Gabriel - zupa grzybowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gabriel - zupa grzybowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

371 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

79 osób wydrukowało

Pobierz pdf

140 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

60 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zalej grzyby około 1/2 litra ciepłej wody, dodaj kostkę Bulionu grzybowego Knorr i mocz 2 godziny albo całą noc. Następnie grzyby ugotuj do miękkości w wodzie, w której się moczyły.

Krok 2

Pokrój miękkie grzyby w paski. Wywar odparuj tak, by zostało ćwierć litra. Przecedź przez gęste sito.

Krok 3

Posiekaj cebulę i drobno pokrój marchew. Rozgrzej masło, cebulę i marchew duś 5 - 8 minut. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

Krok 4

Zalej gorącym bulionem, wlej wywar z grzybów i gotuj pod przykryciem 20 minut. Pod koniec gotowania dodaj grzyby, dopraw do smaku jeśli uznasz, że jest to konieczne.

przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj z kluskami, łazankami, zacierką, kluskami kładzionymi czy też kaszą perłową.

1

Opinie o przepisie

  • Krzysztof Bączek

    Krzysztof Bączek , 30.10.2018

    A ile dodać tego bulionu i jakiego bo w przepisie zabrakło? jest napisane: Zalej gorącym bulionem, wlej wywar z grzybów i gotuj pod przykryciem 20 minut. Pod koniec gotowania dodaj grzyby, dopraw do smaku jeśli uznasz, że jest to konieczne.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gabriel - zupa grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gabriel - zupa grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gabriel - zupa grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gabriel - zupa grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gabriel - zupa grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gabriel - zupa grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gabriel - zupa grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gabriel - zupa grzybowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa grzybowa
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.

Czytaj więcej

Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gabriel - zupa grzybowaGabriel - zupa grzybowa

Pyszna, pachnąca suszonymi grzybami potrawa, która sprawdzi się nie tylko podczas świąt Bożego Narodzenia. Gabriel – ta zupa grzybowa przyrządzana jest na bulionie grzybowym z dodatkiem cebuli duszonej na tłuszczu z marchewką. Do warzyw dodaje się namoczone wcześniej, ugotowane i pokrojone grzyby, a całość doprawia się według uznania. Sprawdzą się takie dodatki, jak np. majeranek, tymianek, rozmaryn czy kminek. Zupa będzie świetnie smakować z łazankami, kluskami kładzionymi lub kaszą. Jako dodatek do niej wykorzystuje się również ziemniaki. Pasują zarówno gotowane, pokrojone w kostkę, jak i w formie purée. Serwuj zupę z kleksem gęstej śmietany, ozdobionym świeżym tymiankiem, bazylią lub natką pietruszki. Możesz też podawać ją z ciastem francuskim nadziewanym kiszoną kapustą i grzybami lub zapieczonym z cebulą oraz ziołami. Dobrze będzie się komponować także z pajdą wiejskiego chleba. Proponowana zupa grzybowa to pełne świątecznych aromatów danie na gorąco. Wykorzystaj podany przepis i ciesz się jej smakiem.