
Składniki
2 sztuki
1 opakowanie
1 łyżka
1 szczypta
1 łyżka
1 sztuka
2 łyżki
500 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przekrój pory wzdłuż, a następnie pokrój je w paski.

Krok 2
Rozgrzej tłuszcz i podsmaż pory przez 5 minut.

Krok 3
Dodaj 500 mililitrów zimnej wody i wsyp zawartość torebki zupy borowikowej Knorr, po czym gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut.

Krok 4
Pokrój pieczarki w plastry i podsmaż je na tłuszczu. Następnie przypraw odrobiną soli i pieprzu oraz szczyptą tymianku.

Krok 5
Do gotowej zupy dodaj pieczarki, śmietanę i udekoruj ją posiekaną natką.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa borowikowa
To danie rozgrzewa nawet w najbardziej pochmurny, jesienny dzień, ale dzięki Knorr, zupę borowikową zrobisz kiedy tylko przyjdzie ci na nią ochota, także poza sezonem grzybowym. Zupa borowikowa wzbogacona smakiem porów i pieczarek to idealna propozycja obiadowa dla całej rodziny. Przygotujesz ją łatwo i szybko – całość nie zajmie więcej niż 30 minut. Ważnym składnikiem, który urozmaica tradycyjny przepis na zupę borowikową jest por. Po ugotowaniu por ma jedwabistą konsystencję i delikatny smak, jednak ważne jest, aby wcześniej został odpowiednio oczyszczony i pokrojony Najpierw odetnij korzeń pora, a następnie twardą i suchą część na górze – ciemnozielone listki nie muszą jednak lądować w koszu, możesz je wykorzystać dodając je do rosołu lub bulionu, aby nadać mu niezwykły aromat. Środkową część pora wystarczy przekroić wzdłuż, umyć pod bieżącą wodą, a następnie pokroić w paski. Jeszcze podsmażone pieczarki, szczypta tymianku i pyszna, jesienna zupa borowikowa gotowa.