Składniki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Odetnij korzenie kolendry, przełóż je do moździerza i utłucz na papkę z czosnkiem, a potem wymieszaj z posiekanymi liśćmi. Polędwicę pokrój w cienkie (2 mm) płatki w poprzek włókien. Wymieszaj z pastą kolendrowo-czosnkową, zalej 2 łyżkami sosu rybnego. Przykryj przezroczystą folią kuchenną i wstaw na 3 godziny do lodówki. W woku rozgrzej olej i podsmaż pędy bambusa. Zalej je resztą sosu rybnego, a po minucie włóż mięso i smaż dalej, mieszając. Gdy wołowina pusci sok, włóż kiełki, podgrzewaj jeszcze chwilę, posól i popieprz do smaku. To danie wspaniale smakuje z ryżem basmati.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcej