Warzywny wellington przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Warzywny wellington

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

31

89 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

135 osób wydrukowało

Pobierz pdf

342 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 opakowanie

3 łyżki

2 łyżki

100 mililitrów

200 mililitrów

1 łyżka

2 łyżki

50 gramów

100 gramów

1 pęczek

300 gramów

1 sztuka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa umyj, pokrój w gruba kostkę 2 cm na 2. Warzywa delikatnie obtocz w oliwie, oprósz przyprawą do warzyw z grilla. Rozłóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Obok warzyw umieść całą nie obraną główkę czosnku. Warzywa wstaw do nagrzanego do 200*C piekarnika na około 40 minut. Czosnek wyjmij po 20 minutach, obierz, rozetrzyj na miazgę. Zetrzyj ser na tarce, posiekaj natkę pietruszki, posiekaj kapary. Jajko rozmieszaj w miseczce widelcem.

Warzywny wellington - Krok 1

Krok 2

W międzyczasie przygotuj sos. Na patelni rozpuść masło, połącz go z mąką do powstałej w ten sposób zasmażki, dodaj mleko i śmietanę. Sos dokładnie wymieszaj, aby nie powstały gródki i doprowadź do wrzenia, gotuj dwie trzy minuty aż zgęstnieje. Powinien być bardzo gęsty. Do sosu dodaj upieczone warzywa razem z sokiem, roztarty na miazgę czosnek, kapary, ser i natkę pietruszki.

Warzywny wellington - Krok 2

Krok 3

Warzywa sos odstaw do wystudzenia.

Warzywny wellington - Krok 3

Krok 4

Na desce rozwałkuj płat ciasta francuskiego o wymiarach 15 na 15, ciasto posmaruj rozkłóconym jakiem, na środki placka umieść słuszną porcję sosu razem z warzywami około 100g. Końce ciasta zawijaj do środka sklejając jednocześnie brzegi.

Warzywny wellington - Krok 4

Krok 5

Gotowe ciastko posmaruj z wierzchu jajkiem oprósz czarnuszką. Następnie umieść wellingtony na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Piecz w nagrzanym do 200 °C piekarniku przez około 30 minut. Aż ciastka będą rumiane.

Warzywny wellington - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do Wellingtonów możesz dodać podsmażone mięso z kurczaka. Będzie wtedy mógł serwować kompletne danie.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Warzywny wellington - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Warzywny wellington - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Warzywny wellington - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Warzywny wellington - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Warzywny wellington - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Warzywny wellington - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Warzywny wellington - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Warzywny wellington - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Warzywny wellingtonWarzywny wellington

Za co tak bardzo kochamy sztukę kulinarną? Za różnorodne smaki, a także za… jej nieprzewidywalność. Bazując na oryginalnym przepisie, odtwarzasz daną potrawę, ale to od twojej inwencji zależy jej ostateczny wygląd i smak. Nawet najbardziej tradycyjne danie można przygotować w nowym wydaniu. Nie wierzysz? Mamy coś dla ciebie! Już dziś podaj warzywny wellington. Przepis bez mięsa? Tak też się da! Spróbuj!

Dla kogo?

Dla wegetarian i wszystkich miłośników warzyw. Czas na kolory na talerzu!

Na jaką okazję?

Danie świetnie sprawdzi się podane na obiad. Poznaj moc warzyw i nową wersję tradycyjnej potrawy.

Czy wiesz, że?

Wellington wywodzi się z kuchni brytyjskiej. Główną rolę odgrywa w nim polędwica wołowa. Mięso obtacza się warstwą pasztetu lub farszu grzybowego, a następnie zapieka w cieście francuskim. Potrawa została nazwana na cześć generała, zwycięzcy bitwy pod Waterloo, księcia Wellingtona.

Dla urozmaicenia:

Jeśli nie preferujesz diety wegetariańskiej, do wellingtona warzywnego możesz dodać podsmażone mięso kurczaka.