Mięsna zapiekanka z soczewicą i brokułami
łatwe
174 osoby zapisały

Składniki
500 gramów
1 opakowanie
100 gramów
15 sztuk
4 łyżki
2 sztuki
2 sztuki
3 łyżki
1 łyżeczka
2 łyżki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Soczewicę ugotuj do miękkości i odcedź. Brokuły sparz we wrzącej wodzie.
Krok 2
W misce wymieszaj mięso, kumin, Fix Knorr, soczewicę, kolendrę i jajka.
Krok 3
Powstałą masę przełóż do żaroodpornego naczynia, a następnie dodaj do niej brokuły.
Krok 4
Zapiekankę posyp startym serem.
Krok 5
Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 °C i zapiekaj 45 minut.

Dobra rada:
Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Mięsna zapiekanka z soczewicą i brokułami
Zapiekanka to danie, które sprawdzi się zarówno na codzienny, jak i wykwintny obiad. Do jej przygotowania możesz wykorzystać różne składniki, więc każdy znajdzie coś smacznego dla siebie. Wypróbuj na przykład wariantu z tego przepisu. Różyczki świeżego brokułu zblanszuj, umieszczając je na krótki czas we wrzątku. Soczewicę ugotuj do miękkości, a następnie odcedź. Świetnie sprawdzi się zielona, która nie ma tendencji do rozpadania się. Wymieszaj ją w osobnej misce z dowolnym rodzajem mielonego mięsa, kuminem, fixem do gołąbków, świeżą, posiekaną kolendrą i jajkami. Tak przygotowaną masę przełóż do żaroodpornego naczynia i umieść w niej zblanszowane brokuły. Zapiekankę posyp startym serem żółtym. Może to być gouda, edamski czy radamer. Wstaw ją do dobrze nagrzanego piekarnika i piecz przez sugerowany czas. W efekcie otrzymasz wyjątkowo smaczną potrawę. Podawaj ją z prostą sałatką na bazie miksu różnych gatunków sałat i świeżych warzyw. Przetestuj nasz przepis przy najbliższej okazji. Udanego gotowania.