Gabriel - zupa grzybowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gabriel - zupa grzybowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

380 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

85 osób wydrukowało

Pobierz pdf

167 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

60 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zalej grzyby około 1/2 litra ciepłej wody, dodaj kostkę Bulionu grzybowego Knorr i mocz 2 godziny albo całą noc. Następnie grzyby ugotuj do miękkości w wodzie, w której się moczyły.

Krok 2

Pokrój miękkie grzyby w paski. Wywar odparuj tak, by zostało ćwierć litra. Przecedź przez gęste sito.

Krok 3

Posiekaj cebulę i drobno pokrój marchew. Rozgrzej masło, cebulę i marchew duś 5 - 8 minut. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

Krok 4

Zalej gorącym bulionem, wlej wywar z grzybów i gotuj pod przykryciem 20 minut. Pod koniec gotowania dodaj grzyby, dopraw do smaku jeśli uznasz, że jest to konieczne.

przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj z kluskami, łazankami, zacierką, kluskami kładzionymi czy też kaszą perłową.

1

Opinie o przepisie

  • Krzysztof Bączek

    Krzysztof Bączek , 30.10.2018

    A ile dodać tego bulionu i jakiego bo w przepisie zabrakło? jest napisane: Zalej gorącym bulionem, wlej wywar z grzybów i gotuj pod przykryciem 20 minut. Pod koniec gotowania dodaj grzyby, dopraw do smaku jeśli uznasz, że jest to konieczne.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gabriel - zupa grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gabriel - zupa grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gabriel - zupa grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gabriel - zupa grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gabriel - zupa grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gabriel - zupa grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gabriel - zupa grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gabriel - zupa grzybowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gabriel - zupa grzybowaGabriel - zupa grzybowa

Pyszna, pachnąca suszonymi grzybami potrawa, która sprawdzi się nie tylko podczas świąt Bożego Narodzenia. Gabriel – ta zupa grzybowa przyrządzana jest na bulionie grzybowym z dodatkiem cebuli duszonej na tłuszczu z marchewką. Do warzyw dodaje się namoczone wcześniej, ugotowane i pokrojone grzyby, a całość doprawia się według uznania. Sprawdzą się takie dodatki, jak np. majeranek, tymianek, rozmaryn czy kminek. Zupa będzie świetnie smakować z łazankami, kluskami kładzionymi lub kaszą. Jako dodatek do niej wykorzystuje się również ziemniaki. Pasują zarówno gotowane, pokrojone w kostkę, jak i w formie purée. Serwuj zupę z kleksem gęstej śmietany, ozdobionym świeżym tymiankiem, bazylią lub natką pietruszki. Możesz też podawać ją z ciastem francuskim nadziewanym kiszoną kapustą i grzybami lub zapieczonym z cebulą oraz ziołami. Dobrze będzie się komponować także z pajdą wiejskiego chleba. Proponowana zupa grzybowa to pełne świątecznych aromatów danie na gorąco. Wykorzystaj podany przepis i ciesz się jej smakiem.