
Składniki
60 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zalej grzyby około 1/2 litra ciepłej wody, dodaj kostkę Bulionu grzybowego Knorr i mocz 2 godziny albo całą noc. Następnie grzyby ugotuj do miękkości w wodzie, w której się moczyły.
Krok 2
Pokrój miękkie grzyby w paski. Wywar odparuj tak, by zostało ćwierć litra. Przecedź przez gęste sito.
Krok 3
Posiekaj cebulę i drobno pokrój marchew. Rozgrzej masło, cebulę i marchew duś 5 - 8 minut. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
Krok 4
Zalej gorącym bulionem, wlej wywar z grzybów i gotuj pod przykryciem 20 minut. Pod koniec gotowania dodaj grzyby, dopraw do smaku jeśli uznasz, że jest to konieczne.

Dobra rada:
Podawaj z kluskami, łazankami, zacierką, kluskami kładzionymi czy też kaszą perłową.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gabriel - zupa grzybowa
Pyszna, pachnąca suszonymi grzybami potrawa, która sprawdzi się nie tylko podczas świąt Bożego Narodzenia. Gabriel – ta zupa grzybowa przyrządzana jest na bulionie grzybowym z dodatkiem cebuli duszonej na tłuszczu z marchewką. Do warzyw dodaje się namoczone wcześniej, ugotowane i pokrojone grzyby, a całość doprawia się według uznania. Sprawdzą się takie dodatki, jak np. majeranek, tymianek, rozmaryn czy kminek. Zupa będzie świetnie smakować z łazankami, kluskami kładzionymi lub kaszą. Jako dodatek do niej wykorzystuje się również ziemniaki. Pasują zarówno gotowane, pokrojone w kostkę, jak i w formie purée. Serwuj zupę z kleksem gęstej śmietany, ozdobionym świeżym tymiankiem, bazylią lub natką pietruszki. Możesz też podawać ją z ciastem francuskim nadziewanym kiszoną kapustą i grzybami lub zapieczonym z cebulą oraz ziołami. Dobrze będzie się komponować także z pajdą wiejskiego chleba. Proponowana zupa grzybowa to pełne świątecznych aromatów danie na gorąco. Wykorzystaj podany przepis i ciesz się jej smakiem.