Sałatka farfalle z suszonymi pomidorami
łatwe
240 osób zapisało

Składniki
400 gramów
8 sztuk
2 opakowania
2 łyżki
2 łyżki
1 szklanka
1 sztuka
20 gramów
6 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj we wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Odcedź i wystudź.

Krok 2
Sosy Knorr wymieszaj z 6 łyżkami wody oraz taką samą ilością oliwy z pomidorów suszonych.

Krok 3
Pomidory pokrój w paski, szpinak również. Cebulę pokrój w piórka, a kawałek parmezanu pokrój na cieniutkie plasterki.

Krok 4
Przełóż do dużej miski wszystkie składniki (oprócz parmezanu), zalej sosem Knorr i wymieszaj. Następnie gotową sałatkę nałóż do salaterki i posyp cienko pokrojonym parmezanem.


Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka farfalle z suszonymi pomidorami
Lubisz makaron i chcesz przygotować przekąskę na jego bazie? Sałatka farfalle z suszonymi pomidorami będzie odpowiednim wyborem. Sprawdzi się jako drugie śniadanie do pracy i jako obiadowy dodatek do pieczonego albo gotowanego mięsa. Zacznij od ugotowania makaronu, by zdążył się schłodzić przed połączeniem wszystkich składników. Nie przelewaj go zimną wodą, wystarczy, że odłożysz go na sitku i ewentualnie skropisz oliwą. Szpinak dokładnie umyj i osusz, większe liście porwij, utnij grube ogonki. Możesz go zastąpić np. roszponką, pokrój także suszone pomidory z zalewy. W piórka podziel czerwoną cebulę (dobra będzie także cukrowa – łagodna i delikatnie słodka). Wymieszaj wszystko razem i polej sosem we włoskim stylu, do przyrządzenia którego doskonale sprawdzi się oliwa z pomidorów suszonych. Dla wzmocnienia smaku, dodaj też kapary, a jeśli wolisz łagodniejsze dodatki, wykorzystaj tylko oliwki. Na koniec dołącz także starty parmezan. Sałatka farfalle z suszonymi pomidorami to szybki sposób na przekąskę – spróbuj i podziel się swoją opinią w komentarzu.