Mięsna zapiekanka z soczewicą i brokułami
łatwe
172 osoby zapisały

Składniki
500 gramów
1 opakowanie
100 gramów
15 sztuk
4 łyżki
2 sztuki
2 sztuki
3 łyżki
1 łyżeczka
2 łyżki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Soczewicę ugotuj do miękkości i odcedź. Brokuły sparz we wrzącej wodzie.
Krok 2
W misce wymieszaj mięso, kumin, Fix Knorr, soczewicę, kolendrę i jajka.
Krok 3
Powstałą masę przełóż do żaroodpornego naczynia, a następnie dodaj do niej brokuły.
Krok 4
Zapiekankę posyp startym serem.
Krok 5
Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 °C i zapiekaj 45 minut.

Dobra rada:
Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Mięsna zapiekanka z soczewicą i brokułami
Zapiekanka to danie, które sprawdzi się zarówno na codzienny, jak i wykwintny obiad. Do jej przygotowania możesz wykorzystać różne składniki, więc każdy znajdzie coś smacznego dla siebie. Wypróbuj na przykład wariantu z tego przepisu. Różyczki świeżego brokułu zblanszuj, umieszczając je na krótki czas we wrzątku. Soczewicę ugotuj do miękkości, a następnie odcedź. Świetnie sprawdzi się zielona, która nie ma tendencji do rozpadania się. Wymieszaj ją w osobnej misce z dowolnym rodzajem mielonego mięsa, kuminem, fixem do gołąbków, świeżą, posiekaną kolendrą i jajkami. Tak przygotowaną masę przełóż do żaroodpornego naczynia i umieść w niej zblanszowane brokuły. Zapiekankę posyp startym serem żółtym. Może to być gouda, edamski czy radamer. Wstaw ją do dobrze nagrzanego piekarnika i piecz przez sugerowany czas. W efekcie otrzymasz wyjątkowo smaczną potrawę. Podawaj ją z prostą sałatką na bazie miksu różnych gatunków sałat i świeżych warzyw. Przetestuj nasz przepis przy najbliższej okazji. Udanego gotowania.