• ZALOGUJ SIĘ
  • DODAJ PRZEPIS
przepisy.pl
Przepisy.pl
  • Przepisy
    • Dania i przekąski
      Dania głównePrzetworyDania mączneJednogarnkoweKanapkiKrokietyMakaronyNaleśnikiPizzePrzystawkiSałatki
      SosyStreet foodSurówkiZapiekankiZupy
    • Ciasta
      Babka piaskowaBezy BiszkoptyCiasta bez pieczeniaCiasta bezglutenoweCiasta czekoladoweCiasta drożdżoweCiasta francuskieCiasta parzoneCiasta ucieraneCiasta z galaretką
      Ciasta z krememCiasta z lodamiCiasta z makiemCiasta z owocamiCiasta z warzywamiCiasteczkaDla dzieciGofryKruche ciastaMuffinki i babeczkiPierniczki
      PiernikiPączki, oponki, donatySernikiTortyMoje Ciasto
    • Lody i napoje
      Ciasta z lodamiDesery lodoweKreatywne desery lodoweLody dla dzieciNapoje ciepłeNapoje zimne
    • Składniki
      BakalieCzekoladaGrzybyJajkaKaszaMięsoNabiałOwoceRybyWarzywa
    • WEGE
      Dania wegańskieDania wegetariańskie
    • Diety
      Bez laktozyDieta 1200 kaloriiDieta 1500 kaloriiDieta 2000 kaloriiDieta obniżająca cholesterol 1500 kcalDieta obniżająca cholesterol 2000 kcalZdrowe obiady
    • Okazje
      GrillPiknikSylwesterWigilia i ŚwiętaWielkanocKarnawałTłusty CzwartekWalentynki
    • Posiłek
      Dania do pracyŚniadanieObiadKolacjaPrzekąski
    • Na skróty
      Prosty przepisSzybkie przepisyTanie daniaPrzepisy z 3 składnikówPrzepisy z 4 składnikówPrzepisy z 5 składnikówInstagram
    • Popularne
      Najpopularniejsze CiastaNajpopularniejsze DaniaOstatnio dodane
    • Kuchnie świata
      Kuchnia Bliskiego WschoduKuchnia amerykańskaKuchnia bałkańskaKuchnia chińskaKuchnia francuskaKuchnia fusionKuchnia greckaKuchnia gruzińskaKuchnia hiszpańskaKuchnia indyjskaKuchnia koreańska
      Kuchnia meksykańskaKuchnia niemieckaKuchnia orientalnaKuchnia polska Kuchnia Północnej AfrykiKuchnia rosyjskaKuchnia śródziemnomorskaKuchnia tajskaKuchnia tureckaKuchnia węgierskaKuchnia włoska
    • Sposób przygotowania
      BlendowanieDuszenieGotowaniePieczenieSmażenie
  • Blog
    • Porady kulinarne
    • Świat przypraw
    • Videoporady
    • Zdrowe odżywianie
  • Społeczność
  • ZALOGUJ
  • POBIERZ
    E‐BOOK
  • MOJA KSIĄŻKA
    KULINARNA
Kuchnie świata ›Tłusty czwartek ›Street food ›Naleśniki ›
Podoba Ci się ten przepis?  
Wyślij składniki do frisco.pl
  • Przepisy.pl
  • Blog
  • Kolendra - przyprawa o wielkiej mocy
Kolendra - przyprawa o wielkiej mocy

Kolendra - przyprawa o wielkiej mocy

Nie można być wobec niej obojętnym. Jej smak i aromat są na tyle specyficzne, że istnieją tylko dwie drogi. Kolendrę albo się kocha, albo nienawidzi. Można zaryzykować stwierdzenie, że mimo wszystko przewagę liczebną mają jej miłośnicy. Sympatię na szeroką skalę zyskała nie tylko dzięki smakowym właściwościom… Z kolendrą nawet ciężkostrawne potrawy przestają być przerażające. Zatem czas ją zaprosić do swojej kuchni!

Google+

Z czym to się je?

Na pierwszy rzut oka przypomina pietruszkę. Pozory mylą! Smak znacząco się różni – jest zdecydowanie bardziej intensywny. Zapach liści od razu przywodzi...

Więcej

Czy wiesz, że?

Pochodzi z rejonów Morza Śródziemnego i krajów Bliskiego Wschodu. Jej uprawy zdążyły opanować cały świat! W tej dziedzinie przodują Indie...

Więcej

Zainspiruj się!

Nie tylko smakuje, ale też doskonale wygląda na talerzu. Dodatkowych ozdób nie potrzeba! Pewnie już nie możesz się doczekać, aż wypróbujesz kolendrę...

Więcej

Dla zdrowia!

Troszkę się zapomniałeś, a Twoje menu na wieczór okazało się ciężkostrawne? Postaraj się znaleźć miejsce dla zielonej kolendry. Kraje azjatyckie...

Więcej

Z czym to się je?

Na pierwszy rzut oka przypomina pietruszkę. Pozory mylą! Smak znacząco się różni – jest zdecydowanie bardziej intensywny. Zapach liści od razu przywodzi na myśl orientalne zakątki świata. Świeżość i pikanteria, którą kolendra nadaje daniom, jest uwielbiana zwłaszcza w kulinariach indyjskich, arabskich i tajskich. Meksyk za nią przepada! Czy jest obywatelką świata? Zdecydowanie tak! Indie to żywiołowy kraj pełen kontrastów. Nie inaczej jest z tamtejszą kuchnią! Każda potrawa to przegląd różnorodnych przypraw, więc kolendra czuje się wśród nich jak ryba w wodzie. Jest członkiem popularnej mieszanki curry, która nawet w polskich domach jest traktowana jak swojak. Powoli przekonujemy się do garam masali, w której znajdziemy też kmin rzymski, kardamon, pieprz czarny i cayenne, cynamon, gałkę muszkatołową, goździki oraz liść laurowy. Zestaw szalenie uniwersalny! Dodaje się go do mięsnych marynat, pieczywa i ciast. Kolendra jest kluczowa w trakcie przygotowywania chutney – gęstego sosu używanego do dań mięsnych oraz warzywnych. W zależności od upodobań może być delikatny i słodki albo mocno pikantny. W każdej odsłonie kolendra umie się zachować! Jest nieodzowna w kuchniach azjatyckich. Zyskała przydomek chińskiej pietruszki. Chiny, Wietnam, Tajlandia - w tych rejonach budzi największy respekt! Gorące zupy, dania rybne i mięsne bez kolendry ani rusz! Arabskie potrawy z jagnięciny dadzą się pokroić za hojną szczyptę przyprawy! Taklia to jej miks z tartym, smażonym czosnkiem. Idealna do sałatek. Do potraw większego kalibru – grillowanego drobiu, wołowiny, zup albo warzywnych past np. z bakłażana – bakarat pasuje, jak ulał. Dla kolendry nie ma granic! Poznała cały świat wzdłuż i wszerz… Nabrała niezrównanej wprawy – w kuchni zgotuje Ci niezły Meksyk! Guacamole, sosy salsa i tradycyjne burritos są jej oddanymi fanami. Nie trzeba szukać daleko, by odnaleźć kolendrowe wpływy. Grecja, Gruzja i Portugalia także uległy jej charakterystycznemu czarowi. Czy zioło przyda się w tradycyjnych, polskich daniach? Jasne! Zwłaszcza w tych ciężkostrawnych… Szukasz najprostszego przepisu? Używaj jej jako pietruszki. Ziemniaki, wieprzowina, kiełbasy i szynki z kolendrą dają czadu! Pasztety, surówki, dressingi, zupy, gulasze zyskują odświeżający posmak! Niby orientalna, ale wspólny język znajduje z dziczyzną i wędzonym mięsem. Dzięki jej dobroczynnym właściwościom usprawniającym trawienie poczujesz się znakomicie. Zadbaj o to, by i kolendra się dobrze poczuła – towarzystwo pomarańczy bardzo jej służy, lecz to limonka jest jej przeznaczona! Temat cukiernictwa nie jest chińskiej pietruszce obcy. Wpadłbyś na to, by dodać ją do szarlotki, piernika albo deseru lodowego? Nie ma co myśleć, trzeba działać!

powrót do góry

Czy wiesz, że?

- Pochodzi z rejonów Morza Śródziemnego i krajów Bliskiego Wschodu. Jej uprawy zdążyły opanować cały świat! W tej dziedzinie przodują Indie, Chiny, Europa Środkowa, Gruzja, Rosja, Pakistan, Argentyna i Maroko.
- Kolendra kolendrze nierówna! Można zauważyć znaczące rozbieżności w ziołach uprawianych w różnych częściach świata. Przykładowo w Gruzji liście kolendry są pikantne w smaku, a w Syrii łagodne. Niezwykłym aromatem szczycą się okazy z Etiopii. W zależności od lokalizacji, owoce kolendry przybierają różny kształt i rozmiar.
- Grecy i Rzymianie odnaleźli dla niej szersze zastosowanie. Kolendra miała się sprawdzić jako środek konserwujący mięso. W starożytnej Grecji służyła także do produkcji perfum. Miała pełne ręce roboty!
- Była powodem do dumy! Brytyjscy kolonizatorzy wybrali właśnie ją jako jedną z pierwszych roślin i przypraw, które przywieziono do nowo odkrytej Ameryki Północnej.

powrót do góry

Zainspiruj się!

Nie tylko smakuje, ale też doskonale wygląda na talerzu. Dodatkowych ozdób nie potrzeba! Pewnie już nie możesz się doczekać, aż wypróbujesz kolendrę na własnym podniebieniu, ale zachowaj spokój! Dodaj ją do potrawy dopiero pod koniec gotowania! Warunek konieczny, by nie straciła swojego aromatu i smaku. Dla duszonych udek z kurczaka z mango jest to kluczowe. Takie samo stanowisko zajmuje gulasz z karkówki z bakłażanem, który nikogo nie wypuści z jadalni z pustym brzuchem. Od takich widoków i zapachów ciężko będzie się oderwać! Efektowne dania na co dzień i od święta! Naszła Cię chętka na orient? Srebrna zupa chińska zasługuje w tej kategorii na złoty medal! Ten przepis pozwoli Ci na przygotowanie porcji, wystarczającej na małe przyjęcie. Jeśli już o imprezach mowa, kuchnia meksykańska zgłębiła temat bardzo wnikliwie. Do spróbowania nachosów z indykiem nikogo nie trzeba namawiać. Burritos to potrawa – kameleon. W zależności od dodatków, które wybierzesz, będą zachwycać zróżnicowanym smakiem wielu składników albo rozgrzewać ostrymi papryczkami. Spróbuj obu wariantów! Nie zjedz za dużo, bo przed Tobą główna atrakcja imprezy. Kolendra przedstawia: meksykański kurczak w sosie mole. Czekolada odkryła swoje nowe powołanie!

powrót do góry

Dla zdrowia!

Troszkę się zapomniałeś, a Twoje menu na wieczór okazało się ciężkostrawne? Postaraj się znaleźć miejsce dla zielonej kolendry. Kraje azjatyckie postrzegają ją w kategoriach wybawicielki. Nie bez przyczyny już w starożytności uważano ją za cudowną roślinę. Liście nie wyglądają na herosów, ale nie ma co oceniać książki po okładce. Zawierają potas, beta – karoten, witaminę K, C oraz E. To chyba wystarczy, by uznać ją za siłacza? Jeśli nie, kolendra wyciągnie swoją tajną broń – olejek! Wykorzystuje się go w aromaterapii i kosmetyce. Polecany w przypadku niektórych chorób skóry na tle bakteryjnym i grzybiczym oraz trudno gojących się ran. Nie tylko jedzenie zyskuje rześki smak. Olejek kolendrowy stosowany w preparatach do płukania jamy ustnej orzeźwi także oddech. Kolendra to przyprawa, która zapewnia świeże spojrzenie na kuchnię!

powrót do góry

Komentarze (0)

Sprawdź nasze przepisy

  • Łosoś gotowany na parze w warzywach

    Łosoś gotowany na parze w warzywach

    ULUBIONY!
    281
    osoba dodała do listy ulubionych
    30''
    2
  • Zielona zupa

    Zielona zupa

    ULUBIONY!
    439
    osoba dodała do listy ulubionych
    30''
    2
  • Sałatka grecka z sałatą lodową

    Sałatka grecka z sałatą lodową

    ULUBIONY!
    495
    osoba dodała do listy ulubionych
    15''
    4
  • Surówka z kapusty pekińskiej z jabłkami

    Surówka z kapusty pekińskiej z jabłkami

    ULUBIONY!
    220
    osoba dodała do listy ulubionych
    15''
    4
  • Surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą

    Surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą

    ULUBIONY!
    197
    osoba dodała do listy ulubionych
    15''
    4
  • Pieczone warzywa z serem feta i pestkami dyni

    Pieczone warzywa z serem feta i pestkami dyni

    ULUBIONY!
    79
    osoba dodała do listy ulubionych
    45''
    4
  • Sałatka z dyni i cieciorki

    Sałatka z dyni i cieciorki

    ULUBIONY!
    16
    osoba dodała do listy ulubionych
    30''
    4
  • Pierś z kurczaka na sałacie z rukoli i cytrusów – VIDEO

    Pierś z kurczaka na sałacie z rukoli i cytrusów – VIDEO

    ULUBIONY!
    18
    osoba dodała do listy ulubionych
    30''
    4
  • Włoska sałatka z makaronu

    Włoska sałatka z makaronu

    ULUBIONY!
    28
    osoba dodała do listy ulubionych
    30''
    4
  • Szybka zupa z soczewicy

    Szybka zupa z soczewicy

    ULUBIONY!
    67
    osoba dodała do listy ulubionych
    30''
    4
Portal PRZEPISY.PL sponsorowany jest przez:
KnorrHellman'sRamaKasia
Lipton
Big Milk
Cartedor
Formularz kontaktowyRegulaminPolityka prywatnościPolityka plików cookieMapa witryny