Czy wątróbkę można mrozić? Mrożenie wątróbki drobiowej i wieprzowej

Wątróbka to potrawa uwielbiana przez Polaków! Nic w tym dziwnego, ponieważ jest wyjątkowo smaczna i prosta do przyrządzenia. Zrobiliście kiedyś zbyt dużą porcję wątróbki i zastanawialiście się, czy można ją zamrozić? Jak wygląda mrożenie smażonej wątróbki, a jak obchodzić się z surową? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie odpowiedź na te pytania. Zapraszamy!

Czy wątróbkę można mrozić?

Słyszeliście kiedyś, że mrożenie wątróbki może spowodować? Jeżeli tak, to szybko o tym zapomnijcie! Mrożenie wątróbki to czynność, która pozwala zapobiec wyrzucaniu jedzenia i ma zdecydowanie więcej zalet niż wad. Należy jednak pamiętać o tym, że podroby nie powinny być przechowywane w chłodnych temperaturach przez długi czas. Zadbajcie o to, by wątróbka została wyciągnięta z zamrażarki po trzech lub czterech miesiącach. Temperatura w zamrażarce powinna wynosić mniej niż 18 stopni Celsjusza.

Mrożenie usmażonej wątróbki

Czy usmażona wątróbka nadaje się do mrożenia? Jak najbardziej tak. Musicie jednak liczyć się z tym, że po wyciągnięciu z zamrażarki, aromat wątróbki może stracić na intensywności. Nie jest to jednak duży problem, ponieważ szybko ulepszycie jej smak za pomocą przypraw i dodatków, np. cebuli. Niekiedy mrożenie usmażonej wątróbki zmienia również konsystencja mięsa. Co zrobić w takiej sytuacji? Wykorzystajcie wątróbkę do przyrządzenia innych potraw, np. pierogów lub zrazów wołowych.

Mrożenie surowej wątróbki

Wątróbkę można mrozić na dwa sposoby – usmażoną i surową. Jeżeli decydujecie się na drugą opcję, to musicie odpowiednio ją przygotować. Przede wszystkim mięso powinno być dokładnie umyte. Możecie również pokroić wątróbkę na kawałki, co ułatwi Wam późniejszy proces rozmrażania. W czym przechowywać mięso? My w szczególności polecamy Wam szczelne pojemniki, np. z plastiku. Pamiętajcie, by dokładnie zamknąć ich pokrywę i wypełnić przestrzeń po same brzegi. Włóżcie wątróbkę do niskiej temperatury i przechowujcie ją maksymalnie 3-4 miesiące. Gdy zdecydujecie się wyjąć mięso z zamrażarki, to nie możecie schować go tam ponownie, ponieważ podczas rozmrażania wątróbki namnażają się bakterie bytujące na powierzchni mięsa, ponowne zamrożenie wątróbki i kolejne rozmrożenie może doprowadzić do zatruć pokarmowych.

Rodzaj wątróbki a mrożenie

W sklepach od ręki dostaniecie różne rodzaje mięs. Zastanawiacie się, czy można zamrozić wątróbkę drobiową? Odpowiedź na to pytanie jest bardzo prosta – każdy rodzaj tych podrobów nadaje się do zamrożenia. Pamiętajcie o naszych wskazówkach, jak mrozić wątróbkę, a wszystko pójdzie zgodnie z planem! Niezależnie od tego, czy to mrożenie wątróbki wieprzowej, czy drobiowej, najważniejsze jest przestrzeganie podstawowych zasad, które pozwolą Wam przygotować pyszny obiad.

Wątróbka na talerzu – nasze propozycje

Mrożenie wątróbki wieprzowej oraz drobiowej nie jest już dla Was problemem, dlatego koniecznie sprawdźcie nasze pomysły na przyrządzenie obiadu z dodatkiem tych podrobów. Jesteśmy pewni, że nasze propozycje zostaną z Wami na stałe!

Co powiecie na połączenie tradycyjnej zupy z wątróbką? Naszym zdaniem to świetny pomysł, który z pewnością Wam zasmakuje! Rosół z wątróbką i boczkiem powinien zagościć w Waszym menu, jesteśmy pewni, że świetnie sprawdzi się na rodzinny obiad.

Odmroziliście wątróbkę i nie jesteście zadowoleni z jej konsystencji? Nie martwcie się! W takiej sytuacji doskonałym rozwiązaniem jest przyrządzenie karkówki z wątróbką. Wątróbka się nie zmarnuje, a połączenie tych rodzajów mięsa da naprawdę pyszny efekt!

Czy są z nami fani tradycyjnego podania wątróbki? To coś specjalnie dla Was! Wątróbka z jabłkami zawsze zachwyca swoim smakiem i przywołuje na myśl wspomnienia z młodzieńczych lat. Koniecznie spróbujcie tej potrawy i cieszcie się znakomitym obiadem. Smacznego!