Mięsna zapiekanka z soczewicą i brokułami
łatwe
140 osób zapisało
Składniki
500 gramów
1 opakowanie
100 gramów
15 sztuk
4 łyżki
2 sztuki
2 sztuki
3 łyżki
1 łyżeczka
2 łyżki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Soczewicę ugotuj do miękkości i odcedź. Brokuły sparz we wrzącej wodzie.
Krok 2
W misce wymieszaj mięso, kumin, Fix Knorr, soczewicę, kolendrę i jajka.
Krok 3
Powstałą masę przełóż do żaroodpornego naczynia, a następnie dodaj do niej brokuły.
Krok 4
Zapiekankę posyp startym serem.
Krok 5
Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 °C i zapiekaj 45 minut.
Dobra rada:
Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Mięsna zapiekanka z soczewicą i brokułami
Zapiekanka to danie, które sprawdzi się zarówno na codzienny, jak i wykwintny obiad. Do jej przygotowania możesz wykorzystać różne składniki, więc każdy znajdzie coś smacznego dla siebie. Wypróbuj na przykład wariantu z tego przepisu. Różyczki świeżego brokułu zblanszuj, umieszczając je na krótki czas we wrzątku. Soczewicę ugotuj do miękkości, a następnie odcedź. Świetnie sprawdzi się zielona, która nie ma tendencji do rozpadania się. Wymieszaj ją w osobnej misce z dowolnym rodzajem mielonego mięsa, kuminem, fixem do gołąbków, świeżą, posiekaną kolendrą i jajkami. Tak przygotowaną masę przełóż do żaroodpornego naczynia i umieść w niej zblanszowane brokuły. Zapiekankę posyp startym serem żółtym. Może to być gouda, edamski czy radamer. Wstaw ją do dobrze nagrzanego piekarnika i piecz przez sugerowany czas. W efekcie otrzymasz wyjątkowo smaczną potrawę. Podawaj ją z prostą sałatką na bazie miksu różnych gatunków sałat i świeżych warzyw. Przetestuj nasz przepis przy najbliższej okazji. Udanego gotowania.