Gabriel - zupa grzybowa przepis – Zobacz na przepisy.pl

Gabriel - zupa grzybowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

364 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

76 osób wydrukowało

Pobierz pdf

126 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

60 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zalej grzyby około 1/2 litra ciepłej wody, dodaj kostkę Bulionu grzybowego Knorr i mocz 2 godziny albo całą noc. Następnie grzyby ugotuj do miękkości w wodzie, w której się moczyły.

Krok 2

Pokrój miękkie grzyby w paski. Wywar odparuj tak, by zostało ćwierć litra. Przecedź przez gęste sito.

Krok 3

Posiekaj cebulę i drobno pokrój marchew. Rozgrzej masło, cebulę i marchew duś 5 - 8 minut. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

Krok 4

Zalej gorącym bulionem, wlej wywar z grzybów i gotuj pod przykryciem 20 minut. Pod koniec gotowania dodaj grzyby, dopraw do smaku jeśli uznasz, że jest to konieczne.

przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj z kluskami, łazankami, zacierką, kluskami kładzionymi czy też kaszą perłową.

1

Opinie o przepisie

  • Krzysztof Bączek

    Krzysztof Bączek , 30.10.2018

    A ile dodać tego bulionu i jakiego bo w przepisie zabrakło? jest napisane: Zalej gorącym bulionem, wlej wywar z grzybów i gotuj pod przykryciem 20 minut. Pod koniec gotowania dodaj grzyby, dopraw do smaku jeśli uznasz, że jest to konieczne.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gabriel - zupa grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gabriel - zupa grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gabriel - zupa grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gabriel - zupa grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gabriel - zupa grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gabriel - zupa grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gabriel - zupa grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa grzybowa
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gabriel - zupa grzybowaGabriel - zupa grzybowa

Pyszna, pachnąca suszonymi grzybami potrawa, która sprawdzi się nie tylko podczas świąt Bożego Narodzenia. Gabriel – ta zupa grzybowa przyrządzana jest na bulionie grzybowym z dodatkiem cebuli duszonej na tłuszczu z marchewką. Do warzyw dodaje się namoczone wcześniej, ugotowane i pokrojone grzyby, a całość doprawia się według uznania. Sprawdzą się takie dodatki, jak np. majeranek, tymianek, rozmaryn czy kminek. Zupa będzie świetnie smakować z łazankami, kluskami kładzionymi lub kaszą. Jako dodatek do niej wykorzystuje się również ziemniaki. Pasują zarówno gotowane, pokrojone w kostkę, jak i w formie purée. Serwuj zupę z kleksem gęstej śmietany, ozdobionym świeżym tymiankiem, bazylią lub natką pietruszki. Możesz też podawać ją z ciastem francuskim nadziewanym kiszoną kapustą i grzybami lub zapieczonym z cebulą oraz ziołami. Dobrze będzie się komponować także z pajdą wiejskiego chleba. Proponowana zupa grzybowa to pełne świątecznych aromatów danie na gorąco. Wykorzystaj podany przepis i ciesz się jej smakiem.