charakter. Zwolennikom łagodnych smaków polecamy zastąpić rukolę roszponką lub młodymi liśćmi szpinaku.
Dla urozmaicenia:
Chcesz wykorzystać potencjał buraków? Polecamy wypróbować przepis na carpaccio z buraka z soczewicą, granatem i sałatką enoki. Smacznego!