Zupa grzybowa kremowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa grzybowa kremowa

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

11

267 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

56 osób wydrukowało

Pobierz pdf

181 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

500 mililitrów

1 opakowanie

0.5 szklanki

300 mililitrów

2 sztuki

20 mililitrów

2 sztuki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebule pokrój w kostkę. Podsmaż na oleju, dodaj czosnek smaż chwilę.

Zupa grzybowa kremowa - Krok 1

Krok 2

Zupę Knorr rozprowadź ze śmietaną i wywarem. Dodaj do garnka, doprowadź do wrzenia – gotuj jeszcze na wolnym ogniu około 3 minut.

Zupa grzybowa kremowa - Krok 2

Krok 3

W osobnym naczyniu rozmieszaj żółtka z piwem. Dodaj do gotującej się zupy. Zupę odstaw na bok. Dokładnie mieszaj przez chwilę, do momentu, kiedy zupa zrobi się aksamitnie gęsta.

Zupa grzybowa kremowa - Krok 3

Krok 4

Kabanosy pokrój w plastry, podsmaż na patelni. Szczypior posiekaj.

Zupa grzybowa kremowa - Krok 4

Krok 5

Zupę podawaj w płaskim naczyniu, z porcją kabanosów wyłożonych na środek talerza, posypaną szczypiorkiem.

Zupa grzybowa kremowa - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa grzybowa kremowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa grzybowa kremowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa grzybowa kremowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa grzybowa kremowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa grzybowa kremowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa grzybowa kremowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa grzybowa kremowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa grzybowa kremowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...

Czytaj więcej

Ciągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa grzybowa kremowaZupa grzybowa kremowa

Piwo, kabanos, grzyby i wywar to składniki, które będą ci potrzebne do przygotowania kremowej zupy grzybowej. Inspiracją do stworzenia tego przepisu jest oczywiście niemiecka Bawaria, region słynący z dobrego piwa i wyśmienitych kiełbas. Zasmakuje wszystkim wielbicielom biesiadowania z kuflem w ręku, ale nie tylko. Piwo to wspaniały dodatek do wielu potraw – nadaje charakteru grillowanym mięsom, gęstym zupom czy gulaszom, doskonale pasuje też do dań z kapustą i grzybami. By zrobić kremową zupę grzybową, pół szklanki ciemnego piwa, najlepiej z lokalnego browaru, połącz z żółtkami jaj. Dodając taką mieszankę do przygotowanej wcześniej zupy, uzyskasz aksamitny krem. Typową dla tego przepisu kiełbasę proponujemy zastąpić kabanosem. Jeśli dodatkowo pokroisz go w plastry i ułożysz na powierzchni zupy, danie będzie wyglądało bardzo elegancko.