PRZEPISY.PL

Delikatna wątróbka cielęca doskonale komponuje się z jabłkiem i suszonymi owocami z dodatkiem wytrawnego wina.

Wątróbka z jabłkami - autor: Piotr Murawski

Wątróbka z jabłkami

  • 45
  • 4
  • Łatwe
  • 0
25
osób dodało do Mniamlisty
25
osób dodało do Mniamlisty

Składniki

  • ząbek czosnku2 szt
  • wytrawne czerwone wino100 ml
  • olej roślinny50 ml
  • czarny pieprz1 szczypta
  • woda300 ml
Wątróbka z jabłkami – krok 1

Krok 1

Wątróbkę pokrój w cienkie plastry, oprósz solą i pieprzem, podsmaż na patelni z obu stron. Przełóż na bok.
Wątróbka z jabłkami – krok 2

Krok 2

Na patelni podsmaż pokrojone w plastry kawałki cebuli, czosnku, jabłka i suszonej śliwki. Całość smaż około 4 minut.
Wątróbka z jabłkami – krok 3

Krok 3

Po tym czasie wszystko zalej czerwonym winem i gotuj, aż wino odparuje zupełnie, dodaj wtedy Sos do pieczeni ciemny Knorr rozmieszany w 300 mililitrach wody – całość zagotuj.
Wątróbka z jabłkami – krok 4

Krok 4

Dodaj na powrót wątróbkę i gotuj jeszcze około 1 minuty, wątróbka powinna być różowa w środku.
Wątróbka z jabłkami – krok 5

Krok 5

Potrawę dopraw majerankiem.

Więcej przepisów z tym produktem

Sos do pieczeni ciemny KnorrZobacz wszystkie

Komentarze (0)

Podobne przepisy:

310
osób dodało do Mniamlisty
45''
4
Łatwe
44
osoby dodały do Mniamlisty
60''
4
Łatwe
53
osoby dodały do Mniamlisty
60''
4
Łatwe
100
osób dodało do Mniamlisty
90''
4
Łatwe