Burritos

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

45

1180 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

318 osób wydrukowało

Pobierz pdf

678 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

4 sztuki

1 łyżka

1 sztuka

2 sztuki

50 gramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj natkę kolendry i ostrą papryczkę. Pokrój w kostkę cebulę.

Krok 2

Mięso pokrój w drobną kostkę i zamarynuj w przyprawie Knorr, cynamonie, kminie, sproszkowanych ziarnach kolendry i sproszkowanych goździkach.

Krok 3

Całość dokładnie wymieszaj, dodaj rodzynki i podsmaż chwilę razem.

Krok 4

Nierozpakowane placki tortilli podgrzej w mikrofali przez około 20 – 30 sekund, nakłuwając kilkakrotnie opakowanie. Ciepłe placki przełóż na deskę, przekrój na pół i zroluj, tworząc stożek (końcówkę stożka zawiń do góry, aby przez powstałą szczelinę nie spływał sos).

Krok 5

Do tak przygotowanego stożka nakładaj farsz.

przepisy.pl

Dobra rada:

Burritos podawaj tradycyjnie z guacamole i salsą pomidorową.

1

Opinie o przepisie

  • jakub kuriata

    jakub kuriata

    zrobiłem.pycha.polecam!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Burritos  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Burritos  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Burritos  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Burritos  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Burritos  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Burritos  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Burritos  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Kmin rzymski z Indii mielony Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Kmin rzymski z Indii mielony Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Burritos Burritos

Masz ochotę na potrawę kuchni meksykańskiej, ale brakuje Ci pomysłu? Oto danie, które z pewnością spełni twoje oczekiwania i zachwyci domowników. Burritos, zwane także tortillą, pochodzi z Meksyku, a przepis inspirowany jest kuchnią teksańską. Burritos to pszeniczne placki, które faszeruje się mięsnym nadzieniem z warzywnymi dodatkami. Przyrządzane najczęściej w pikantnej wersji, zawierają sporo ostrej papryki lub papryczek jalapeno, które także pochodzą z Meksyku. Jeśli więc lubisz ostrą kuchnię, burritos w tej wersji na pewno przypadną Ci do gustu. Podstawą farszu jest mięso wołowe, które najlepiej podsmażyć na oleju, doprawiając jeszcze na patelni. Inne składniki nadzienia możesz dobierać wedle gustu. Warzywa, które świetnie sprawdzą się w burritos to papryka, cebula i pomidory. Dodaj jeszcze czosnek, a potrawa stanie się wyrazista i intensywna w smaku. Zaskakującym składnikiem może wydawać się cynamon, który nieco złagodzi ostrość burritos i nada kontrastu całej potrawie. Zanim przygotowany farsz włożysz w placki tortilli, warto podgrzać je na patelni, najlepiej suchej, bez dodatku oleju. Dzięki temu, burritos po podaniu długo utrzymają ciepło. Koniecznie podawaj je z sosem i już dziś wypróbuj nasz przepis.