
Składniki
80 gramów
1 opakowanie
500 mililitrów
2 sztuki
0.5 szklanki
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jaja gotuj 5 minut. Następnie odstaw je do ostygnięcia.

Krok 2
W garnku podgrzej margarynę i zeszklij posiekaną cebulę oraz czosnek.

Krok 3
Zupę borowikową Knorr wymieszaj z 500 ml wody. Wlej zupę do garnka i dokładnie wymieszaj.

Krok 4
Dodaj śmietankę i gotuj około 3 minut.

Krok 5
Szyjki rakowe odcedź z zalewy i ułóż na dnie szerokiego i głębokiego talerza.

Krok 6
Zupę zmiksuj i wlej do talerza z rakami. Na wierzchu połóż dwie połówki gotowanego jajka oraz duże gałązki koperku. Podawaj z chlebem razowym.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wykwintna zupa grzybowa po polsku
Grzyby i skorupiaki to wykwintne połączenie, którego warto wypróbować. Przekonaj się, czy Ci posmakuje i przygotuj wykwintną zupę grzybową po polsku z tego przepisu. Chociaż jest to danie dość wyszukane, jego przyrządzenie nie wymaga długiej listy składników. Na początek będziesz potrzebować posiekanej cebuli i czosnku, które zeszklone na margarynie lekko zmiękną, ale nie stracą całkowicie swojej ostrości. Mlecznego posmaku i subtelnej słodyczy nada zupie śmietanka 36%, czyli tak zwana kremówka, która – wbrew pozorom – sprawdza się nie tylko do deserów. Odpowiednią konsystencję zupy uzyskasz dzięki zmiksowaniu jej blenderem. Wykwintnym akcentem w tym daniu są szyjki rakowe z zalewy. Odcedź je, a następnie układaj po kilka sztuk w głębokim talerzu, po czym zalej gorącym grzybowym kremem. Zupę podaje się także z dodatkiem ugotowanych na twardo jajek. Do dekoracji dania użyj gałązki koperku i serwuj z kromką ciemnego razowego pieczywa. Taka zupa to doskonała propozycja na odświętny posiłek.