
Składniki
120 gramów
1 sztuka
250 gramów
80 gramów
80 gramów
30 gramów
1 sztuka
1 litr
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój drobno pomidory, cebulę, pietruszkę. Seler zetrzyj. Fasolę, kaszę, grzyby i jarzyny włóż do garnka. Zalej wodą i gotuj 1,5 godziny.

Krok 2
Pokrój marchew, posiekaj koperek. Do zupy dodaj marchewkę, kostkę Knorr, przypraw, jeśli uznasz, że jest to konieczne. Gotuj jeszcze pół godziny.

Krok 3
Dodaj do zupy koperek. Gdyby zupa była zbyt gęsta, dodaj trochę wody i gotuj jeszcze 5 minut.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Zupa grzybowa z kaszą
Ta zupa to istny kociołek pyszności, leśne grzyby, pomidory, kasza pęczak, biała fasola – to wszystko zagotowane w esencjonalnym bulionie. Ten pomysł na nietypowa zupę grzybową inspirowany jest smakami kojarzonymi ze świętami bożego narodzenia, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by gotować ją także na inne okazje. Wszystkie potrzebne do niej składniki znajdziesz w domowej spiżarni – fasola i pomidory skrywają się w puszkach, a grzybów użyj suszony, przed zagotowaniem musisz je jedynie długo namoczyć. Zupa grzybowa z kaszą jest treściwa i pełna fantastycznych aromatów, grzybowych, ziołowych i warzywnych – całość podkreślają słodko-kwaśne pomidory, które nadają też jej pięknego koloru. Dodatek grzybów i fasoli niemalże wymusza obecność świeżego koperku w tym daniu – to zioło doskonale się z nimi komponuje.