Łosoś z wiosennymi warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Łosoś z wiosennymi warzywami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

316 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

31 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

400 gramów

4 łyżki

500 gramów

300 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oczyść i umyj marchewki. Przekrój wzdłuż. Szparagi umyj, odetnij zdrewniałe końcówki i pokrój na kawałki. Ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze kawałki.

Krok 2

Wymieszaj ziemniaki oraz marchewkę z oliwą oraz dwiema łyżkami przyprawy Knorr i ułóż na dnie naczynia żaroodpornego. Piecz w 180 stopniach przez ok 30 minut.

Krok 3

Teraz wymieszaj kolejne dwie łyżki przyprawy Knorr z oliwą.

Krok 4

Do pieczonych warzyw dodaj szparagi i na wierzchu ułóż łososia. Posmaruj przygotowaną marynatą i piecz przez kolejne 15 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Bataty to niezastąpiony składnik w diecie wegetariańskiej– przygotujesz z nich zarówno smakowite sałatki, jak i… ciasta!

1

Opinie o przepisie

  • Janusz “JPCannon” Otto-Pawlicki

    Janusz “JPCannon” Otto-Pawlicki , 17.04.2021

    przepyszne!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Łosoś z wiosennymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Łosoś z wiosennymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Łosoś z wiosennymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Łosoś z wiosennymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Łosoś z wiosennymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Łosoś z wiosennymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Łosoś z wiosennymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Łosoś z wiosennymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Charczo
czas przygotowania
110 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Łosoś z wiosennymi warzywamiŁosoś z wiosennymi warzywami

Pieczony filet z łososia, serwowany z wiosennymi warzywami, takimi jak marchewka, szparagi i bataty, to prawdziwa gratka dla miłośników ryb! Na jego przygotowanie potrzebujesz nie więcej niż wolnego kwadransa. Szybko i smacznie!

Dla kogo?

Łosoś z wiosennymi warzywami to przepis dla każdego miłośnika rybnych specjałów. Ryba i warzywa to dość bezpieczne połączenie. Przepadają za nim nawet wybredni smakosze. 

Na jaką okazję?

Wiosenna kolacja w towarzystwie ukochanej osoby – brzmi jak dobry plan? Taka potrawa odnajdzie się w nim znakomicie!

Czy wiesz, że?

Spośród wielu odmian słodkich ziemniaków pochodzący z Indonezji wilec był jedną z najbardziej poszukiwanych. Pomimo wzmianek sięgających 1914 roku jego niezwykłych właściwości nie odkryto aż do początków XXI wieku.

Dla urozmaicenia:

Jeśli nie przepadasz za smakiem łososia, możesz wykorzystać też dorsza albo pstrąga. Wszystkie ryby doskonale komponują się z pieczonymi warzywami.