Zupa charczo - przepis: gruzińska, pikantna | Przepisy.pl pixel

Charczo

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

143

heart
439 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
110 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

780 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4418 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.7 kilograma

2 łyżki

2 sztuki

1 łyżka

1 łyżeczka

150 gramów

1 sztuka

1 sztuka

0.5 sztuki

1 sztuka

1 pęczek

1 pęczek

1 pęczek

2 listków

5 ziaren

450 gramów

2 łyżki

3 łyżeczki

1 łyżeczka

0.5 szklanki

4 sztuki

2 łyżeczki

5 łyżek

50 mililitrów

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso potnij w małą kostkę, nieco drobniej niż na gulasz, oprósz przyprawą do mięsa odstaw na chwilę na bok. Posiekaj zieleninę (kolendrę, natkę pietruszki oraz estragon). Posiekaj czosnek, cebule i pora pokrój w kosteczkę. Włoszczyznę zetrzyj na tarce.

Charczo - Krok 1

Krok 2

Na dno dużego gara wlej oliwę, wrzuć do niej cebulę i pora, czosnek zeszklij, aż prawie zacznie zmieniać kolor. Dodaj mąkę i dokładnie rozmieszaj. Dodaj pozostałą włoszczyznę oraz paprykę w proszku. Wszystko razem smaż dłuższą chwilę, aż warzywa zaczną przywierać do dna garnka.

Charczo - Krok 2

Krok 3

Dodaj wtedy koncentrat pomidorowy, puszkę pomidorów. Do garnka wlej około 2 litrów wody, zacznij gotować zupę. W międzyczasie na oddzielnej patelni porcjami podsmażaj mięso. Gdy będzie zupełnie suche i lekko zbrązowieje, dodawaj je do zupy. Na sam koniec na patelnię po smażeniu mięsa wlej kilka dużych łyżek zupy, żeby „zdeglasować” to, co przywarło do dna patelni. Pogotuj wszystko razem chwilę i przelej z powrotem do garnka, dodaj ocet, adżikę.

Charczo - Krok 3

Krok 4

Całość gotuj chwilę, zbierz powstałą pianę. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe, mieloną kolendrę, koper włoski oraz orzechy. Wszystko razem gotuj około 40 minut, aż mięso zrobi się nieco miększe. Dodaj ryż i gotuj wszystko razem kolejne 40 minut, uważając, żeby zupa nie przywarła do dna garnka. Gotową zupę dopraw do smaku garścią zieleniny.

Charczo - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Gruzini dodają do tej zupy suszony miąższ z winogron, regulując w ten sposób kwasowość – słodkość zupy. Możesz go zastąpić garścią suszonych rodzynek zmiksowanych z częścią zupy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Charczo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Charczo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Charczo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Charczo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Charczo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Charczo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Charczo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Charczo - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - CharczoCharczo

Gruzini każdy posiłek traktują jako okazję do spotkania i wspólnego spędzania czasu. Biorąc pod uwagę ich narodowe przysmaki, od stołu wręcz nie można się oderwać! Charczo, czyli gęsta zupa gulaszowa, może być przebojem również na naszych domowych stołach.

Dla kogo?

Wyrazisty smak zupy przekona też do siebie wszystkich, którzy nie stronią od pikanterii w kuchni. Będzie gorąco!

Na jaką okazję?

Użycie nieco mniejszej liczby ostrych dodatków złagodzi smak zupy, więc z powodzeniem zaserwujesz charczo podczas rodzinnego obiadu. Gruzińska potrawa jednogarnkowa zastąpi strogonowa w trakcie większej uroczystości.

Czy wiesz, że?

Pierwsze przepisy na charczo zawierały mięso z kurczaka. Z biegiem czasu Gruzini rozsmakowali się w wołowinie i uczynili z niej składnik obowiązkowy.

Dla urozmaicenia:

Ryż to nie wszystko! Z charczo doskonale komponuje się także polenta oraz jej gruzińska wersja o nazwie „gomi”.