Wykwintna zupa grzybowa po polsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wykwintna zupa grzybowa po polsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
102 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

28 osób wydrukowało

Pobierz pdf

66 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

80 gramów

1 opakowanie

500 mililitrów

2 sztuki

0.5 szklanki

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jaja gotuj 5 minut. Następnie odstaw je do ostygnięcia.

Wykwintna zupa grzybowa po polsku  - Krok 1

Krok 2

W garnku podgrzej margarynę i zeszklij posiekaną cebulę oraz czosnek.

Wykwintna zupa grzybowa po polsku  - Krok 2

Krok 3

Zupę borowikową Knorr wymieszaj z 500 ml wody. Wlej zupę do garnka i dokładnie wymieszaj.

Wykwintna zupa grzybowa po polsku  - Krok 3

Krok 4

Dodaj śmietankę i gotuj około 3 minut.

Wykwintna zupa grzybowa po polsku  - Krok 4

Krok 5

Szyjki rakowe odcedź z zalewy i ułóż na dnie szerokiego i głębokiego talerza.

Wykwintna zupa grzybowa po polsku  - Krok 5

Krok 6

Zupę zmiksuj i wlej do talerza z rakami. Na wierzchu połóż dwie połówki gotowanego jajka oraz duże gałązki koperku. Podawaj z chlebem razowym.

Wykwintna zupa grzybowa po polsku  - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Eryk Przepisy

    Eryk Przepisy , 08.07.2016

    Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wykwintna zupa grzybowa po polsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wykwintna zupa grzybowa po polsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wykwintna zupa grzybowa po polsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wykwintna zupa grzybowa po polsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wykwintna zupa grzybowa po polsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wykwintna zupa grzybowa po polsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wykwintna zupa grzybowa po polsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wykwintna zupa grzybowa po polsku  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wykwintna zupa grzybowa po polsku Wykwintna zupa grzybowa po polsku

Grzyby i skorupiaki to wykwintne połączenie, którego warto wypróbować. Przekonaj się, czy Ci posmakuje i przygotuj wykwintną zupę grzybową po polsku z tego przepisu. Chociaż jest to danie dość wyszukane, jego przyrządzenie nie wymaga długiej listy składników. Na początek będziesz potrzebować posiekanej cebuli i czosnku, które zeszklone na margarynie lekko zmiękną, ale nie stracą całkowicie swojej ostrości. Mlecznego posmaku i subtelnej słodyczy nada zupie śmietanka 36%, czyli tak zwana kremówka, która – wbrew pozorom – sprawdza się nie tylko do deserów. Odpowiednią konsystencję zupy uzyskasz dzięki zmiksowaniu jej blenderem. Wykwintnym akcentem w tym daniu są szyjki rakowe z zalewy. Odcedź je, a następnie układaj po kilka sztuk w głębokim talerzu, po czym zalej gorącym grzybowym kremem. Zupę podaje się także z dodatkiem ugotowanych na twardo jajek. Do dekoracji dania użyj gałązki koperku i serwuj z kromką ciemnego razowego pieczywa. Taka zupa to doskonała propozycja na odświętny posiłek.