Wątróbka z jabłkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wątróbka z jabłkami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

21

210 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

173 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

221 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

200 gramów

1 opakowanie

200 gramów

100 gramów

10 gramów

2 sztuki

100 mililitrów

50 mililitrów

1 szczypta

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wątróbkę pokrój w cienkie plastry, oprósz solą i pieprzem, podsmaż na patelni z obu stron. Przełóż na bok.

Wątróbka z jabłkami - Krok 1

Krok 2

Na patelni podsmaż pokrojone w plastry kawałki cebuli, czosnku, jabłka i suszonej śliwki. Całość smaż około 4 minut.

Wątróbka z jabłkami - Krok 2

Krok 3

Po tym czasie wszystko zalej czerwonym winem i gotuj, aż wino odparuje zupełnie, dodaj wtedy Sos do pieczeni ciemny Knorr rozmieszany w 300 mililitrach wody – całość zagotuj.

Wątróbka z jabłkami - Krok 3

Krok 4

Dodaj na powrót wątróbkę i gotuj jeszcze około 1 minuty, wątróbka powinna być różowa w środku.

Wątróbka z jabłkami - Krok 4

Krok 5

Potrawę dopraw majerankiem.

Wątróbka z jabłkami - Krok 5
2

Opinie o przepisie

  • Arthur Jacob Dabrowski

    Arthur Jacob Dabrowski , 07.02.2016

    jak moznasolic watrobke na poczatku???

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta Żułkiewicz

    Elzbieta Żułkiewicz , 29.11.2015

    robiłam wątróbkę drobiową z jabłkami, powiem szczerze ze pychota..

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wątróbka z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wątróbka z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wątróbka z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wątróbka z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wątróbka z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wątróbka z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wątróbka z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wątróbka z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.

Czytaj więcej

Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wątróbka z jabłkamiWątróbka z jabłkami

Wątróbka z jabłkami i dodatkiem suszonych owoców, podlana winem i podana z ciemnym sosem to dla kuchennych znawców połączenie niemalże kultowe. Osoby nieprzekonane do takich połączeń, powinny go szybko spróbować. Gwarantujemy, że nie pożałują. Wątróbka występuje na polskich stołach przeważnie w towarzystwie podduszonej cebulki. Z całą pewnością nie kojarzy się z wykwintnością. Wystarczy jednak dodać do niej kilka składników, aby wyczarować wyjątkowe danie, idealne na specjalne okazje. Cielęca wątroba to mięso delikatne, a więc nie wymaga długiego smażenia. Wystarczy opiec kawałki wątróbki na patelni przez kilka minut na każdej stronie. Aby wątróbka nie stwardniała, posól ją dopiero po zdjęciu z patelni, tuż przed połączeniem jej z owocami i ciemnym sosem pieczeniowym. Na koniec nie żałuj suszonego majeranku. Danie serwuj z bagietką oraz lampką czerwonego wina.