Burritos przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Burritos

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

46

1214 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

327 osób wydrukowało

Pobierz pdf

707 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

4 sztuki

1 łyżka

1 łyżka

1 opakowanie

1 łyżka

1 sztuka

2 sztuki

50 gramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj natkę kolendry i ostrą papryczkę. Pokrój w kostkę cebulę.

Krok 2

Mięso pokrój w drobną kostkę i zamarynuj w przyprawie Knorr, cynamonie, kminie, sproszkowanych ziarnach kolendry i sproszkowanych goździkach.

Krok 3

Całość dokładnie wymieszaj, dodaj rodzynki i podsmaż chwilę razem.

Krok 4

Nierozpakowane placki tortilli podgrzej w mikrofali przez około 20 – 30 sekund, nakłuwając kilkakrotnie opakowanie. Ciepłe placki przełóż na deskę, przekrój na pół i zroluj, tworząc stożek (końcówkę stożka zawiń do góry, aby przez powstałą szczelinę nie spływał sos).

Krok 5

Do tak przygotowanego stożka nakładaj farsz.

przepisy.pl

Dobra rada:

Burritos podawaj tradycyjnie z guacamole i salsą pomidorową.

1

Opinie o przepisie

  • jakub kuriata

    jakub kuriata , 25.09.2015

    zrobiłem.pycha.polecam!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Burritos  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Burritos  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Burritos  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Burritos  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Burritos  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Burritos  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Burritos  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Burritos  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Owsiane kotleciki
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Burritos Burritos

Masz ochotę na potrawę kuchni meksykańskiej, ale brakuje Ci pomysłu? Oto danie, które z pewnością spełni twoje oczekiwania i zachwyci domowników. Burritos, zwane także tortillą, pochodzi z Meksyku, a przepis inspirowany jest kuchnią teksańską. Burritos to pszeniczne placki, które faszeruje się mięsnym nadzieniem z warzywnymi dodatkami. Przyrządzane najczęściej w pikantnej wersji, zawierają sporo ostrej papryki lub papryczek jalapeno, które także pochodzą z Meksyku. Jeśli więc lubisz ostrą kuchnię, burritos w tej wersji na pewno przypadną Ci do gustu. Podstawą farszu jest mięso wołowe, które najlepiej podsmażyć na oleju, doprawiając jeszcze na patelni. Inne składniki nadzienia możesz dobierać wedle gustu. Warzywa, które świetnie sprawdzą się w burritos to papryka, cebula i pomidory. Dodaj jeszcze czosnek, a potrawa stanie się wyrazista i intensywna w smaku. Zaskakującym składnikiem może wydawać się cynamon, który nieco złagodzi ostrość burritos i nada kontrastu całej potrawie. Zanim przygotowany farsz włożysz w placki tortilli, warto podgrzać je na patelni, najlepiej suchej, bez dodatku oleju. Dzięki temu, burritos po podaniu długo utrzymają ciepło. Koniecznie podawaj je z sosem i już dziś wypróbuj nasz przepis.