Składniki
1 kilogram
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 opakowanie
100 gramów
100 mililitrów
200 mililitrów
1 szczypta
2 sztuki
2 sztuki
2 sztuki
10 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyj i obierz warzywa, zalej je, wraz z porcją rosołową z kurczaka, jednym litrem zimnej wody. Następnie doprowadź do wrzenia.
Krok 2
Do powstałego wywaru dodaj szklankę piwa i jedną lub dwie torebki Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr (w zależności od ilości bulionu), całość gotuj chwilę na ogniu. Dopraw szczyptą gałki muszkatołowej i zabiel śmietaną.
Krok 3
Pokrój łodygi selera i ser pleśniowy w kostkę. Podsmaż selera na patelni tak, aby się zeszklił.
Krok 4
Nalej zupę do talerza, na środek nałóż seler i ser pleśniowy oraz kilka kawałków skruszonych orzechów włoskich. Rada: Dodając piwo wzbogacisz smak zupy. Piwo gotując się w zupie pozbędzie się alkoholu, a pozostawi jedynie swój aromat.
Krok 5
Zbierz powstałą pianę, dodaj przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy oraz pieprz) i ugotuj wywar, następnie przecedź go.
Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej