Składniki
500 gramów
1 opakowanie
2 pęczki
1 pęczek
5 łyżek
6 łyżek
50 mililitrów
0.5 łyżeczki
4 łyżki
4 łyżki
1 pęczek
0.5 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Natkę pietruszki oraz szpinak umieść w kielichu blendera z 50 ml wody i zmiksuj na gładko.
Krok 2
Zmielone mięso przełóż do miski. Dodaj kumin, kolendrę, szpinak oraz orzechy i 3 łyżki bułki tartej. Wyrób na jednolitą masę.
Krok 3
Z powstałej masy uformuj kulki. Pozostałą tartą bułkę wymieszaj z parmezanem i obtocz w niej kulki.
Krok 4
Gotowe kulki ułóż na blasze wyłożonej pergaminem i wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika. Piecz 25 minut.
Krok 5
Kwaśną śmietanę wymieszaj z posiekaną kolendrą i dopraw do smaku. Upieczone kulki podawaj ze śmietaną oraz np. kawałkami chlebka pita.
Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej