Mięsna zapiekanka z soczewicą i brokułami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Mięsna zapiekanka z soczewicą i brokułami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

138 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

167 osób wydrukowało

Pobierz pdf

172 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

100 gramów

15 sztuk

4 łyżki

2 sztuki

2 sztuki

3 łyżki

1 łyżeczka

2 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Soczewicę ugotuj do miękkości i odcedź. Brokuły sparz we wrzącej wodzie.

Krok 2

W misce wymieszaj mięso, kumin, Fix Knorr, soczewicę, kolendrę i jajka.

Krok 3

Powstałą masę przełóż do żaroodpornego naczynia, a następnie dodaj do niej brokuły.

Krok 4

Zapiekankę posyp startym serem.

Krok 5

Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 °C i zapiekaj 45 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

1

Opinie o przepisie

  • Patrycja Borowiak

    Patrycja Borowiak , 13.05.2015

    W krok po kroku autor zapomniał wspomnieć o cebuli i koncentracie ;)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mięsna zapiekanka z soczewicą i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mięsna zapiekanka z soczewicą i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mięsna zapiekanka z soczewicą i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mięsna zapiekanka z soczewicą i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mięsna zapiekanka z soczewicą i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mięsna zapiekanka z soczewicą i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mięsna zapiekanka z soczewicą i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Mięsna zapiekanka z soczewicą i brokułami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Mięsna zapiekanka z soczewicą i brokułamiMięsna zapiekanka z soczewicą i brokułami

Zapiekanka to danie, które sprawdzi się zarówno na codzienny, jak i wykwintny obiad. Do jej przygotowania możesz wykorzystać różne składniki, więc każdy znajdzie coś smacznego dla siebie. Wypróbuj na przykład wariantu z tego przepisu. Różyczki świeżego brokułu zblanszuj, umieszczając je na krótki czas we wrzątku. Soczewicę ugotuj do miękkości, a następnie odcedź. Świetnie sprawdzi się zielona, która nie ma tendencji do rozpadania się. Wymieszaj ją w osobnej misce z dowolnym rodzajem mielonego mięsa, kuminem, fixem do gołąbków, świeżą, posiekaną kolendrą i jajkami. Tak przygotowaną masę przełóż do żaroodpornego naczynia i umieść w niej zblanszowane brokuły. Zapiekankę posyp startym serem żółtym. Może to być gouda, edamski czy radamer. Wstaw ją do dobrze nagrzanego piekarnika i piecz przez sugerowany czas. W efekcie otrzymasz wyjątkowo smaczną potrawę. Podawaj ją z prostą sałatką na bazie miksu różnych gatunków sałat i świeżych warzyw. Przetestuj nasz przepis przy najbliższej okazji. Udanego gotowania.