Składniki
80 gramów
1 opakowanie
500 mililitrów
2 sztuki
0.5 szklanki
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jaja gotuj 5 minut. Następnie odstaw je do ostygnięcia.
Krok 2
W garnku podgrzej margarynę i zeszklij posiekaną cebulę oraz czosnek.
Krok 3
Zupę borowikową Knorr wymieszaj z 500 ml wody. Wlej zupę do garnka i dokładnie wymieszaj.
Krok 4
Dodaj śmietankę i gotuj około 3 minut.
Krok 5
Szyjki rakowe odcedź z zalewy i ułóż na dnie szerokiego i głębokiego talerza.
Krok 6
Zupę zmiksuj i wlej do talerza z rakami. Na wierzchu połóż dwie połówki gotowanego jajka oraz duże gałązki koperku. Podawaj z chlebem razowym.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wykwintna zupa grzybowa po polsku
Grzyby i skorupiaki to wykwintne połączenie, którego warto wypróbować. Przekonaj się, czy Ci posmakuje i przygotuj wykwintną zupę grzybową po polsku z tego przepisu. Chociaż jest to danie dość wyszukane, jego przyrządzenie nie wymaga długiej listy składników. Na początek będziesz potrzebować posiekanej cebuli i czosnku, które zeszklone na margarynie lekko zmiękną, ale nie stracą całkowicie swojej ostrości. Mlecznego posmaku i subtelnej słodyczy nada zupie śmietanka 36%, czyli tak zwana kremówka, która – wbrew pozorom – sprawdza się nie tylko do deserów. Odpowiednią konsystencję zupy uzyskasz dzięki zmiksowaniu jej blenderem. Wykwintnym akcentem w tym daniu są szyjki rakowe z zalewy. Odcedź je, a następnie układaj po kilka sztuk w głębokim talerzu, po czym zalej gorącym grzybowym kremem. Zupę podaje się także z dodatkiem ugotowanych na twardo jajek. Do dekoracji dania użyj gałązki koperku i serwuj z kromką ciemnego razowego pieczywa. Taka zupa to doskonała propozycja na odświętny posiłek.