Wątróbka z jabłkami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

20

193 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

159 osób wydrukowało

Pobierz pdf

190 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

200 gramów

1 opakowanie

200 gramów

100 gramów

10 gramów

2 sztuki

100 mililitrów

50 mililitrów

1 szczypta

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wątróbkę pokrój w cienkie plastry, oprósz solą i pieprzem, podsmaż na patelni z obu stron. Przełóż na bok.

Wątróbka z jabłkami - Krok 1

Krok 2

Na patelni podsmaż pokrojone w plastry kawałki cebuli, czosnku, jabłka i suszonej śliwki. Całość smaż około 4 minut.

Wątróbka z jabłkami - Krok 2

Krok 3

Po tym czasie wszystko zalej czerwonym winem i gotuj, aż wino odparuje zupełnie, dodaj wtedy Sos do pieczeni ciemny Knorr rozmieszany w 300 mililitrach wody – całość zagotuj.

Wątróbka z jabłkami - Krok 3

Krok 4

Dodaj na powrót wątróbkę i gotuj jeszcze około 1 minuty, wątróbka powinna być różowa w środku.

Wątróbka z jabłkami - Krok 4

Krok 5

Potrawę dopraw majerankiem.

Wątróbka z jabłkami - Krok 5
2

Opinie o przepisie

  • Arthur Jacob Dabrowski

    Arthur Jacob Dabrowski, 07.02.2016

    jak moznasolic watrobke na poczatku???

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta Żułkiewicz

    Elzbieta Żułkiewicz, 29.11.2015

    robiłam wątróbkę drobiową z jabłkami, powiem szczerze ze pychota..

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wątróbka z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wątróbka z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wątróbka z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wątróbka z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wątróbka z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wątróbka z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wątróbka z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wątróbka z jabłkamiWątróbka z jabłkami

Wątróbka z jabłkami i dodatkiem suszonych owoców, podlana winem i podana z ciemnym sosem to dla kuchennych znawców połączenie niemalże kultowe. Osoby nieprzekonane do takich połączeń, powinny go szybko spróbować. Gwarantujemy, że nie pożałują. Wątróbka występuje na polskich stołach przeważnie w towarzystwie podduszonej cebulki. Z całą pewnością nie kojarzy się z wykwintnością. Wystarczy jednak dodać do niej kilka składników, aby wyczarować wyjątkowe danie, idealne na specjalne okazje. Cielęca wątroba to mięso delikatne, a więc nie wymaga długiego smażenia. Wystarczy opiec kawałki wątróbki na patelni przez kilka minut na każdej stronie. Aby wątróbka nie stwardniała, posól ją dopiero po zdjęciu z patelni, tuż przed połączeniem jej z owocami i ciemnym sosem pieczeniowym. Na koniec nie żałuj suszonego majeranku. Danie serwuj z bagietką oraz lampką czerwonego wina.