
Składniki
500 gramów
400 gramów
3 łyżki
500 gramów
300 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Oczyść i umyj marchewki. Przekrój wzdłuż. Szparagi umyj, odetnij zdrewniałe końcówki i pokrój na kawałki. Ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
Krok 2
Wymieszaj ziemniaki oraz marchewkę z oliwą oraz dwiema łyżkami przyprawy Knorr i ułóż na dnie naczynia żaroodpornego. Piecz w 180 stopniach przez ok 30 minut.
Krok 3
Teraz wymieszaj kolejne dwie łyżki przyprawy Knorr z oliwą.
Krok 4
Do pieczonych warzyw dodaj szparagi i na wierzchu ułóż łososia. Posmaruj przygotowaną marynatą i piecz przez kolejne 15 minut.

Dobra rada:
Bataty to niezastąpiony składnik w diecie wegetariańskiej– przygotujesz z nich zarówno smakowite sałatki, jak i… ciasta!
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa płatki chili z wędzoną papryką Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Łosoś z wiosennymi warzywami
Pieczony filet z łososia, serwowany z wiosennymi warzywami, takimi jak marchewka, szparagi i bataty, to prawdziwa gratka dla miłośników ryb! Na jego przygotowanie potrzebujesz nie więcej niż wolnego kwadransa. Szybko i smacznie!
Dla kogo?
Łosoś z wiosennymi warzywami to przepis dla każdego miłośnika rybnych specjałów. Ryba i warzywa to dość bezpieczne połączenie. Przepadają za nim nawet wybredni smakosze.
Na jaką okazję?
Wiosenna kolacja w towarzystwie ukochanej osoby – brzmi jak dobry plan? Taka potrawa odnajdzie się w nim znakomicie!
Czy wiesz, że?
Spośród wielu odmian słodkich ziemniaków pochodzący z Indonezji wilec był jedną z najbardziej poszukiwanych. Pomimo wzmianek sięgających 1914 roku jego niezwykłych właściwości nie odkryto aż do początków XXI wieku.
Dla urozmaicenia:
Jeśli nie przepadasz za smakiem łososia, możesz wykorzystać też dorsza albo pstrąga. Wszystkie ryby doskonale komponują się z pieczonymi warzywami.