Łosoś pod pesto ze szparagami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Łosoś pod pesto ze szparagami

Autor: Kasia G.

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 szczypty

2 łyżki

70 mililitrów

1 szklanka

2 sztuki

50 gramów

50 gramów

4 sztuki

1 sztuka

4 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bazylię, pietruszkę, parmezan, orzechy, oliwę i skruszone kosteczki miksujemy blenderem na gładką pastę.

Krok 2

Rybę wcześniej skropioną cytryną układamy w naczyniu żaroodpornym a na wierzch nakładamy pesto. Posypujemy parmezanem i pieprzem.

Krok 3

Rybę wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy około 25 minut.

Krok 4

Szparagi gotujemy w osolonej wodzie około 2 minuty. Następnie zalewamy je zimną wodą by przerwać proces gotowania. Podajemy razem z łososiem.

Kasia G.

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Łosoś pod pesto ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Łosoś pod pesto ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Łosoś pod pesto ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Łosoś pod pesto ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Łosoś pod pesto ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Łosoś pod pesto ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Łosoś pod pesto ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Łosoś pod pesto ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej