Zupa borowikowa przepis – Zobacz na przepisy.pl

Zupa borowikowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

270 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

54 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

62 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 opakowanie

1 łyżka

1 szczypta

1 łyżka

1 sztuka

2 łyżki

500 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przekrój pory wzdłuż, a następnie pokrój je w paski.

Zupa borowikowa - Krok 1

Krok 2

Rozgrzej tłuszcz i podsmaż pory przez 5 minut.

Zupa borowikowa - Krok 2

Krok 3

Dodaj 500 mililitrów zimnej wody i wsyp zawartość torebki zupy borowikowej Knorr, po czym gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut.

Zupa borowikowa - Krok 3

Krok 4

Pokrój pieczarki w plastry i podsmaż je na tłuszczu. Następnie przypraw odrobiną soli i pieprzu oraz szczyptą tymianku.

Zupa borowikowa - Krok 4

Krok 5

Do gotowej zupy dodaj pieczarki, śmietanę i udekoruj ją posiekaną natką.

Zupa borowikowa - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa borowikowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa borowikowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa borowikowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa borowikowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa borowikowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa borowikowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa borowikowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa borowikowaZupa borowikowa

To danie rozgrzewa nawet w najbardziej pochmurny, jesienny dzień, ale dzięki Knorr, zupę borowikową zrobisz kiedy tylko przyjdzie ci na nią ochota, także poza sezonem grzybowym. Zupa borowikowa wzbogacona smakiem porów i pieczarek to idealna propozycja obiadowa dla całej rodziny. Przygotujesz ją łatwo i szybko – całość nie zajmie więcej niż 30 minut. Ważnym składnikiem, który urozmaica tradycyjny przepis na zupę borowikową jest por. Po ugotowaniu por ma jedwabistą konsystencję i delikatny smak, jednak ważne jest, aby wcześniej został odpowiednio oczyszczony i pokrojony Najpierw odetnij korzeń pora, a następnie twardą i suchą część na górze – ciemnozielone listki nie muszą jednak lądować w koszu, możesz je wykorzystać dodając je do rosołu lub bulionu, aby nadać mu niezwykły aromat. Środkową część pora wystarczy przekroić wzdłuż, umyć pod bieżącą wodą, a następnie pokroić w paski. Jeszcze podsmażone pieczarki, szczypta tymianku i pyszna, jesienna zupa borowikowa gotowa.