Sałatka farfalle z suszonymi pomidorami
łatwe
239 osób zapisało

Składniki
400 gramów
8 sztuk
2 opakowania
2 łyżki
2 łyżki
1 szklanka
1 sztuka
20 gramów
6 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj we wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Odcedź i wystudź.

Krok 2
Sosy Knorr wymieszaj z 6 łyżkami wody oraz taką samą ilością oliwy z pomidorów suszonych.

Krok 3
Pomidory pokrój w paski, szpinak również. Cebulę pokrój w piórka, a kawałek parmezanu pokrój na cieniutkie plasterki.

Krok 4
Przełóż do dużej miski wszystkie składniki (oprócz parmezanu), zalej sosem Knorr i wymieszaj. Następnie gotową sałatkę nałóż do salaterki i posyp cienko pokrojonym parmezanem.


Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka farfalle z suszonymi pomidorami
Lubisz makaron i chcesz przygotować przekąskę na jego bazie? Sałatka farfalle z suszonymi pomidorami będzie odpowiednim wyborem. Sprawdzi się jako drugie śniadanie do pracy i jako obiadowy dodatek do pieczonego albo gotowanego mięsa. Zacznij od ugotowania makaronu, by zdążył się schłodzić przed połączeniem wszystkich składników. Nie przelewaj go zimną wodą, wystarczy, że odłożysz go na sitku i ewentualnie skropisz oliwą. Szpinak dokładnie umyj i osusz, większe liście porwij, utnij grube ogonki. Możesz go zastąpić np. roszponką, pokrój także suszone pomidory z zalewy. W piórka podziel czerwoną cebulę (dobra będzie także cukrowa – łagodna i delikatnie słodka). Wymieszaj wszystko razem i polej sosem we włoskim stylu, do przyrządzenia którego doskonale sprawdzi się oliwa z pomidorów suszonych. Dla wzmocnienia smaku, dodaj też kapary, a jeśli wolisz łagodniejsze dodatki, wykorzystaj tylko oliwki. Na koniec dołącz także starty parmezan. Sałatka farfalle z suszonymi pomidorami to szybki sposób na przekąskę – spróbuj i podziel się swoją opinią w komentarzu.