Składniki
60 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zalej grzyby około 1/2 litra ciepłej wody, dodaj kostkę Bulionu grzybowego Knorr i mocz 2 godziny albo całą noc. Następnie grzyby ugotuj do miękkości w wodzie, w której się moczyły.
Krok 2
Pokrój miękkie grzyby w paski. Wywar odparuj tak, by zostało ćwierć litra. Przecedź przez gęste sito.
Krok 3
Posiekaj cebulę i drobno pokrój marchew. Rozgrzej masło, cebulę i marchew duś 5 - 8 minut. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
Krok 4
Zalej gorącym bulionem, wlej wywar z grzybów i gotuj pod przykryciem 20 minut. Pod koniec gotowania dodaj grzyby, dopraw do smaku jeśli uznasz, że jest to konieczne.
Dobra rada:
Podawaj z kluskami, łazankami, zacierką, kluskami kładzionymi czy też kaszą perłową.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gabriel - zupa grzybowa
Pyszna, pachnąca suszonymi grzybami potrawa, która sprawdzi się nie tylko podczas świąt Bożego Narodzenia. Gabriel – ta zupa grzybowa przyrządzana jest na bulionie grzybowym z dodatkiem cebuli duszonej na tłuszczu z marchewką. Do warzyw dodaje się namoczone wcześniej, ugotowane i pokrojone grzyby, a całość doprawia się według uznania. Sprawdzą się takie dodatki, jak np. majeranek, tymianek, rozmaryn czy kminek. Zupa będzie świetnie smakować z łazankami, kluskami kładzionymi lub kaszą. Jako dodatek do niej wykorzystuje się również ziemniaki. Pasują zarówno gotowane, pokrojone w kostkę, jak i w formie purée. Serwuj zupę z kleksem gęstej śmietany, ozdobionym świeżym tymiankiem, bazylią lub natką pietruszki. Możesz też podawać ją z ciastem francuskim nadziewanym kiszoną kapustą i grzybami lub zapieczonym z cebulą oraz ziołami. Dobrze będzie się komponować także z pajdą wiejskiego chleba. Proponowana zupa grzybowa to pełne świątecznych aromatów danie na gorąco. Wykorzystaj podany przepis i ciesz się jej smakiem.