Wykwintna zupa grzybowa po polsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

63 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

25 osób wydrukowało

Pobierz pdf

39 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

80 gramów

1 opakowanie

500 mililitrów

2 sztuki

0.5 szklanki

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jaja gotuj 5 minut. Następnie odstaw je do ostygnięcia.

Wykwintna zupa grzybowa po polsku  - Krok 1

Krok 2

W garnku podgrzej margarynę i zeszklij posiekaną cebulę oraz czosnek.

Wykwintna zupa grzybowa po polsku  - Krok 2

Krok 3

Zupę borowikową Knorr wymieszaj z 500 ml wody. Wlej zupę do garnka i dokładnie wymieszaj.

Wykwintna zupa grzybowa po polsku  - Krok 3

Krok 4

Dodaj śmietankę i gotuj około 3 minut.

Wykwintna zupa grzybowa po polsku  - Krok 4

Krok 5

Szyjki rakowe odcedź z zalewy i ułóż na dnie szerokiego i głębokiego talerza.

Wykwintna zupa grzybowa po polsku  - Krok 5

Krok 6

Zupę zmiksuj i wlej do talerza z rakami. Na wierzchu połóż dwie połówki gotowanego jajka oraz duże gałązki koperku. Podawaj z chlebem razowym.

Wykwintna zupa grzybowa po polsku  - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Eryk Przepisy

    Eryk Przepisy , 08.07.2016

    Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wykwintna zupa grzybowa po polsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wykwintna zupa grzybowa po polsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wykwintna zupa grzybowa po polsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wykwintna zupa grzybowa po polsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wykwintna zupa grzybowa po polsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wykwintna zupa grzybowa po polsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wykwintna zupa grzybowa po polsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa grzybowa leśna
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wykwintna zupa grzybowa po polsku Wykwintna zupa grzybowa po polsku

Grzyby i skorupiaki to wykwintne połączenie, którego warto wypróbować. Przekonaj się, czy Ci posmakuje i przygotuj wykwintną zupę grzybową po polsku z tego przepisu. Chociaż jest to danie dość wyszukane, jego przyrządzenie nie wymaga długiej listy składników. Na początek będziesz potrzebować posiekanej cebuli i czosnku, które zeszklone na margarynie lekko zmiękną, ale nie stracą całkowicie swojej ostrości. Mlecznego posmaku i subtelnej słodyczy nada zupie śmietanka 36%, czyli tak zwana kremówka, która – wbrew pozorom – sprawdza się nie tylko do deserów. Odpowiednią konsystencję zupy uzyskasz dzięki zmiksowaniu jej blenderem. Wykwintnym akcentem w tym daniu są szyjki rakowe z zalewy. Odcedź je, a następnie układaj po kilka sztuk w głębokim talerzu, po czym zalej gorącym grzybowym kremem. Zupę podaje się także z dodatkiem ugotowanych na twardo jajek. Do dekoracji dania użyj gałązki koperku i serwuj z kromką ciemnego razowego pieczywa. Taka zupa to doskonała propozycja na odświętny posiłek.