Zupa grzybowa z kaszą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa grzybowa z kaszą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

heart
409 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

312 osób wydrukowało

Pobierz pdf

385 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

120 gramów

1 sztuka

250 gramów

80 gramów

80 gramów

30 gramów

1 sztuka

1 litr

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój drobno pomidory, cebulę, pietruszkę. Seler zetrzyj. Fasolę, kaszę, grzyby i jarzyny włóż do garnka. Zalej wodą i gotuj 1,5 godziny.

Zupa grzybowa z kaszą - Krok 1

Krok 2

Pokrój marchew, posiekaj koperek. Do zupy dodaj marchewkę, kostkę Knorr, przypraw, jeśli uznasz, że jest to konieczne. Gotuj jeszcze pół godziny.

Zupa grzybowa z kaszą - Krok 2

Krok 3

Dodaj do zupy koperek. Gdyby zupa była zbyt gęsta, dodaj trochę wody i gotuj jeszcze 5 minut.

Zupa grzybowa z kaszą - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa grzybowa z kaszą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa grzybowa z kaszą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa grzybowa z kaszą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa grzybowa z kaszą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa grzybowa z kaszą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa grzybowa z kaszą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa grzybowa z kaszą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa grzybowa z kaszą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa grzybowa z kasząZupa grzybowa z kaszą

Ta zupa to istny kociołek pyszności, leśne grzyby, pomidory, kasza pęczak, biała fasola – to wszystko zagotowane w esencjonalnym bulionie. Ten pomysł na nietypowa zupę grzybową inspirowany jest smakami kojarzonymi ze świętami bożego narodzenia, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by gotować ją także na inne okazje. Wszystkie potrzebne do niej składniki znajdziesz w domowej spiżarni – fasola i pomidory skrywają się w puszkach, a grzybów użyj suszony, przed zagotowaniem musisz je jedynie długo namoczyć. Zupa grzybowa z kaszą jest treściwa i pełna fantastycznych aromatów, grzybowych, ziołowych i warzywnych – całość podkreślają słodko-kwaśne pomidory, które nadają też jej pięknego koloru. Dodatek grzybów i fasoli niemalże wymusza obecność świeżego koperku w tym daniu – to zioło doskonale się z nimi komponuje.