Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 opakowanie
3 łyżki
2 łyżki
100 mililitrów
200 mililitrów
1 łyżka
2 łyżki
50 gramów
100 gramów
1 pęczek
300 gramów
1 sztuka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Warzywa umyj, pokrój w gruba kostkę 2 cm na 2. Warzywa delikatnie obtocz w oliwie, oprósz przyprawą do warzyw z grilla. Rozłóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Obok warzyw umieść całą nie obraną główkę czosnku. Warzywa wstaw do nagrzanego do 200*C piekarnika na około 40 minut. Czosnek wyjmij po 20 minutach, obierz, rozetrzyj na miazgę. Zetrzyj ser na tarce, posiekaj natkę pietruszki, posiekaj kapary. Jajko rozmieszaj w miseczce widelcem.
Krok 2
W międzyczasie przygotuj sos. Na patelni rozpuść masło, połącz go z mąką do powstałej w ten sposób zasmażki, dodaj mleko i śmietanę. Sos dokładnie wymieszaj, aby nie powstały gródki i doprowadź do wrzenia, gotuj dwie trzy minuty aż zgęstnieje. Powinien być bardzo gęsty. Do sosu dodaj upieczone warzywa razem z sokiem, roztarty na miazgę czosnek, kapary, ser i natkę pietruszki.
Krok 3
Warzywa sos odstaw do wystudzenia.
Krok 4
Na desce rozwałkuj płat ciasta francuskiego o wymiarach 15 na 15, ciasto posmaruj rozkłóconym jakiem, na środki placka umieść słuszną porcję sosu razem z warzywami około 100g. Końce ciasta zawijaj do środka sklejając jednocześnie brzegi.
Krok 5
Gotowe ciastko posmaruj z wierzchu jajkiem oprósz czarnuszką. Następnie umieść wellingtony na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Piecz w nagrzanym do 200 °C piekarniku przez około 30 minut. Aż ciastka będą rumiane.
Dobra rada:
Do Wellingtonów możesz dodać podsmażone mięso z kurczaka. Będzie wtedy mógł serwować kompletne danie.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Przyprawa do warzyw z grilla Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Warzywny wellington
Za co tak bardzo kochamy sztukę kulinarną? Za różnorodne smaki, a także za… jej nieprzewidywalność. Bazując na oryginalnym przepisie, odtwarzasz daną potrawę, ale to od twojej inwencji zależy jej ostateczny wygląd i smak. Nawet najbardziej tradycyjne danie można przygotować w nowym wydaniu. Nie wierzysz? Mamy coś dla ciebie! Już dziś podaj warzywny wellington. Przepis bez mięsa? Tak też się da! Spróbuj!
Dla kogo?
Dla wegetarian i wszystkich miłośników warzyw. Czas na kolory na talerzu!
Na jaką okazję?
Danie świetnie sprawdzi się podane na obiad. Poznaj moc warzyw i nową wersję tradycyjnej potrawy.
Czy wiesz, że?
Wellington wywodzi się z kuchni brytyjskiej. Główną rolę odgrywa w nim polędwica wołowa. Mięso obtacza się warstwą pasztetu lub farszu grzybowego, a następnie zapieka w cieście francuskim. Potrawa została nazwana na cześć generała, zwycięzcy bitwy pod Waterloo, księcia Wellingtona.
Dla urozmaicenia:
Jeśli nie preferujesz diety wegetariańskiej, do wellingtona warzywnego możesz dodać podsmażone mięso kurczaka.