Rosół z ziemniakami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Rosół z ziemniakami

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 litra

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

12 sztuk

30 dekagramów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotować mięso - umyć , podzielić na kawałki. Włożyć w garnku . Dodać kostki bulionowe .Zalać zimna woda .Zagotować . Zmniejszyć gaz i gotować godzinę. W tym czasie obrać ziemniaki ugotowane w mundurkach i pokroić w plastry. Wyjąć z rosołu mięsa . Przecedzić . Doprawić do smaku Delikatem .

Krok 2

Podawać układając w miseczce czy na talerzu plastry ziemniaków. Zalewać je wrzącym rosołem . Posypać natką pietruszki i grubo zmielonym pieprzem .

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rosół z ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rosół z ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rosół z ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rosół z ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rosół z ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rosół z ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rosół z ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rosół z ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej