Rosół grzybowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Rosół grzybowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

heart
231 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

68 osób wydrukowało

Pobierz pdf

196 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

30 gramów

5 sztuk

1 sztuka

4 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby namocz i ugotuj z włoszczyzną i miętą ogrodową.

Rosół grzybowy - Krok 1

Krok 2

Dodaj kostkę Bulionu grzybowego Knorr.

Rosół grzybowy - Krok 2

Krok 3

Przecedź i dopraw solą i pieprzem do smaku.

Rosół grzybowy - Krok 3

Krok 4

Wybierz małe ziemniaki mniej więcej równej wielkości. Obierz, ugotuj, rozłóż na talerze i zalej gorącym rosołem.

Rosół grzybowy - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rosół grzybowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rosół grzybowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rosół grzybowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rosół grzybowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rosół grzybowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rosół grzybowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rosół grzybowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rosół grzybowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Rosół grzybowyRosół grzybowy

Klarowna, delikatna i pięknie pachnąca zupa na stole wigilijnym to wspaniałe rozpoczęcie wspólnego posiłku. Powinna się znaleźć w świątecznym menu tych, którzy cenią sobie tradycyjne polskie dania. Przygotujesz ją dosyć szybko, co nie jest bez znaczenia w natłoku bożonarodzeniowych zadań do wykonania. Kuchnia jest tym miejscem, które przed świętami staje się centrum dowodzenia w każdym polskim domu. Rozchodzące się stamtąd zapachy przypominają, dlaczego tak bardzo lubimy atmosferę przygotowań. Rosół grzybowy to niezwykle esencjonalna zupa o charakterystycznym aromacie. Aby ją przygotować, wystarczą tylko grzyby i trochę warzyw. Możesz również dodać grzybową kostkę bulionową, która dodatkowo podkreśli jej smak. Taki rosół najlepiej podać z plastrami ziemniaków. Wielbiciele makaronów mogą zastąpić je łazankami.