Burritos przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Burritos

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

50

1278 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

368 osób wydrukowało

Pobierz pdf

830 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

4 sztuki

1 łyżka

1 łyżka

1 opakowanie

1 łyżka

1 sztuka

2 sztuki

50 gramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zacznij przygotowanie burritos od ziół i warzyw. Posiekaj drobno natkę kolendry i dwie papryczki chili lub jalapeno. Następnie pokrój w kostkę 4 cebule. Odstaw je na później.

Krok 2

Zajmij się mięsem – pokrój w drobną kostkę 400 gramów polędwicy wołowej lub rostbefu. Przygotuj miskę i wsyp do niej: łyżkę cynamonu, łyżkę kminu rzymskiego, po łyżce sproszkowanych ziaren kolendry i goździków oraz Przyprawę Adobo Knorr. Wymieszaj przyprawy i zamarynuj w nich pokrojone mięso.

Krok 3

Do zawartości miski dodaj 50 gramów rodzynek, pokrojone wcześniej ostre papryczki, natkę kolendry oraz cebule i dokładnie wymieszaj całość. Rozgrzej na patelni łyżkę oleju. Podsmaż na niej mięso wymieszane z przyprawami i rodzynkami, aż wołowina zmieni kolor z czerwonego na brązowy. Będzie to oznaczało, że farsz do burritos jest już gotowy.

Krok 4

Przejdź do placków tortilli. Nakłuj kilkukrotnie opakowanie, ale nie otwieraj go całkowicie. Wciąż zapakowane tortille włóż do kuchenki mikrofalowej na około 20-30 sekund. Po tym czasie wyjmij je, otwórz ostrożnie opakowanie i przełóż ciepłe placki na deskę lub duży talerz. Przekrój je na pół i zroluj tak, by stworzyły stożki. Ich końcówki zawiń do środka, żeby przez tortillę nie wypływał sos.

Krok 5

Do tak przygotowanych stożków nałóż łyżką farsz z rodzynek i wołowego mięsa. Ułóż je na talerzu i udekoruj z wierzchu kolendrą lub natką pietruszki. Burritos gotowe!

przepisy.pl

Dobra rada:

Burritos podawaj z tradycyjnym guacamole i salsą pomidorową.

1

Opinie o przepisie

  • jakub kuriata

    jakub kuriata , 25.09.2015

    zrobiłem.pycha.polecam!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Burritos  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Burritos  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Burritos  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Burritos  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Burritos  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Burritos  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Burritos  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Burritos  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Burritos Burritos

Masz ochotę na potrawę kuchni meksykańskiej, ale brakuje Ci pomysłu? Oto danie, które z pewnością spełni twoje oczekiwania i zachwyci domowników. Burritos, zwane także tortillą, pochodzi z Meksyku, a przepis inspirowany jest kuchnią teksańską. Jeśli więc lubisz ostrą kuchnię, burritos w tej wersji na pewno przypadną Ci do gustu. Podstawą farszu jest mięso wołowe, które najlepiej podsmażyć na oleju, doprawiając jeszcze na patelni. Zaskakującym składnikiem może wydawać się cynamon, który nieco złagodzi ostrość burritos i nada kontrastu całej potrawie. Zanim przygotowany farsz włożysz w placki tortilli, warto podgrzać je na patelni, najlepiej suchej, bez dodatku oleju. Dzięki temu burritos po podaniu długo utrzymają ciepło. Koniecznie podawaj je z sosem i już dziś wypróbuj nasz przepis.

Dla kogo?

Burritos polubią zarówno miłośnicy tex-mex, jak i ci, którzy do tej pory nie mieli do czynienia z kuchnią tego rejonu świata. Wystarczy gryz soczystego, aromatycznego farszu zamkniętego w tortilli!

Na jaką okazję?

Danie zrobi furorę na twojej następnej imprezie. Podaj burritos na ciepło lub zimno – jako przekąskę – i obserwuj reakcje swoich gości. Założymy się, że poproszą cię o przepis?

Czy wiesz, że?

Burritos to pszeniczne placki, które faszeruje się mięsnym nadzieniem z warzywnymi dodatkami. Przyrządzane najczęściej w pikantnej wersji, zawierają sporo ostrej papryki lub papryczek jalapeno, które także pochodzą z Meksyku.

Dla urozmaicenia:

Składniki nadzienia burritos możesz dobierać wedle gustu. Warzywa, które świetnie sprawdzą się w plackach burritos to papryka, cebula i pomidory. Dodaj jeszcze czosnek, a potrawa stanie się wyrazista i intensywna w smaku.