Zupa grzybowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa grzybowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

26

heart
315 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

134 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

198 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 sztuki

1 opakowanie

100 gramów

3 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

0.5 sztuki

0.5 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

3 sztuki

100 mililitrów

1 łyżeczka

2 litry

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Włóż do garnka umytego kurczaka i całość zalej około 2 litrami zimnej wody. Gdy wywar się zagotuje - zbierz i usuń szumowinę. Dodaj przyprawy i czosnek.

Krok 2

Namocz grzyby przez około 20 minut w ciepłej wodzie, następnie pokrój w cienkie plastry i dodaj do wywaru.

Krok 3

Obierz i umyj warzywa. Ziemniaki pokrój w kostkę, natomiast pozostałe warzywa zetrzyj lub pokrój w cienkie plastry i dodaj do zupy. Całość gotuj na wolnym ogniu około 60 minut.

Krok 4

Dodaj do gotowego wywaru Zupę grzybową Knorr, przygotowaną zgodnie z przepisem na opakowaniu. Poprawi ona smak, aromat, a także konsystencję twojej zupy.

Krok 5

Przed podaniem zapraw całość śmietaną i dodaj trochę majeranku.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa grzybowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa grzybowaZupa grzybowa

Chcesz zaskoczyć domowników aromatyczną, rozgrzewającą zupą? Zaserwuj im zupę grzybową! Możesz ją przygotować na wiele różnych sposobów – z grzybów suszonych lub świeżych, wykorzystując mieszankę leśnych gatunków lub ograniczyć się do jednego, ulubionego. Świetnie sprawdzą się tu zarówno maślaki, jak i borowiki, podgrzybki czy kurki. Zupę tą możesz przygotować również w unowocześnionej wersji z dodatkiem suszonych jabłek oraz śliwek – z tymi owocami to doskonały pomysł na jesienny obiad. Jako dodatek do zupy grzybowej możesz wykorzystać również szpinak lub wędzonego łososia. Aby jeszcze lepiej wydobyć aromat grzybów, po oczyszczeniu pokrój je na plasterki, a następnie podsmaż na maśle z drobno posiekaną cebulą. Zupę grzybową możesz serwować z ziemniakami, makaronem, kaszą, grzankami z chleba lub groszkiem ptysiowym. Do jej doprawienia wykorzystaj świeżą lub suszoną bazylię, estragon, tymianek albo lubczyk. Zioła te dodaj na sam koniec gotowania.