Składniki
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
2 sztuki
1 szczypta
1 sztuka
7 szklanek
1 sztuka
1 sztuka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obrać warzywa - umyć . Mięso oczyścić i ułożyć razem z warzywami w garnku. Dodać natkę pietruszki w gałązkach , ziele angielskie, liść laurowy, grzybek, cebulę. Wrzucić Bulion na włoszczyźnie Knorr i kostkę rosołową. Zalać wodą . Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i gotować na małym gazie 2 godziny. Doprawić do smaku Delikatem. Wyjąć mięso i warzywa. Przecedzić
Krok 2
Na talerzu układać pokrojone mięso i kawałki warzyw. Posypać natką pietruszki.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcej