Wątróbka z jabłkami

- Krok 1Wątróbkę pokrój w cienkie plastry, oprósz solą i pieprzem, podsmaż na patelni z obu stron. Przełóż na bok.
- Krok 2Na patelni podsmaż pokrojone w plastry kawałki cebuli, czosnku, jabłka i suszonej śliwki. Całość smaż około 4 minut.
- Krok 3Po tym czasie wszystko zalej czerwonym winem i gotuj, aż wino odparuje zupełnie, dodaj wtedy Sos do pieczeni ciemny Knorr rozmieszany w 300 mililitrach wody – całość zagotuj.
- Krok 4Dodaj na powrót wątróbkę i gotuj jeszcze około 1 minuty, wątróbka powinna być różowa w środku.
- Krok 5Potrawę dopraw majerankiem.

Majeranek jest ziołem szczególnie lubianym w Europie. Na Starym Kontynencie docenia się jego uniwersalność – pasuje do mięs, sosów i białych ryb. Jest też niezastąpiony do wielu warzyw, a najpopularniejsza kombinacja to majeranek + bakłażan. Aby wydobyć głębię smaku, rozetrzyj go delikatnie w dłoniach – dzięki temu uwolnią się jego naturalne olejki eteryczne.

Wątróbka z jabłkami i dodatkiem suszonych owoców, podlana winem i podana z ciemnym sosem to dla kuchennych znawców połączenie niemalże kultowe. Osoby nieprzekonane do takich połączeń, powinny go szybko spróbować. Gwarantujemy, że nie pożałują. Wątróbka występuje na polskich stołach przeważnie w towarzystwie podduszonej cebulki. Z całą pewnością nie kojarzy się z wykwintnością. Wystarczy jednak dodać do niej kilka składników, aby wyczarować wyjątkowe danie, idealne na specjalne okazje. Cielęca wątroba to mięso delikatne, a więc nie wymaga długiego smażenia. Wystarczy opiec kawałki wątróbki na patelni przez kilka minut na każdej stronie. Aby wątróbka nie stwardniała, posól ją dopiero po zdjęciu z patelni, tuż przed połączeniem jej z owocami i ciemnym sosem pieczeniowym. Na koniec nie żałuj suszonego majeranku. Danie serwuj z bagietką oraz lampką czerwonego wina.