Carpaccio z buraka - przepis z fetą, jak przygotować | Przepisy.pl pixel

Carpaccio z buraków

z rukolą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

175

heart
667 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
100 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1786 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5156 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

80 mililitrów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

250 gramów

100 gramów

60 gramów

150 gramów

1 opakowanie

3 łyżki

3 łyżki

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Buraki umyj, osusz, skrop oliwą (80 ml), posyp rozmarynem oraz tymiankiem Knorr, a także solą morską.

Carpaccio z buraków - Krok 1

Krok 2

Zwiń buraki wraz z przyprawami i oliwą w folię aluminiową i piecz w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku przez ok 90 minut.

Carpaccio z buraków - Krok 2

Krok 3

Po tym czasie wystudź buraki i pokrój w cienkie plasterki.

Carpaccio z buraków - Krok 3

Krok 4

W czasie pieczenia buraków umyj rucolę, oliwki pokrój w plasterki, kapary posiekaj, a ser fetę rozkrusz.

Carpaccio z buraków - Krok 4

Krok 5

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z trzema łyżkami oliwy, wodą i sokiem z cytryny.

Carpaccio z buraków - Krok 5

Krok 6

Plasterki buraków ułóż jeden za drugim na płaskim talerzu, na wierzchu połóż oliwki, kapary rucolę oraz ser feta. Skrop przygotowanym sosem.

Carpaccio z buraków - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Do carpaccio z buraka możesz również dodać uprażone orzechy włoskie lub laskowe.

12

Opinie o przepisie

  • Maria

    Maria , 27.12.2024

    Jedna z moich ulubionych przystawek. Pyszna i już!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamila Kolbuch

    Kamila Kolbuch , 02.11.2022

    Ekstra - u mnie z akcentem chrupkim - prażonymi pistacjami

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aśka

    Aśka , 18.10.2022

    Ta przystawka jest przepyszna, znajomi, którzy nawet nie przepadają za burakiem poprosili mnie o przepis. Czasem zastępuję fetę serem pleśniowym. Polecam też upiec więcej buraków. by mieć je zawsze pod ręką. to carpaccio jest pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ela

    Ela , 25.09.2022

    Buraki pieczone są o wiele lepsze. Proszę spróbować

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wera

    Wera , 20.09.2022

    Carpaccio z buraka robi mega wrażenie na imprezkach. Robię z buraków gotowanych, więc danie jest gotowe w 5 minut. Pyszne!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Jany

    Andrzej Jany , 31.12.2021

    TAK* Używam buraków gotowanych i też wychodzi super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesiek

    Wiesiek , 17.12.2021

    Super pomysł, ja dodaję na wierzch owoce granatu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna

    Katarzyna , 08.12.2021

    Tak. Super pomysł. Do tej pory robiłam tylko buraki, rukola, feta, pestki słonecznika i dyni + sos miodowo-musztardowy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Fijołek

    Magdalena Fijołek , 28.11.2020

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Rogala

    Iwona Rogala , 18.11.2020

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Pluta

    Piotr Pluta , 11.03.2019

    Jadłem już kilka razy pychota!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Daniel S

    Daniel S , 10.03.2019

    zrobię dziś

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Carpaccio z buraków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Carpaccio z buraków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Carpaccio z buraków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Carpaccio z buraków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Carpaccio z buraków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Carpaccio z buraków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Carpaccio z buraków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Burritos
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Carpaccio z burakówCarpaccio z buraków

Klasyczne carpaccio z buraka łączy w sobie prostotę i elegancję. Tym razem prezentujemy tę potrawę w urozmaiconej wersji. Pieczone buraki emanują wyjątkowym aromatem, dzięki czemu pokrojone cienko plastry smakują doskonale. Carpaccio z buraka z fetą, oliwkami i kaparami to pyszna kompozycja, której smaki perfekcyjnie ze sobą współgrają. Rukola sprawia, że całość nabiera wyrazistego charakteru, a sos sałatkowy z dodatkiem cytryny gwarantuje rześkie doznania dla podniebienia. Subtelna słodycz buraka w takim towarzystwie wypada obłędnie!

Dla kogo?

Carpaccio z buraka to przepis, który przypadnie do gustu zwolennikom niebanalnych rozwiązań w kuchni. Lubisz dania, które łączą pozornie przeciwstawne sobie smaki? W takim razie carpaccio z buraka będzie dla Ciebie prawdziwą ucztą kubków smakowych. To także okazja do odkrycia zupełnie nowych doznań kulinarnych. Carpaccio przygotowane wedle naszej receptury pozwoli poznać buraki w zupełnie nowej odsłonie.

Na jaką okazję?

Przepisu na carpaccio z buraka z fetą nie powstydziłby się nawet kuchmistrz! Zaserwuj swoim gościom oryginalne carpaccio z buraka jako przekąskę i zachwyć ich kreatywnością. Wyjątkowy smak i atrakcyjna forma podania sprawdzą się w roli wykwintnej przystawki podczas uroczystego przyjęcia.

Czy wiesz, że?

Danie jest bezmięsną wariacją na temat klasycznego włoskiego carpaccio z wołowiną, ale jesteśmy przekonani, że potrawa zapadnie w pamięć nie tylko wegetarianom. Carpaccio można podawać w towarzystwie parmezanu, mozzarelli oraz orzechów włoskich. Wówczas przysmak zyska delikatniejszy charakter. Zwolennikom łagodnych smaków polecamy zastąpić rukolę roszponką lub młodymi liśćmi szpinaku. 

Dla urozmaicenia:

Chcesz wykorzystać potencjał buraków? Polecamy wypróbować przepis na carpaccio z buraka z soczewicą, granatem i sałatką enoki. Smacznego!