
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 opakowanie
3 łyżki
2 łyżki
100 mililitrów
200 mililitrów
1 łyżka
2 łyżki
50 gramów
100 gramów
1 pęczek
300 gramów
1 sztuka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Warzywa umyj, pokrój w gruba kostkę 2 cm na 2. Warzywa delikatnie obtocz w oliwie, oprósz przyprawą do warzyw z grilla. Rozłóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Obok warzyw umieść całą nie obraną główkę czosnku. Warzywa wstaw do nagrzanego do 200*C piekarnika na około 40 minut. Czosnek wyjmij po 20 minutach, obierz, rozetrzyj na miazgę. Zetrzyj ser na tarce, posiekaj natkę pietruszki, posiekaj kapary. Jajko rozmieszaj w miseczce widelcem.

Krok 2
W międzyczasie przygotuj sos. Na patelni rozpuść masło, połącz go z mąką do powstałej w ten sposób zasmażki, dodaj mleko i śmietanę. Sos dokładnie wymieszaj, aby nie powstały gródki i doprowadź do wrzenia, gotuj dwie trzy minuty aż zgęstnieje. Powinien być bardzo gęsty. Do sosu dodaj upieczone warzywa razem z sokiem, roztarty na miazgę czosnek, kapary, ser i natkę pietruszki.

Krok 3
Warzywa sos odstaw do wystudzenia.

Krok 4
Na desce rozwałkuj płat ciasta francuskiego o wymiarach 15 na 15, ciasto posmaruj rozkłóconym jakiem, na środki placka umieść słuszną porcję sosu razem z warzywami około 100g. Końce ciasta zawijaj do środka sklejając jednocześnie brzegi.

Krok 5
Gotowe ciastko posmaruj z wierzchu jajkiem oprósz czarnuszką. Następnie umieść wellingtony na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Piecz w nagrzanym do 200 °C piekarniku przez około 30 minut. Aż ciastka będą rumiane.


Dobra rada:
Do Wellingtonów możesz dodać podsmażone mięso z kurczaka. Będzie wtedy mógł serwować kompletne danie.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do warzyw z grilla Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejInne przepisy
Warzywny wellington
Za co tak bardzo kochamy sztukę kulinarną? Za różnorodne smaki, a także za… jej nieprzewidywalność. Bazując na oryginalnym przepisie, odtwarzasz daną potrawę, ale to od twojej inwencji zależy jej ostateczny wygląd i smak. Nawet najbardziej tradycyjne danie można przygotować w nowym wydaniu. Nie wierzysz? Mamy coś dla ciebie! Już dziś podaj warzywny wellington. Przepis bez mięsa? Tak też się da! Spróbuj!
Dla kogo?
Dla wegetarian i wszystkich miłośników warzyw. Czas na kolory na talerzu!
Na jaką okazję?
Danie świetnie sprawdzi się podane na obiad. Poznaj moc warzyw i nową wersję tradycyjnej potrawy.
Czy wiesz, że?
Wellington wywodzi się z kuchni brytyjskiej. Główną rolę odgrywa w nim polędwica wołowa. Mięso obtacza się warstwą pasztetu lub farszu grzybowego, a następnie zapieka w cieście francuskim. Potrawa została nazwana na cześć generała, zwycięzcy bitwy pod Waterloo, księcia Wellingtona.
Dla urozmaicenia:
Jeśli nie preferujesz diety wegetariańskiej, do wellingtona warzywnego możesz dodać podsmażone mięso kurczaka.