Składniki
2 sztuki
80 mililitrów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
250 gramów
100 gramów
60 gramów
150 gramów
1 opakowanie
3 łyżki
3 łyżki
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Buraki umyj, osusz, skrop oliwą (80 ml), posyp rozmarynem oraz tymiankiem Knorr, a także solą morską.
Krok 2
Zwiń buraki wraz z przyprawami i oliwą w folię aluminiową i piecz w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku przez ok 90 minut.
Krok 3
Po tym czasie wystudź buraki i pokrój w cienkie plasterki.
Krok 4
W czasie pieczenia buraków umyj rucolę, oliwki pokrój w plasterki, kapary posiekaj, a ser fetę rozkrusz.
Krok 5
Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z trzema łyżkami oliwy, wodą i sokiem z cytryny.
Krok 6
Plasterki buraków ułóż jeden za drugim na płaskim talerzu, na wierzchu połóż oliwki, kapary rucolę oraz ser feta. Skrop przygotowanym sosem.
Dobra rada:
Do carpaccio możesz również dodać uprażone orzechy włoskie lub laskowe.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Carpaccio z buraków
Choć nie posiada długiej historii, bez wątpienia cieszy się powodzeniem i dobrą opinią. Kraj, z którego pochodzi, to miejsce kuchennych inspiracji i kultowych przepisów. O czym mowa? Powitaj w swoim domu carpaccio z buraków z rukolą i poczuj w swojej kuchni klimat słonecznych Włoch!
Dla kogo?
Dla osób, które przywiązują wagę do wyglądu dania. Carpaccio z buraków z rukolą łączy w sobie zarazem prostotę i elegancję.
Na jaką okazję?
Carpaccio z buraków z rukolą najczęściej podawane jest w formie przystawki. Tego typu danie dobrze sprawdzi się jako posiłek przed daniem głównym lub jako przekąska.
Czy wiesz, że?
Carpaccio powstało w 1950 roku w Wenecji. Znany włoski restaurator stworzył wtedy potrawę, która przypominała mu dzieła weneckiego malarza renesansowego Vittore Carapccio. Jak widać, sztuka kulinarna czerpie inspiracje nawet z malarstwa!
Dla urozmaicenia:
Do carpaccio z buraków z rukolą możesz dodać również uprażone orzechy włoskie lub laskowe.