Zupa grzybowa kremowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa grzybowa kremowa

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

11

328 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

57 osób wydrukowało

Pobierz pdf

203 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

500 mililitrów

1 opakowanie

0.5 szklanki

300 mililitrów

2 sztuki

20 mililitrów

2 sztuki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebule pokrój w kostkę. Podsmaż na oleju, dodaj czosnek smaż chwilę.

Zupa grzybowa kremowa - Krok 1

Krok 2

Zupę Knorr rozprowadź ze śmietaną i wywarem. Dodaj do garnka, doprowadź do wrzenia – gotuj jeszcze na wolnym ogniu około 3 minut.

Zupa grzybowa kremowa - Krok 2

Krok 3

W osobnym naczyniu rozmieszaj żółtka z piwem. Dodaj do gotującej się zupy. Zupę odstaw na bok. Dokładnie mieszaj przez chwilę, do momentu, kiedy zupa zrobi się aksamitnie gęsta.

Zupa grzybowa kremowa - Krok 3

Krok 4

Kabanosy pokrój w plastry, podsmaż na patelni. Szczypior posiekaj.

Zupa grzybowa kremowa - Krok 4

Krok 5

Zupę podawaj w płaskim naczyniu, z porcją kabanosów wyłożonych na środek talerza, posypaną szczypiorkiem.

Zupa grzybowa kremowa - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa grzybowa kremowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa grzybowa kremowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa grzybowa kremowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa grzybowa kremowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa grzybowa kremowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa grzybowa kremowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa grzybowa kremowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa grzybowa kremowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa grzybowa kremowaZupa grzybowa kremowa

Piwo, kabanos, grzyby i wywar to składniki, które będą ci potrzebne do przygotowania kremowej zupy grzybowej. Inspiracją do stworzenia tego przepisu jest oczywiście niemiecka Bawaria, region słynący z dobrego piwa i wyśmienitych kiełbas. Zasmakuje wszystkim wielbicielom biesiadowania z kuflem w ręku, ale nie tylko. Piwo to wspaniały dodatek do wielu potraw – nadaje charakteru grillowanym mięsom, gęstym zupom czy gulaszom, doskonale pasuje też do dań z kapustą i grzybami. By zrobić kremową zupę grzybową, pół szklanki ciemnego piwa, najlepiej z lokalnego browaru, połącz z żółtkami jaj. Dodając taką mieszankę do przygotowanej wcześniej zupy, uzyskasz aksamitny krem. Typową dla tego przepisu kiełbasę proponujemy zastąpić kabanosem. Jeśli dodatkowo pokroisz go w plastry i ułożysz na powierzchni zupy, danie będzie wyglądało bardzo elegancko.