Fasolka po meksykańsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

529 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

87 osób wydrukowało

Pobierz pdf

157 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 opakowania

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

0.5 litra

1 łyżeczka

1 łyżka

1 opakowanie

1 pęczek

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę, czosnek i chili drobno posiekaj i podsmaż na patelni.

Fasolka po meksykańsku   - Krok 1

Krok 2

Gdy składniki zrobią się mocno rumiane, dodaj przyprawy i po chwili smażenia odcedzoną fasolkę.

Fasolka po meksykańsku   - Krok 2

Krok 3

Teraz dolej 0,5 l wody i dodaj koncentrat pomidorowy.

Fasolka po meksykańsku   - Krok 3

Krok 4

Fasolkę dopraw Kostką do mięs pieczeniową Knorr, która podkreśli smak dania, duś powoli, aż potrawa zgęstnieje.

Fasolka po meksykańsku   - Krok 4

Krok 5

Gotowe danie przełóż do miski. Na wierzchu posyp posiekaną kolendrą i powbijaj nachos. Podawaj.

Fasolka po meksykańsku   - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Dla wzbogacenia smaku możesz posypać fasolkę startym żółtym serem i podawać z gęstą kwaśną śmietaną.

44

Opinie o przepisie

  • Anna Wisniewska

    Anna Wisniewska, 30.09.2015

    Pyszne!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • dale me gusta

    dale me gusta, 20.06.2015

    Dobreeee to!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl, 11.01.2015

    Bogda, prosimy o wysłanie nam wiadomości prywatnej na naszym profilu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Strumidło

    Janusz Strumidło, 11.01.2015

    i jak za darmo ha ha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Kakietek

    Marek Kakietek, 11.01.2015

    Exacto. Jajajaja. Tal vez nueva cocina mejicana.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Kowalski

    Janusz Kowalski, 11.01.2015

    Jeszcze jak ktoś ugotuje to bardzo smakuje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojtek Łoziński

    Wojtek Łoziński, 11.01.2015

    pikanteria

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jacek Wenderlich

    Jacek Wenderlich, 11.01.2015

    Glodny jestem.hau

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Kowalewska

    Monika Kowalewska, 10.01.2015

    Dodatkowo zajadając z tortilią z serem na ciepło

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogdan Hardybała

    Bogdan Hardybała, 10.01.2015

    A kto Wam to ugotuje .....!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Kożlak

    Teresa Kożlak, 10.01.2015

    Polubie napewno. Pozdrawiam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sławomir Juliusz Piszczek

    Sławomir Juliusz Piszczek, 10.01.2015

    Alejandro Quiñones-Garcia. To jak ludzie z Bretonii...naszą fasolkę po bretońsku..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Endriu

    Andrzej Endriu, 10.01.2015

    Lepsze od naszego sztucznego mięska!!!!"zdrowsze".

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Dwojacka

    Ewa Dwojacka, 10.01.2015

    Przecież Justynka fasoli nie lubisz

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jura Sakaszwilli

    Jura Sakaszwilli, 10.01.2015

    nieeeeeeeeeeeee ja tylko polską

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alina Jackowska-Kulesza

    Alina Jackowska-Kulesza, 10.01.2015

    Fajne, ale bez sztucznej bulionetki..z chemicznymi świństwami w składzie...do tego uzależniającymi.. Naprawdę tego nie wiecie???

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Łęcka

    Maria Łęcka, 10.01.2015

    A ja lubię taką kuchnię z której upichcę smakołyki z produktów posiadanych w danej chwili. Smacznego. Pozdrawiam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Maj

    Halina Maj, 10.01.2015

    Uwielbiam kuchnie Meksykanska

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sławomir Zagórski

    Sławomir Zagórski, 10.01.2015

    Pycha!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesława Boruta

    Wiesława Boruta, 10.01.2015

    Lubie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Fortkowski

    Andrzej Fortkowski, 10.01.2015

    JA LUBIE TO CO JEST POLSKIE NIE SZUKAM WRAŻEN KAZDY MA SWOJE ZACHCIANKI

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Kakietek

    Marek Kakietek, 10.01.2015

    Me gusta la cocina de Mejico, pero no lo veo como mejicano de verdad...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Romana Dryja

    Romana Dryja, 10.01.2015

    nie jestem na ŻO..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Kubaczka

    Małgorzata Kubaczka, 10.01.2015

    Maciek robiłaś to?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Rolbiecka

    Joanna Rolbiecka, 10.01.2015

    Lubimy mmm pycha. Dzisiaj serwujemy burrito tez troszkę pikantne. Ale polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roman Czajka

    Roman Czajka, 10.01.2015

    Myslę że chyba byłoby dobre.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Dekinder

    Ewa Dekinder, 10.01.2015

    Kuchnia jest ciekawa na pewno coś bym wybrała dla siebie,ale zdecydowanie,czuję "MIĘTĘ" DO TEGO KRAJU

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Ditkowski

    Tomasz Ditkowski, 10.01.2015

    Meksykanska kuchnia jest zaraz po polskiej i chińskiej

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Pręgowski

    Paweł Pręgowski, 10.01.2015

    Meksyk mam dzisiaj w główce

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin Salawa

    Marcin Salawa, 10.01.2015

    NIE!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Fasolka po meksykańsku   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Fasolka po meksykańsku   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Fasolka po meksykańsku   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Fasolka po meksykańsku   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Fasolka po meksykańsku   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Fasolka po meksykańsku   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Fasolka po meksykańsku   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Fasolka po meksykańsku  Fasolka po meksykańsku

Kuchnia meksykańska słynie z legendarnej wręcz ostrości dań. Meksykanie lubią zwłaszcza uliczne jedzenie, które można zjeść na świeżym powietrzu. Taco, quesadilla i chili con carne są najbardziej popularnymi meksykańskimi potrawami a czerwona fasola jest ich bardzo popularnym składnikiem. Ten przepis na fasolkę po meksykańsku jest bezmięsną wersją potrawy. Jej wyjątkowy smak opiera się na fasoli i aromatycznych przyprawach, a zwłaszcza na charakterystycznej dla tej kuchni kolendrze. Podczas duszenia fasoli z koncentratem pomidorowym, cebulą i czosnkiem danie gęstnieje, dzięki czemu zaczyna przypominać gulasz. Typowym dodatkiem do fasolki po meksykańsku są nachos, czyli rodzaj kukurydzianych chrupek – meksykański odpowiednik chipsów o trójkątnym kształcie. Danie dobrze jest podać posypane zieleniną oraz ozdobione łyżką śmietany. Udanego gotowania!